Mai multe tipuri de jucării, aparent inofensive, au fost retrase de la comercializare în Bistrița-Năsăud, în urma unui cntrol al Comisariatului Județean pentru Protecția Consumatorului.


Este vorba de jucării umplute cu gel, care, ingerat, poate fi toxic pentru copii. De asemenea, „nevinovatele“ rățuște din cauciuc au, în componență, elemente mici care pot fi înghițite.

În acest an, CJPC Bistrița-Năsăud a efectuat mai multe controale, conform tematicilor stabilite la nivel national si regional/local. Astfel, au fost descoperite produse expirate, degradate sau depozitate neconform.
În cursul acestui an au fost efectuate controale privind:

  • protecția consumatorilor la comercializarea legumelor și fructelor în magazinele alimentare, hiper/supermarketuri, piețe agroalimentare, depozite și piețe en-gros;
  • siguranța jucăriilor inclusiv la comercializarea online;
  • verificarea respectării prevederilor legale la comercializarea articolelor de încălțăminte;
  • vânzarea autovehiculelor noi cu motoare termice/hybrid/electrice prin intermediul reprezentanțelor, rețelelor de dealer auto, parcurilor auto;
  • verificarea modului de comercializare, denumire, marcare și etichetare a produselor textile;
  • respectarea prevederilor legale la prestarea serviciilor în incinta ștrandurilor, piscinelor, bazinelor de înot, unităților de închiriere echipamente de agreement, în parcurile de distracție, debarcadare, etc.

De asemenea în periaoda de început de an școlar s-au desfășurat controale având ca obiect verificarea respectării prevederilor legale din domeniul protecției consumatorilor în cazul promoțiilor de rechizite școlare precum și respectarea prevederilor legale din domeniul protecției consumatorilor în grădinițele cu program prelungit, particulare și de stat.

Totodată, în afară de tematicile prevăzute la nivel national, pe parcursul anului se desfășoară acțiuni de control în baza unor tematici regionale sau proprii. Astfel de controale au avut ca obiect verificarea respectării prevederilor legale privind protecția consumatorilor de către agențiile de turism la comercializarea pachetelor turistice, biletelor de avion. S-a verificat respectarea prevederilor legale referitoare la produsele alimentare și nealimentare în chioșcurile din incinta gărilor, autogărilor, aeroporturilor precum și cele referitoare la prestarea serviciilor de transport în regim taxi în proximitatea locațiilor anterior amintite.
Menționăm faptul că s-au desfășurat controale în temeiul unor tematici cu caracter permanent cum ar fi verificarea operatorilor economici care prestează activități în mediul rural cu preponderență în zonele turistice montane. Pe tot parcursul anului se desfășoară și controalele din domeniul HORECA.

În urma acțiunilor de control efectuate până la 31.08.2022 au fost verificați un număr de 682 operatori economici de pe raza județului Bistrița-Năsăud din care la un număr de 255 operatori economici nu au fost constatate nereguli, întocmindu-se procese verbale de constatare (PVC). Au fost aplicate un număr de 303 avertismente (avertismentul este ceea mică formă de sancționare), fiind oprite temporar de la comercializare produse în valoare de 8346 lei. Tot în această perioadă au fost oprite definitiv de la comercializare produse în valoare de 1865183 lei, și s-au aplicat 346 amenzi în valoare de 4198200 lei.

 

SPUNE-TI PAREREA