Bistrița-Năsăud are o suprafață generoasă de pădure, dar, chiar și așa, lemnul de foc este insuficient pentru populație. Directorul Direcției Silvice Bistrița-Năsăud, Gheorghe Ivan, a explicat că vorbim chiar despre o criză a lemnului și asta pentru că pădurile sunt doar în mică parte proprieatea statului, restul suprafețelor fiind administrate de către ocoale private.

În acest an, pe fondul acestei crize energetice, ne confurntăm cu o foarte mare criză de lemn de foc. Toată lumea caută alternative la celelalte încălziri, la gaz sau la curent electric. La noi, ca direcțe silvică, este foarte penibil, și vă rog să mă credeți că o spun foarte clar și răspicat, să le spunem cetățenilor că nu avem de unde să onorăm comenzile. Vă spun și de ce. Puțină lume știe că în județul Bistrița-Năsăud, din 192 000 de hectare, mai sunt încă 12 500 rămase în proprietatea statului, pe care le administrăm noi, Direcția Silvică Bistrița.

În țara asta nu mai este o situație ca în Bistrița-Năsăud unde să fie un procent atât de mic de păduri de stat și unde celelalte păduri să fie administrate doar de ocoalele private. Din pucntul meu de vedere, fecare ocol sau fiecare comună ar trebui să țină cont de necesar și să pună la dispoziția populației un volume din cotă. Adică să nu scoată la licitație să vândă la agenții economici o cantiate att de mare, să exploateze cât mai mult lemn în regie proprie“, a explicat Gheorghe Ivan.

Acesta a precizat că, anul acesta, cea mai mare solicitare de lemn de foc provine din municipiul Bistrița.

Conform unui raport al Direcției Silvice, suprafața fondului forestier proprietate publică a statului administrata de către Direcția Silvică Bistrița-Năsăud, în județul Bistrița-Năsăud, este 12.5 mii ha, ceea ce reprezinta 7,6 % din suprafața pădurilor din județ.

Directia Silvică Bistrița-Năsăud mai administrează, pe bază de contract, fondul forestier proprietate publică al comunelor: Negrilești, Ciceu Giurgești, Petru Rareș, Uriu, Căianul Mic, Spermezeu, Tîrlișua, Braniștea, Chiuza, Nimigea, Chiuiești (județul Cluj), Chiochiș, Miceștii de Campie, Șieu Odorhei, Sânmihaiu de Câmpie, Budești, Matei, Nușeni, Milaș, Silivașu De Câmpie, Urmeniș și orașul Beclean, în suprafață totală de 6,0 mii mc, fond forestier proprietate privată a persoanelor fizice (4,6 mii ha ), fond forestier proprietate privată a persoanelor juridice ( 2,4 mii ha) și administrează pe baza de Act de Constatare suprafața de 3,7 mii mc. În total, Direcția Silvică Bistrița – Năsăud administrează 29,2 mii ha, reprezentând 16% din suprafața fondului forestier a județului Bistrița – Năsăud.

Din Fond Forestier proprietate publica a statului Directia Silvica Bistrita-Nasaud exploateaza anual cca. 30,0 mii mc din care 11,63 mii mc este destinat incalzirii locuintelor.

Suprafata de fond forestier de stat este concentrata in jurul orasului Beclean, zona vaii Tirlisua, valea Melesului si dispersat in zona comunelor Feldru, Budacul de Sus, Rodna.

Intreaga cantitate de lemn de foc si C.R. rezultate din exploatarea acestor suprafete este oferita populatiei. Pe raza comunelor care au incheiat contract de administrare cu Directia Silvica Bistrita-Nasaud avem puse la dispozitia populatiei urmatoarele cantitati de material lemnos:
Comuna : Branistea -495 mc Urmenis-391mc
Beclean -320 mc Micestii De Campie-120 mc
Chiochis-407 mc Silivasu De Campie-249 mc
Matei -67 mc Budesti-85 mc
Nuseni -351 mc Sanmihaiu De Campie-503. mc
Sieu Odorhei-194 mc Negrilesti-1130 mc
Milas -303 mc Petru Rares-396 mc
-Nimigea-29 mc
-Caianul Mic-657 mc
-Ciceu Giurgesti-965 mc
-Chiuza-22 mc
-Uriu-348 mc
Total lemn pentru incalzirea populatiei in suprafete U.A.T.-7 mii mc.

Aceste cantitati de lemn provenite din padurile UAT-urilor sunt pentru populatia din aceste localitati.

Pe suprafata celor 4,6 mii ha apartinand persoanelor fizice si administrate de Directia Silvica Bistrita – Nasaud, pana la 12.09.2022 s-au marcat 11,12 mii mc si mai sunt solicitari in acest moment pentru 2,90 mii mc.

Deasemenea, pentru proprietarii care detin vegetatie forestiera in afara fondului forestier national, in baza solicitarilor depuse, s-au marcat pana la 12.09.2022 – 1,52 mii mc si mai sunt solicitari pentru 0,53 mii mc.

Din partizile pe care Directia Silvica Bistrita – Nasaud le exploateaza in regie proprie si le valorifica la drum auto, pana la sfarsitul anului, vor fi puse la dispozitia populatiei 2,52 mii mc.

In concluzie, pe suprafata administrata de Directia Silvica Bistrita – Nasaud s-au alocat pentru populatie in anul 2022, o cantitate de 30,3 mii mc.

Pretul mediu al mc la drum auto este de 330 lei + TVA.

Aceste cantitati pe care Directia Silvica Bistrita-Nasaud le-a pus la dispozitie conform posibilitatii anuale sunt foarte mici in comparatie cu volumul de lemn de foc solicitat prin cereri depuse la cele doua ocoale silvice. Solicitarile cele mai mari sunt in raza orasului Bistrita unde padurile sunt administrate de Ocolul Silvic Municipal Bistrita si alte Ocoale silvice de regim.

Exista o problema foarte mare in ceea ce priveste exploatarea masei lemnoase pentru populatie, respectiv fasonarea si apropiatul lemnului la drum auto, din cauza lipsei fortei de munca. Cu toate acestea, Directia Silvica Bistrita-Nasaud va pune la dispozitia populatiei intreaga cantitate de material lemnos de care dispune dar aceasta este foarte mica in comparatie cu solicitarile. Deasemenea, mentionam ca Directia Silvica Bistrita – Nasaud asigura transportul la domiciliu pentru cei care solicita acest lucru.

Mentionam faptul ca pretul lemnului pe picior nu s-a modificat comparativ cu anul trecut, in schimb s-a majorat manopera si combustibilul, precum si celelalte componente (piese de schimb la utilaje, lubrifianti etc.) care intra in calculul procesului tehnologic.

Directia Silvica Bistrita – Nasaud monitorizeaza permanent solicitarile populatiei, cauta solutii in permanenta, insa, din pacate, de foarte multe ori trebuie sa dam si raspunsuri negative la solicitarile cetatenilor.

Personal, cred ca fiecare ocol de regim din judetul Bistrita – Nasaud ar trebui sa aloce o cantitate mai mare de lemn pentru nevoile cetatenilor, mai cred ca va fi foarte necesar ca fiecare UAT sa amenajeze un depozit de lemn de foc pentru populatiei“, a mai spus Gheorghe Ivan.

 

1 COMENTARIU

  1. Bine ar fi sa inteleaga tzara asta, ca fondurile forestiere, cel mai bine au fost getionate cand s-au aflat sub directa administrare a RA. ROMSILVA SA si foarte bine ar fi sa revina inapoi , sub aceasta forma de adminitrare , fiind o problema de ” aparare nationala ” la urma urmei .

SPUNE-TI PAREREA