Comisia Europeană a prezentat în luna mai a acestui an planul REPowerEU ca și răspuns la perturbările cauzate de contextul geopolitic actual. REPowerEU este un plan pentru economisirea energiei, producerea de energie curată și diversificarea surselor de energie.

Planul REPowerEU stabilește o serie de măsuri menite să reducă rapid dependența de combustibilii fosili și să accelereze tranziția verde, sporind în același timp reziliența sistemului energetic din UE.

În următorii ani, vor interveni schimbări semnificative la nivel european în ceea ce privește energia și utilizarea resurselor. Astfel, pentru a-și îmbunătății performanțele energetice, companiile trebuie să înceapă schimbarea din interior. Un audit energetic vă ajută să vă definiți o strategie pe termen scurt și lung, și să identificați soluții de eficiență energetică și de producere locală de energie.

REPowerEU va accelera tranziția verde și va stimula investițiile masive în energia din surse regenerabile. Comisia propune creșterea obiectivului UE pentru 2030 în materie de energie din surse regenerabile de la 40 % în prezent, la 45 %. Planul REPowerEU ar aduce capacitățile totale de producere a energiei din surse regenerabile la 1.236 GW până în 2030, comparativ cu 1.067 GW până în 2030, cât era preconizat în cadrul pachetului legislativ „Pregătiți pentru 55” pentru anul 2030.

Astfel, va fi nevoie de o creștere masivă a energiei din surse regenerabile, de o electrificare mai rapidă și de înlocuirea combustibililor fosili în sectorul producerii energiei termice, precum și în industrie, în clădiri și în sectorul transporturilor. Tranziția către o energie curată va contribui, în timp, la scăderea prețurilor la energie și la reducerea dependenței de importuri.

Totodată strategia Uniunii Europene privind energia solară va stimula implementarea proiectelor de producere de energie cu ajutorul sistemelor de panouri fotovoltaice. Potrivit strategiei, se urmărește punerea în funcțiune, până în 2025, a peste 320 GW de energie solară fotovoltaică nou instalată, mai mult decât dublul nivelului actual, și circa 600 GW până în 2030. Aceste capacități suplimentare concentrate pe viitorul apropiat vor înlocui consumul anual a 9 miliarde de metri cubi de gaze naturale până în 2027.

Comisia Europeană estimează că sunt necesare investiții suplimentare în valoare de 210 miliarde de euro până în 2027, iar mecanismul de redresare și reziliență (MRR) este un instrument central în punerea în aplicare a planului REPowerEU, oferind finanțare suplimentară din partea UE.

SPUNE-TI PAREREA