Deputații au votat marți pentru majorarea salariilor aleșilor locali: primari, viceprimari, președinți de consilii județene și locale. Camera Deputaţilor a adoptat, marți, majorarea salariilor pentru aleșii locali și funcționarii publici din primării.

USR și AUR au cerut eliminarea integral a amendamentului care prevedea majorările salariale dar PSD, PNL și UDMR au menținut prevederile pentru administrația publică locală.

Cu 168 de voturi pentru, 79 împotrivă și 4 de abțineri proiectul de lege a fost adoptat de deputați. Proiectul de lege merge la promulgare, Camera Deputaților fiind forul decizional în acest caz.

Proiectul de lege reglementează oug 115/2022, prin care se acordă începând cu luna august 2022, o pătrime din diferenţa dintre salariul de bază prevăzut de Legea-cadru nr.153/2017, pentru anul 2022 şi cel din luna decembrie 2021.

Amendamentul introdus de deputați prevede majorarea indemnizaţiilor persoanelor care ocupă funcţii de demnitate publică alese din cadrul organelor autorităţii publice locale de la 1 noiembrie 2022.

Deputatul USR Claudiu Năsui a solicitat eliminarea amendamentului care reglementa majorările salariale.

Dacă creşteţi numai la primari, numai la parlamentari nu ne merge mai bine. Dacă vreţi să faceţi faţă creşterii de preţuri, facturilor şi aşa mai departe trebuie să luăm măsuri care cresc toate salariile din România. Îmi doresc să eliminăm ambele creşteri de salarii, şi cea pentru parlamentari şi cea pentru primari. Dacă exista soluţii, trebuie implementate pentru toată lumea„, a spus deputatul USR.

În replică, președintele Comisiei de Muncă, deputatul PSD Adrian Solomon susține că ordonanţa 115 avea aplicabilitate pana la 31 decembrie. „Până la 31 decembrie are această ordonanţă aplicabilitate, şi pe urmă adio. (…) Dar vă place tuturor să faceţi din ţânţar armăsar. Nu şi-a mărit nimeni nici un salariu, camera decizională este aici – Camera Deputaţilor. Prin urmare, Ordonanţa 115 se referă la creşteri de salarii pentru toată lumea din sistemul bugetar care (…) nu a atins salariul maxim. Guvernul PNL-USR nu le-au făcut la timp, dacă ar fi făcut la timp, nu era nicio problemă„, a spus deputatul PSD.

Într-un joc de imagine deputații AUR în frunte cu George Simion au venit la dezbaterile comisiilor și au făcut scandal încercând să-i provoace pe parlamentarii PSD și PNL. Simion a transmis toată intervenția pe pagina sa de Facebook.

După o oră de discuţii aprinse, comisiile de specialitate au amendat proiectul de lege venit de la Senat astfel încât, creşterea salariilor se va aplica doar pentru administraţia publică locală, respectiv pentru primari, viceprimari, preşedinţi şi vicepreşedinţi de Consilii Judeţene.

Săptămâna trecută, Senatul a adoptat, la propunerea UDRM și cu votul PSD, PNL și AUR majorarea indemnizațiilor demnitarilor și creșterea sporurilor cu 25% pentru funcționarii publici implicați în procesul legislativ. Amendamentul făcea referire la indemnizațiile președintelui, miniștrilor, parlamentarilor, primarilor, președinților de consilii județene și locale precum și ale funcționarilor publici care îi deservesc pe aceștia.

Reamintim că senatorii au dat undă verde majorărilor chiar în ziua în care Curtea Constituțională, la sesizarea USR, a declarat neconstituționale două proiecte de legi care aveau același scop și anume creșterea salariilor demnitarilor.

2 COMENTARII

  1. Camera Deputaților a adoptat proiectul de lege prin care sunt mărite salariile aleșilor locali cu 10% de la 1 noiembrie 2022. Parlamentarii partidele din arcul guvernamental, adică PSD, PNL și UDMR, cu o perfidie inalificabilă s-au mobilizat pentru trece într-un ritm accelerat proiectul de lege prin care sunt crescute lefurile aleșilor locali, adică ale primarilor, viceprimarilor, președinților de CJ și vicepreședinților de CJ. In timp ce românii abia mai fac față scumpirilor , statul român va cheltui peste 25 de milioane de lei pentru majorările salariilor aleșilor locali . Mai exact, peste 8 milioane de lei lunar pentru cei 41 de președinți de consilii județene, 3.180 de primari, peste 40.000 de consilieri locali și 1.338 de consilieri județeni.
    Nimic despre eficientizarea administratiei locale, prin reforma administrativ-teritoriala care să ducă la reducerea numarului de comune, desi peste 1.000 de UAT-uri nu-şi pot asigura din venituri proprii, cheltuielile de funcţionare şi a oferi servicii minimale pentru viaţa cetăţenilor: salarii, iluminat public, gospodărire. Toate stau cu mâna intinsă si se bazează pe transferuri de la bugetul central sau de la bugetul judeţean.
    Vezi: https://www.observatorbn.ro/2022/09/28/de-ce-a-cerut-un-localnic-desfiintarea-unei-comune-din-bistrita-nasaud-nu-avem-posibilitatea-de-a-asigura-salariile-functionarilor-din-primarie/

SPUNE-TI PAREREA