La campionatele mondiale precedente una dintre favoritele la titlu şi o echipă puternică, apreciată, era Rusia. La Campionatul Mondial 2022 Rusia a dispărut din grupe. Ce s-a întâmplat? E lesne de înţeles de ce nu mai e prezentă Rusia la CM 2022. Invadarea Ucrainei şi războiul, început pe 24 februarie 2022, au impus sancţiuni şi în plan sportiv.

Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne (TAS) a respins categoric cererea Rusiei privind calificarea la CM, asta după ce FIFA impusese sancţiuni dure Rusiei ca urmare a invadării Ucrainei.

Rusia, interzisă de la orice fel de competiție sportivă internațională

FIFA şi UEFA s-au pus de acord şi au interzis fără drept de apel prezenţa Rusiei la orice fel de competiţii fotbalistice internaţionale. Asta până când conflictul din Ucraina nu va fi încetat definitiv. Barajul pentru CM 2022 s-a desfăşurat fără Rusia, Consiliului FIFA și de Comitetul Executiv al UEFA au rămas ferme în deciziile lor în faţa unei Rusii pentru care nu mai conta nimic decât războiul cu Ucraina. Verifică programul complet al Campionatului Mondial.

Pe 9 martie, FIFA a luat decizia să permită calificarea Poloniei în finala barajului pentru accederea la CM, asta după ce Rusia nu a mai avut voie să participe. FIFA şi UEFA au suspendat şi cluburile şi echipele naţionale din Belarus din orice fel de competiţii internaţionale. Rusia ar fi avut progamat cantonament între 21-27 martie, însă acesta nu a mai avut rost.

UEFA a expulzat Spartak Moscova din Europa League. Excluderea Rusiei din toate competiţiile sportive internaţionale a afectat şi prima reprezentativă feminină, care urmă şi ea să joace la Campionatul European din vară.

Rusia va sta departe de lumea fotbalului internațional pentru o perioadă lungă

După cum evoluează lucrurile în Ucraina şi în urma declaraţiilor oficialilor de la Moscova, Rusia va sta departe de toate competiţiile importante în continuare şi va primi şi mai multe sancţiuni în domeniul sportului. UEFA şi FIFA au precizat însă că toate deciziile legate de Rusia nu sunt luate pe termen nelimitat.

Citește și: Cine sunt favoritele la câștigarea Cupei Mondiale 2022

Dacă situaţia din Ucraina nu va rămâne la fel şi se va reveni la normal Rusia va mai avea o şansă la revenirea în competiţii, însă doar dacă UEFA şi FIFA cred că ar fi o decizie care nu va fi primită cu nemulţumire de restul echipelor şi nu va genera proteste şi renunţări la meciuri importante, competiţii organizate în viitorul apropiat.

Rămâne de văzut ce se va mai întâmpla, dar un lucru e cert: Rusia nu va mai fi primită cu braţele deschise la niciun eveniment sportiv de acum încolo, cel puțin până când evenimentele din Ucraina vor fi date uitării. Asta cu siguranță nu se va întâmpla foarte repede, deci naționala rusă nu va fi foarte ușor de urmărit.

SPUNE-TI PAREREA