Lidl, unul dintre marii retaileri din România este primul magazin care a făcut pasul spre reducerea energiei și a decis să își reducă programul. Astfel, toate magazinele Lild vor funcționa, începând de luni 26 septembrie, după următorul orar:

Luni – Sâmbătă: 7.30- 21.00
Duminică: 8.00 – 19.00

Marile lanțuri de magazine ar putea reveni la o măsură adoptată în perioada stării de alertă: scurtarea programului de lucru. Dacă în pandemie măsura era menită să limiteze circulația nocturnă (lucru greu de explicat, pentru că genera aglomerație la alte ore), noul context impune scurtarea programului pentru a economisi energia.

Potrivit unor surse din piață, o asemenea măsură este analizată și de Kaufland, Profi, Mega Image. Alternativ, se ia în considerare reducerea iluminării la vitrinele din magazine, pentru un comun mai mic de electricitate. Este analizată inclusiv renunțarea la programul non-stop la magazinele de acest fel din marile lanțuri.

Operatorii lanțurilor de magazine se află într-o situație delicată în urma adoptării OUG 119/2022, care a intrat în vigoare la data de 1 septembrie. Până atunci, în baza OUG 27, ei beneficiau, ca mare parte dintre consumatorii non-casnici, de plafonarea prețului la energie, plătind 1 leu/kWh, indiferent de furnizor sau de prețul de contract. După 1 septembrie, lanțurile de magazine plătesc prețul pieței, chiar dacă au existat interpretări că și ele ar trebui să beneficieze de plafonarea parțială (pentru 85% din consum) la 1 leu/kWh, pentru că noua ordonanță mai permite acest preț plafonat pentru companiile din industria alimentară.

SPUNE-TI PAREREA