Oricât am fi de nostalgici, trebuie să acceptăm că Sărbătorile de iarnă se îndepărtează tot mai mult de acea imagine din copilărie cu toată familia înarmată cu cuțite, în jurul porcului pârjolit. Potențialul urban al unui oraș, mic sau mare, poate fi pus în valoare de Sărbători, iar aspectul cald și festiv îi va face pe oameni să iasă din casă, să cumpere cadouri de la producătorii locali, să socializeze, să bea un vin fiert sau un ceai cald cu turtă dulce de la comercianții autohtoni.
Primăria va cumpăra noi elemente de iluminat festiv și, pentru acest lucru, a alocat o sumă de aproximativ 190 000 de lei (fără TVA). Anul trecut, iluminatul festiv a costat 400 000 de lei, sumă dublă față de anul anterior, dar sistemul de lumini chiar a făcut impresie. Bistrițenii au ieșit în număr mare și, pe tot parcursul perioadei din preajma sărbătorilor, și-au făcut fotografii cu orașul luminat. Faptul că orașul arată frumos de Sărbători poate părea un aspect superficial pentru unii, dar, pe de altă parte, este un lucru benefic pentru că, în acest fel, orașul prinde viață, oamenii ies în oraș și economia funcționează.
Sumele alocate iluminatului festiv nu sunt neglijabile, dar feedback-ul oamenilor, anul trecut, ne-a arătat că investiția este una binevenită. De asemenea, ne-a arătat că este important simțul estetic și nu ar fi rău dacă Primăria ar pune mai mult accent pe viziune și creativitate atunci când vine vorba de iluminatul de Sărbători. Un sistem pe modelul Lights On, care e pus în aplicare în Cluj-Napoca, ar putea pune în valoare și mai mult Bistrița. În Cluj-Napoca, banii alocați pentru iluminatul festiv nu sunt încredințați unei firme, ci unei viziuni. Felul în care este împodobit orașul este ales printr-un concurs în care se înscriu mai mulți artiști și propun viziuni cât mai originale și de efect. Trebuie să știți că în lume există chiar festivaluri de lumini și sunt tineri din România care au avut participări de succes la astfel de evenimente. Deci, ar fi vremea ca iluminatul să fie făcut și în Bistrița-Năsăud de oameni care pricep și nu de firme agreate de partide.
La Bistrița, aș renunța, în primul rând, la vechii moșuleți și oamenii de zăpadă care, în ultimii ani, au căpătat un aspect ponosit. De asemenea, îmi plăceau luminițele simple din copacii de pe strada Gheorghe Șincai și aș aprecia acest stil minimalist și în alte zone din oraș.
Bistrița este încă departe de ceea ce ar trebui să fie, în ceea ce privește restaurarea din centrul istoric, dar sunt destule clădiri care au fost reabilitate sau care au, cel puțin un aspect agreabil. Împodobirea orașului nu ar trebui să se rezume la șiruri de lumini și instalații, ci și la împodobirea clădirilor.
Puncte instagramabile
În marile orașe din Europa, cum ar fi Londra, există așa zisele puncte instagramabile, adică locuri în care au fost instalate decoruri drăguțe, unde oamenii își fac fotografii pe tot parcursul sezonului de Sărbători. Aceste lucru ar putea fi realizat și la Bistrița. Punctul instagramabil, de anul acesta, ar putea fi o clădire din centrul istoric, pentru a atrage atenția asupra necesității restaurării acestei zone. Sau chiar complexul Sugălete.
Valorificarea pasajelor
Deși unele pasaje din Bistrița arată încă destul de rău, altele au fost reabilitate și e o încântare să te plimbi de-a lungul lor. Punerea în valoare a pasajelor cu Povestea Vinului a fost o excelentă idee, dar povestea ar putea continua și iarna, cu evenimente specifice, decoruri și vin fiert. Anul acesta, primarul ne-a promis că vor fi împodobite și pasajele, așa că aștept cu nerăbdare și curiozitate. Mai ales că sunt unele țări cu străzi înguste și pasaje care au avut niște idei fantastice în domeniu.
Brazi și verdeață naturale
Nu prea înțeleg de ce unii oameni, „ecologiștii“, se feresc de brazii naturali în perioada sărbătorilor. Brazii vânduți în România în lunile noiembrie – decembrie provin în cea mai mare parte din pepiniere din România și foarte puțini, din străinătate. Acești brazi se pot găsi în piețe sau târguri, în supermarketuri și diferite magazine home & deco. Ei sunt crescuți în pepiniere administrate de către Romsilva sau în pepiniere private și sunt valorificați de Crăciun. E ca și cum ai cumpăra flori de la o florărie, pentru decoruri la evenimente sau pentru a la oferi cadou. Deci nu văd nicio crimă în a folosi în brad natural și cetină veritabilă, pentru decoruri, de Sărbători. Având în vedere că Bistrița are pepinieră la doi pași, la Sărata, eu nu m-aș sfii să profit de acest lucru din plin pentru a împodobi orașul.
Proiectul mi se pare ok, găsiți arhitect specializat in domeniul iluminatului stradal.Vedeti pe la Philips…
Succes 😁
Bistrița are întuneric pentru că bistrițeni sunt in întuneric