Filmul „Capra cu trei iezi“, o ecranizare după unul dintre cele mai cunoscute basme românești, care îi are în rolurile principale pe Maia Morgenstern şi Marius Bodochi, apare în 28 septembrie în toate cinematografele din România. Ecranizarea după basmul de Ion Creangă, cunsocut de noi toți, din copilărie, nu este deloc un film pentru copii, ci este catalogat ca „un thriller/ horror care sapă în psihologia umană şi readuce în actualitate, sub o altă optică, o poveste extrem de populară“. Acțiunea se întâmplă în România rurală a secolului XIX, unde, izolată de lume, o văduvă şi mamă a trei copii este nevoită să ţină piept unui vechi prieten de familie care, văzându-i fără apărare, îşi dă-n vileag adevărata natură sadică.


Filmul este regizat de Victor Canache ce debutează, în acest fel, în lungmetraj. El a regizat în 2019 un scurt metraj cu acelaşi nume. Este cunoscut publicului şi ca actor, din producţii precum „Luca“ (r. Horaţiu Mălăele).

Nimeni nu a mai ecranizat Capra cu Trei Iezi până acum, deşi toţi ştim povestea. Aş vrea ca, după ce văd filmul, spectatorii să o recitească. S-ar putea să fie surprinşi. Filmul nu este o poveste pentru copii, ci un thriller plin de suspans. Tot ce veţi vedea pe ecran se regăseşte însă şi în basmul lui Creangă, dar e foarte important cum alegi să-l citeşti. Am avut norocul ca doi actori atât de mari – Maia Morgenstern şi Marius Bodochi – să mi se alăture în această aventură şi să dea viaţă unor personaje iconice“, a spus Victor Canache.

 

La fel ca și pentru scurtmetraj, filmările au avut loc în România, în satul Malu cu Flori din judeţul Dâmboviţa, pe un „platou de filmare“ construit în totalitate de către producători folosind materiale reciclate dintr-o clădire abandonată.

Regizorul Victor Canache, s-a născut la Târgovişte, pe 6 aprilie 1986, copilărind în satul Vulcana Pandele, alături de bunicii săi. Încă de la vârsta de 5 ani, acesta a hotărât că vrea să facă parte din lumea filmului, inspirat de filmul Tarzan (1932) de W.S. Van Dyke, vizionat pe un video adus din străinătate de mama sa. Absolvent de actorie în 2010, s-a mutat în Los Angeles, iar în cei 5 ani petrecuţi la Hollywood a lucrat ca actor și cascador în diferite proiecte care l-au purtat de la micile scurtmetraje prost plătite, până la cele mai mari studiouri din industria filmului ca Warner Brothers, Paramount Pictures sau Universal Studios, unde a avut ocazia să învețe de la profesioniști precum frații Cohen, Clancy Brown sau George Clooney.

În 2017, Victor s-a întors acasă împreună cu soţia sa Luana Georgiță, care este bistrițeancă, după ce au încheiat cu succes prima lor campanie de crowdfunding pe Kickstarter pentru proiectul „Capra Cu Trei Iezi“. Acest scurt metraj s-a dovedit a fi una din cele mai mari încercări din viețile lor, fiind de asemenea și proiectul de debut pentru Victor ca regizor.

Scurtmetrajul ,Capra cu trei iezi” a fost selectat să participe pentru prima dată la cea de a 18-a ediție a celui mai mare festival de film din Romania: Festivalul international de film Transilvania, dovedindu-se a fi un real succes.

Mai multe despre proiectul lui Victor Canache și a soției sale, Luana, puteți citi în materialul de mai jos, realziat în 2020 de Adela Cosma:

Interviu: Ecranizarea în premieră a basmului ,,Capra cu trei iezi”, de Ion Creangă. O bistrițeancă, un muntean și-o poveste din Moldova

 

SPUNE-TI PAREREA