O iarnă grea îi așteaptă pe români, sugrumați de scumpiri, atât în ceea ce privește alimentele de bază, cât și facturile la utilități. La nivel european se discută despre „cumpătare“ și economisire a resurselor, însă aceste reguli par să se aplice doar omului de rând.
În România, Senatul a adoptat, marți, creșterea indemnizațiilor președintelui, miniștrilor, parlamentarilor, primarilor, președinților de consilii județene și locale și majorarea sporurilor funcționarilor publici implicați în procesul legislativ. Cu 91 de voturi pentru (PSD, PNL și UDMR) și 22 împotrivă (USR), senatorii români au dat undă verde proiectului ce ar vedea creșterea propriilor salarii cu 25%. Amendamentul privind majorarea salariilor a fost propus de senatorii UDMR Turos Lorand și Fejer Laszlo-Odon.
Cum a votat senatorul bistrițean Ioan Deneș
Senatorul PSD, Ioan Deneș, a votat pentru, conform deciziei grupului din care face parte.
„Am votat conform deciziei grupului PSD. Fac parte dintr-un grup politic și acolo votăm cum se ia decizia în cadrul grupului, cu precizare că, la Camera Deputaților, se va face amendamentul ca, la legea respectivă, să fie incluși la mărire de salarii doar primarii și viceprimarii“, a declarat Ioan Deneș, contactat telefonic de Observator BN.
Cu alte cuvinte, Ioan Deneș susține că, la final, prin această lege se vor mări doar salariile primarilor și viceprimarilor, dar nu și indemnizațiile președintelui, miniștrilor, parlamentarilor, președinților de consilii județene și locale și nici sporurile funcționarilor publici. Salariile unui primar de comună s-ar putea majora astfel cu aproximativ 585 de lei net, iar salariul unui primar de oraș cu aproximativ 700 lei net.
Conform presei centrale, senatorii și-au mărit salariile lor, dar și pe cele ale celorlalți demnitari, miniștri, angajați ai primăriilor, ai cabinetelor parlamentare și din restul aparatului administrativ. Acest lucru s-a întâmplat chiar în ziua în care Curtea Constituțională a declarat neconstituțională o altă lege prin care demnitarii încercau să facă același lucru. Proiectul de lege privind aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 115/2022 pentru completarea art. I din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 130/2021 privind unele măsuri fiscal-bugetare, prorogarea unor termene, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative a fost aprobat cu 91 de voturi „pentru”, 22 „împotrivă” și patru abțineri.
Potrivit noului Proiect de lege, un parlamentar va beneficia de o majorare cu 2.000 de lei a salariului brut, iar majorarea se va aplica de la 1 noiembrie 2022. Amendamentul va mări cu 25% inclusiv salariile și sporurile personalului de specialitate implicat în procesul legislativ din cadrul Secretariatului General al Guvernului, Parlamentului, Consiliului Legislativ și Administrației Prezidențiale.
Cuantumul se va stabili prin înmulțirea coeficientului din Legea salarizării unitare cu salariul minim pe țară pentru 2021.
Amendarea Proiectului de lege vine după ce Curtea Constituțională a României (CCR) a admis, miercuri dimineața, sesizările venite din partea USR în legătură cu proiectul de lege privind majorarea salariilor din sistemul public.
USR susține că măsura este neconstituțională și a depus în acest sens două sesizări în care invocă lipsa fișei financiare, încălcarea bicameralismului și încălcarea procedurilor parlamentare de adoptare a legilor.
Senatorii USR au criticat marți propunerea privind mărirea salariilor, în condițiile în care majoritatea oamenilor se străduiesc să facă față inflației și creșterii prețurilor la facturile de gaz și energie.
„Drama oamenilor obișnuiți, care se luptă în această perioadă cu inflația galopantă, cu ratele la bănci uriașe și cu facturile exorbitante nu trebuie să fie folosită de PSD, PNL și UDMR pentru a mai băga niște bani în buzunar parlamentarilor și baronilor locali”, susțin reprezentanții USR.
Senatul este primă cameră sesizată, lege de aprobarea a OUG 115/2022 urmează să intre în dezbaterea Camerei Deputaților care este forul decizional în acest caz.
Ce spunea Ciolacu despre majorarea salariilor demnitarilor
Reamintim că Parlamentul a adoptat în luna iunie un proiect de lege care prevedea majorarea indemnizațiilor tuturor demnitarilor, la pachet cu salariile bugetarilor.
USR a sesizat Curtea Constituțională că modificările aduse legii ar duce la creșterea indemnizațiilor tuturor demnitarilor, de la subprefecți la președinte, cu sume cuprinse între 880 și 1.410 lei, în condițiile în care salariile acestora erau înghețate prin legea salarizării.
La vremea respectivă, liderul PSD, Marcel Ciolacu, a dat asigurări că se va da o nouă ordonanţă de prorogare a acestui termen privind majorarea salariilor demnitarilor.
„Cu certitudine, astăzi în coaliţie vom lua decizia, dacă legea va trece de Curtea Constituţională, se va proroga termenul de aplicare pentru demnitari”, dădea asigurări preşedintele PSD pe 8 iunie.