„Lemnul de foc trebuie să rămână sursă de încălzire. Peste 3 milioane de gospodării utilizează lemnul, o resursă regenerabilă, care doar trebuie utilizată chibzuit“, este de părere secretarul de stat în Ministerul Mediului, Alin Seserman.
Recent, directorul general al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva, Daniel Nicolăescu, a dispus, în cadrul unei videoconferințe de lucru cu directorii direcțiilor silvice din subordinea regiei, suplimentarea volumului de lemn pentru foc destinat populației, astfel încât să se poată acoperi cererea pentru această resursă.
Relocarea lemnului în zone unde resursa nu este suficientă
De asemenea, conducerea Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva analizează posibilitatea relocării, din pădurile administrate, a unor volume de lemn pentru foc din zonele unde există excedent, în special în zonele de munte, către zonele deficitare, pentru a echilibra astfel piața lemnului pentru foc.
Având în vedere cererea ridicată pentru lemn din partea industriei, conducerea Romsilva a identificat posibilitatea suplimentării volumului oferit pe piață cu circa 500.000 de metri cubi de lemn din producția acestui an. Conform prevederilor legale, această măsură va fi supusă aprobării Consiliului de Administrație al Regiei Naționale a Pădurilor – Romsilva în ședința din 29 septembrie a.c.
În primele opt luni ale acestui an, Regia Națională a Pădurilor – Romsilva a livrat direct populației 1.217.464 metri cubi lemn pentru foc, cu 362.399 de metri cubi mai mult decât în perioada similară a anului trecut, și se estimează că până la finalul anului, volumul de lemn pentru foc oferit direct populației va fi de circa două milioane de metri cubi.
Regia Națională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri proprietatea publică a statului, circa 48% din pădurile țării, și asigură servicii silvice pentru circa un milion hectare de păduri aflate în alte forme de proprietate. De asemenea, Romsilva administrează 22 de parcuri naționale și naționale, precum și 12 herghelii de stat.
Din totalul pădurilor proprietatea publică a statului, 80% dețin certificarea managementului forestier în standard internațional.
„O resursă regenerabilă, care doar trebuie utilizată chibzuit“
„Lemnul de foc trebuie să rămână sursă de încălzire. Peste 3 milioane de gospodării utilizează lemnul, o resursă regenerabilă, care doar trebuie utilizată chibzuit. Recomandările UE în materie nu se potrivesc în acest moment la noi iar biomasa, deșeurile din lemn, căzăturile din păduri, merită utilizate. Astăzi mult lemn se degradează și contaminează copacii sănătoși.
Cred că e nevoie de măsuri bune și în acord cu realitatea noastră. Va trebui modificată invlusiv ordonanța care exclude biomasa din categoria surselor de energie regenerabilă. Cred că ar trebui chiar susținute programe de finanțare pentru ca familiile nevoiașe să-și poată achiziționa centrale pe lemn mai eficiente decât vechile sobe iar acești oameni ar putea, împreună cu Romsilva, cu ocoalele primăriilor, să curețe pădurile și să aibă lemne de foc pentru iarnă. S-a trecut într-o extremă nefericită în ultimul timp pentru că nu bunicii noștri defrișează pădurile țării. Ei adunau vreascuri și le puneau pe un cărucior și făceau un mare bine curățând pădurile de crengi uscate.
Totodată măsurile sociale trebuie să vizeze categoriile de cetățeni care au nevoie de subvenții sau lemn de foc ieftin. Se dau zeci de mii de euro subvenție pentru mașini electrice. Și milionarii în euro beneficiază de asta. O mașină Tesla de peste 60 000 de euro se poate cumpăra prin programul Rabla plus. De ce nu putem avea programe de finanțare pe modelul acesta pentru încălzire în satele românești? Asta o să fie primul lucru pe care o să îl comunic premierului la prima întâlnire.
Și încă un lucru. Pentru iarnă e bine să ne pregătim din vară“, este de părere Alin Seserman.