Trăim în secolul vitezei și al tehnologiei. În fiecare zi, în activitățile noastre de job sau de relaxare, folosim telefoane inteligente, smartphone-uri, aplicații, roboți industriali și sisteme digitale pentru casă. Omenirea trece printr-o nouă etapă a evoluției, una în care calculatoarele, roboții și inteligența artificială încep să-și facă și mai mult simțită prezența în viețile noastre.
În lumea de astăzi, utilizarea tehnologiei este inevitabilă. Așa că, în loc să o blamăm, ar trebui să învățăm să trăim cu ea și să profităm la maximum de ea. Tehnologia ridică ștacheta eficienței, productivității și siguranței, ceea ce nu poate fi atins doar de oameni. De asemenea, nu va fi pentru prima dată când va exista o schimbare profundă în lume și o evoluție a locurilor de muncă. Istoria ne-a demonstrat că tehnologia a fost un mare creator de locuri de muncă, nu un distrugător.
Sectorul industrial din întreaga lume adoptă tehnologia pentru o eficiență și productivitate mai ridicate. Mașinile pot reduce timpul de producție și, de asemenea, pot optimiza procesul tehnologic, evitând astfel defecțiunile mecanice.
Deși, acest lucru poate duce la pierderea unor locurilor de muncă, asta nu înseamnă că roboții ne vor înlocui în totalitate. Tot istoria ne-a demonstrat că unele joburi pot dispărea, însă multe altele apar și pot genera cerere și mai mare a forței de muncă.
Vor fi afectați cei necalificați sau semicalificați, însă tot aceștia pot să se califice la locul de muncă prin programe de formare și dezvoltare, existând oportunități mai bune de angajare. Lucrătorii vor avea mai multe oportunități de angajare dacă ocupația lor este supusă unui anumit grad de automatizare computerizată. Atâta timp cât pot învăța să folosească noile instrumente, automatizarea va fi în beneficiul lor.
Odată cu apariția industriei noilor tehnologii, experții spun că nevoia de muncitori calificați crește pe termen scurt și persistă cel puțin încă un deceniu. Experții solicită programe de formare cu un nou curriculum și certificări pentru a standardiza clasificările posturilor emergente. Inovațiile tehnologice au ca rezultat un stil de viață îmbunătățit. Dacă luăm exemplul tehnologiei de imprimare 3D, construirea de case prin imprimare 3D este o mare inovație tehnologică. Această inovație va crea case mai accesibile, prin urmare, tot mai mulți oameni ar putea dori să cumpere o casă. În același timp, se conturează o nouă industrie constructoare de case ce are nevoie de oameni calificați.
Un alt exemplu concret despre beneficiile tehnologiei stă în industria digitală. Au trecut câteva decenii de la apariția internetului și deja putem spune că este o unealtă indispensabilă. Prin intermediul mediului virtual / digital, putem comunica mai repede și mai eficient în primul rând. Oamenii nu mai trebuie să aștepte cu zilele transportarea scrisorilor și al mesajelor dintr-un colț în altul al planetei. Aparent, putem spune că internetul a dus la dizolvarea unor locuri de muncă ce se ocupau cu transportul corespondenței. În realitate, tehnologia a dus la o eficientizare mai bună și mai rapidă în comunicare, iar vechile joburi au fost adaptate la noile tehnologii.
Tehnologia schimbă natura locurilor de muncă, dar nu provoacă un șomaj general. Prin urmare, nu este nevoie să intrați în panică, ci mai degrabă să vă pregătiți pentru viitor prin actualizare și învățare constantă. Ține de noi cum ne adaptăm la prezent și cât de flexibili suntem în fața noilor tehnologii.
Industria de divertisment a evolut foarte mult grație tehnologiei. Dacă în trecut filmele și piesele de teatru erau realizate într-un format rudimentar, iată că astăzi casele de producție au ajuns să pună la dispoziția spectatorilor și telespectatorilor o varietate foarte mare de filme, emisiuni tv și piese de teatru. Tehnologia nu dus la dispariția joburilor din cinemtografie, ci a contribuit la generarea de noi oportunități de angajare și joburi.
Industria de gambling a evoluat foarte mult grație tehnologiei. În trecut, oamenii alegeau să practice jocurile de noroc în cadrul cazinourilor stradale. Era o industrie exclusivistă, cu circuit închis, care se adresa doar celor din înalta societate. Însă tehnologia a revoluționat această industrie de divertisment. Odată cu evoluția internetului și apariția jocurilor de cazinou online, industria cazinourilor a avut de câștigat. Practic, milioane de oameni au început să aibă acces la o varietate foarte mare de jocuri, totul la un click distanță, din confortul propriului lor cămin. Numeroase jocuri casino sunt lansate zilnic, ceea ce face ca această industrie să fie extrem de dinamică și atractivă.
Grație tehnologiei, industria jocurilor de cazinou nu a avut de suferit la nivel de joburi, ci doar de câștigat. Au fost generate noi locuri de muncă și a sporit creșterea pentru oameni calificați în diferite domenii.
Firmele producătoare de jocuri și software dedicat industriei de gambling au nevoie de programatori, designeri, proiectanți, graficieni, testări, oameni de marketing etc, joburi de care nu se știa în urmă cu 30 sau 40 de ani. Iată încă o dovadă cum tehnologia influențează piața muncii și duce la generarea de noi locuri de muncă, dar și la o creștere mai mare pentru oameni calificați. Conform unor informații existente în mediul public, industria jocurilor de cazinou are peste 50 000 de angajați în România, iar numărul acestora continuă să crească de la un an la altul prin dezvoltarea industriei.
Apar tot mai multe site-uri și platforme digitale de jocuri, care necesită și oameni calificați în securitate, administrare de date, administratori de sisteme și de rețele, dar și multe alte joburi conexe.
Nu va exista o apocalipsă a ”locurilor de muncă” și roboții nu ne vor elimina din piața muncii. Da, tot mai multe industrii implementează sisteme automatizate și roboți industriali pentru a executa munci recurente, care până acum erau executate de oameni, dar asta nu înseamnă că respectivii angajați nu se pot recalifica și angaja pe alte funcții generate noi sau existente.
Dacă oamenii sunt îngrijorați că tehnologiile ar putea limita oportunitățile, mobilitatea socială și prosperitatea comună, un raport afirmă: „Istoria economică confirmă că acest sentiment nu este nici prost informat, nici greșit. Există destule motive de îngrijorare dacă progresele tehnologice vor îmbunătăți sau vor eroda perspectivele de angajare și câștiguri pentru cea mai mare parte a forței de muncă.”
Însă progresul tehnologic creează noi oportunități de joburi și chiar la apariția unor noi joburi. Să n uităm că în trecut exista meseria de birjar, iar astăzi călătorim cu taxiurile. Când a fost inventat trenul, diligențele au dispărut, dar asta nu înseamnă că omenirea nu a evoluat, iar caleștele au fost înlocuite de trenuri, vapoare și avioane, industrii ce au generat noi locuri de muncă. Fiți pregătiți să vă adaptați la un viitor digitalizat.