O scrisoare șocantă a ajuns, duminică, seara pe adresa mai multor redacții din Bistrița-Năsăud după ce o mamă a ajuns la capătul răbdărilor. Aceasta relatează, în scrisoare, că evenimente grave se întâmplă în Bistrița-Năsăud, în zonele Sângeorz-Băi, Maieru, Rodna, Șanț, în ceea ce privește consumul de droguri, și autoritățile închid ochii. Sub anonimat, femeia a mărturisit că fiul ei a consumat droguri și s-a confruntat cu o situație tulburătoare. Redăm, mai jos, scrisoarea integrală:

Bună seara!
Vă scriu în legătură cu o evenimentele grave ce se întâmplă în zona Sângeorz-Băi, Maieru, Rodna, Șanț, referitor la consumul de droguri scăpat de sub control.
Sunt mama unui copil de 17 ani căruia consider că i-am oferit o educație bună, nu l-am ținut strict sub control, nici nu am exagerat cu libertatea sa, iar astfel inevitabil a ajuns să încerce la o petrecere să consume droguri. Am aflat imediat după, am avut o discuție cu el și i-am explicat că nu este un lucru bun, dar și că oarecum este de înțeles că a vrut să încerce din cauza vârstei și a anturajului. A trecut o perioadă de timp în care am avut unele bănuieli că ar mai fi consumat și altă dată, dar în urmă cu câteva zile a ajuns acasă și era evient că nu era în regulă, fiind din nou sub influența drogurilor, așadar am decis să îl supraveghez pe timpul nopții. L-am surprins la un moment dat cu cablul de la prelungitor în mână, inițial nu a vrut să recunoască și să îmi confirme că voia să facă ce mă gândeam eu că ar fi urmat dacă nu intram, dar am decis să mă așez lângă el în pat și peste câteva minute mi-a spus că a încercat să se sinucidă.
Probabil unii din cei care citiți mesajul meu sunteți părinți, probabil unii veți fi în viitor, dar vă spun sincer că nu vă doresc să treceți vreodată prin sentimentele pe care le-am avut în acel moment.
Am discutat din nou în ziua următoare acelui episod, a recunoscut că a fost sub influența drogurilor și că a mai consumat ocazional, iar acum urmează un program de terapie.
Revenind la problema general valabilă în zona pe care am precizat-o la începutul mesajului, aș vrea să știu de ce nu există deloc implicare din partea autorităților pentru a preveni și combate traficul și consumul de droguri, mai ales că este un fenomen despre care știe toată lumea. Aici ar fi două posibilități: fie autoritățile chiar nu știu de acest fenomen, iar în acest caz ar trebui să se gândească la o demisie onorabilă, fiind depășiți de situație, fie au cunoștință de ceea ce se întâmplă, dar refuză să ia măsuri. În cazul în care voi auzi formula clișeică, cum că ,,așteaptă să prindă peștii mari”, haideți să vă spun eu ceva. Până să prindeți peștii mari, vor muri peștii mici, iar dacă aveți nevoie de sugestii despre cum să vă faceți ancheta, sunt absolut convinsă că un ,,pește mic” audiat cu siguranță vă va conduce la ,,peștii mari”. Luați în calcul faptul că o mare parte din consumatori au chiar sub 16 ani.
Sunt curioasă cum ați procedat în cazul tânărului din Rodna care în luna mai a încercat să se sinucidă cu o armă de vânătoare. Vă întrebați de ce fac referire la acest exemplu? Nu vreau să cred că nu cunoașteți faptul că acest tânăr era sub influența drogurilor.
Pot să spun că în situația mea am avut un foarte mare noroc și că Dumnezeu m-a trimis să îl supraveghez pe fiul meu în acea noapte, iar el va trece cu bine peste acest epipsod, mă voi asigura de asta, dar în cazul în care nu luați măsuri pe viitor, vă recomand să începeți să vă gândiți la niște scuze bune care să fie acceptate de viitorii părinți îndurerați, pentru că din păcate aceste situații nu vor înceta să apară atâta timp cât ignorați ceea ce se întâmplă.
Vă transmit așadar cu toată sinceritatea și cu lacrimi în ochi,
Domnilor comisari șefi din fruntea Poliției Județului Bistrița-Năsăud, SĂ VĂ FIE RUȘINE!
Domnilor procurori din cadrul Diicot Bistrița-Năsăud, SĂ VĂ FIE RUȘINE!
Domnilor Toma și Harapașcu, mai ales dumneavoastră, SĂ VĂ FIE RUȘINE! Este inacceptabil să permiteți să aibă loc trafic de droguri la acest nivel sub nasul dumneavoastră!
Domnilor polițiști din aceste comune, SĂ VĂ FIE RUȘINE!
Domnilor primari, SĂ VĂ FIE RUȘINE! Nu uitați că tinerii, deși unii dintre ei nu fac parte încă din electorat, tot sub ocrotirea dumneavoastră ar trebui să fie.
Tuturor celor care aveți cunoștință de ce se întâmplă și alegeți să stați cu ochii închiși, SĂ VĂ FIE RUȘINE!
Această scrisoare va fi trimisă principalelor publicații din județ, dar și instituțiilor conduse de persoanele mai sus menționate, cu precizarea că va fi formulată și o reclamație adresată organelor competente să verifice activitatea instituțiilor care teoretic ar avea datoria să vegheze la siguranța cetățenilor.

Adresez politicos rugămitea către publicațiile la care va ajunge această scrisoare de a acorda dreptul la replică persoanelor înderptățite din cadrul instituțiilor de mai sus, pentru a nu exista posibilitatea ca aceasta să se rătăcească, din greșeală, desigur.

3 COMENTARII

  1. Ce nu știe mama respectiva, e ca nimeni nu ii obliga și ei se baga singuri in ce se baga. Părinții greșesc ca le oferă prea mulți bani copiilor.. și voi greșit părinților!

  2. Daca nu ar fi la vedere și vânzare că și pe garduri aceste substanțe și-ar cumpără cola,este scăpat de sub control acest fenomen,poți cumpăra că și pâine aceste „lucruri sfinte”.

  3. Stimata doamna, este regretabil ceea ce se intampla in randul populatiei ” tinere ” maiales… dar ce vina are Politia, Jandarmeria, Procuratura si Instanta de judecata ptr asa ceva , ca de ingrijirea propriului copil Dvs raspundeti cata vreme este minor si aveti obigatia legala, nu autoritatile publice . Toata vina o poarta politrucii nostrii care fac legi de rahat in Parlament si pe care noi toti ii votam , nu aceste autoritati, care vreti Dvs sa stea la ” panda ” … cu bota, cu parul si cu scorbaciul cu bube pe toata lumea… De educatia si suravegherea copiilor , parintzii rasund in mod direct si neijlocit, nu societatea in ansamblu , iar autoritatile publice, nu fac altceva, decat sa aplice niste legi prost facute …

SPUNE-TI PAREREA