Adormirea Maicii Domnului, celebrată în data de 15 august, este una dintre cele mai importante sărbători ale creștinității. Obiceiuri și tradiții păstrate de veacuri, în Bistrița-Năsăud, sunt amintite azi de căre Arhivele Naționale Bistrița-Năsăud.
„Una dintre cele mai importante sărbători creștine este „Adormirea Maicii Domnului”.
De această sărbătoare erau legate mai multe obiceiuri populare, astfel în satele din zona Becleanului era obligatoriu pelerinajul la Mânăstire Nicula. Credincioșii, cu icoana Maicii Domnului în fruntea coloanei, strabăteau pe jos distanța până la mânăstire, cântând pricesne.
În ajunul sărbătorii, leșenii împleteau cununi din flori, spice de grâu și frunze de nuc și le așezau la troițele de la răspântia drumurilor sau la icoanele din casă.
În zona Țibleșului, acum se adunau castraveții copți și îngălbeniți, care se crăpau și se puneau la uscat, fiind considerați ca buni pentru durerile de măsele sau „bube rele”.
În tradiția populară din zona noastră se considerau ca zile ploioase, zilele din ajunul Adormirii – „ploile Bulciului”, nume preluat de la Târgul cel Mare al Bistriței.
În aceasta zi erau adunate și ultimele plante de „leac” – busuiocul, măghiranul, daliile. De asemenea, nu era bine să mergi înapoi, deoarece se considera că Maica Domnului se întrista.
Acum bărbații schimbau pălăria cu căciula, iar cine era văzut purtând pălărie după 15 august era ironizat.
Începea sezonul nunților!“, notează Arhivele Naționale.
Ilustratele postate fac parte din colecțiile „Anton Coșbuc” și „Liviu Păiuș” și fac parte din Fondul Arhivistic al României.
Pelerinaj la Nicula, Hram la Mănăstirea Dobric
C ocazia acestei sărbători, are loc un pelerinaj anual La Mănăstirea clujeană Nicula, unde se adună de fiecare dată mii de oameni. Icoana făcătoare de minuni a Maicii Domnului a fost scoasă din biserica nouă, în procesiune, și așezată pe altarul de vară al așezământului monahal, unde a fost străjuită de tineri îmbrăcați în straie populare. Au cântat pricesne în cinstea Maicii Domnului tinerele interprete din județul Bistrița-Năsăud, surorile Maria și Andreea Pavelean.La slujba religioasă a luat parte și președintele Consiului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan.
„O, Măicuţă Sfântă te rugăm fierbinte, să ne-asculţi de-a pururi marea rugăminte:
Nu lăsa, Măicuţă, să pierim pe cale, căci noi suntem fiii lacrimilor tale. •
An de an, ne rugăm la Sfânta Mănăstire Nicula, cinstind Adormirea Maicii Domnului, împreună cu mii de credincioși.
O oază de liniște și pace sufletească pe Pământ, lăsată de Bunul Dumnezeu, să ne facă mai buni și mai iertători.
Binecuvântarea Maicii Domnului să vină asupra României, asupra județului Bistrița-Năsăud și a noastră a tuturor“, a transmis el.
La Mănăstirea Dobric se celebrează hramul, în prezența PS Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicr al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului.
Sărbătoarea Adormirea Maicii Domnului, prăznuită in fiecare an pe 15 august, pe langă semnificaţii cu puternic caracter religios , este și Ziua Marinei Române, marcată de autoritățile publice prin ceremonii militare și religioase organizate de Ministerul Apărării Naționale. Ziua Marinei Române s-a aniversat pentru prima dată în anul 1902, la 15 august, fiind strâns legată de sărbătoarea religioasă a Sfintei Maria, ocrotitoarea marinarilor de pretutindeni. Din 1950 până în 1990, pe timpul regimului comunist semnificația creștină a sărbătorii a fost substituită cu una mitologică prin invocarea zeului Neptun în calitate de patron al întrecerilor și jocurilor marinărești. Din anul 1990 s-a revenit la tradiția de a celebra Ziua Marinei Române, odată cu sărbătoarea Sfintei Maria Mare – Praznicul Adormirii Maicii Domnului, la data de 15 august. Ulterior, prin Legea nr. 382 din 28 septembrie 2004, publicată în Monitorul Oficial partea I, nr. 896 din 1 octombrie 2004, Ziua Marinei Române a fost instituită sărbătoare civilă și militară, iar incepând din anul 2009, ziua de 15 august a fost declarată sărbătoare națională, prilej cu care sunt organizate ceremonii militare și religioase la malul mării, în Portul Militar Constanta.
Conform protocolului oficial de Ziua Marinei Române, după ceremonialul de ridicare a pavilionului, geacului şi marelui pavoaz urmează oficierea serviciului religios şi cuvântul de bun venit al şefului Statului Major al Forţelor Navale.
Doar că anul acesta, s-a petrecut un incident absolut inexplicabil prin faptul că slujba oficiată de ÎPS Teodosie a fost oprită brusc înainte de a se termina . Organizatorii au tăiat microfonul arhiepiscopului şi au dat cuvântul şefului Statului Major al Forţelor Navale Române. Reacţia ÎPS Teodosie nu s-a lăsat aşteptată: a plecat din Portul Militar Constanţa, deşi urma discursul preşedintelui României. Întrebat de jurnalişti dacă s-a supărat pentru că a fost oprit din slujbă, arhiepiscopul a spus: „cei care au făcut asta vor răspunde în faţa lui Dumnezeu.”