Școala Gimnazială din Bichigiu, comuna Telciu, Bistrița-Năsăud a fost renovată cu peste 250 000 de euro de către Asociația BookLand și partenerii săi. Primăria Telciu a contribuit la acoperirea parțială a costurilor de manoperă, asigurând și suport logistic.

[themoneytizer id=”92839-1″]

 

Școala era veche de peste 50 de ani și condițiile în care copiii învățau erau foarte grele.

Poate unii dintre dumneavoastră știu cum e să inhaleze zilnic spori de mucegai iar unii au plătit și prețul sănătății… Pur și simplu, însă, nu avem voie să îi lăsăm pe copii să treacă prin acest coșmar care le poate afecta viața pe toate planurile.
Întrebarea care se pune e în câte școli din România NU se întâmplă acest lucru… din păcate, aceasta fiind regulă. Este și cazul Școlii Gimnaziale Bichigiu, comuna Telciu, județul Bistrița Năsăud, construită în anii ’70 și niciodată renovată consistent din lipsa fondurilor. Evident că, în timp, clădirea școlii a atins un grad ridicat de uzură, astfel încât elevii și profesorii își desfășurau procesul educațional în condiții total improprii.
Transformarea școlii a fost realizată cu ajutorul Asociației BookLand pe parcursul a 8 luni de muncă intensă, în care au fost scoase tone de moloz din școală și băgate și mai multe tone de materiale construcții noi, investiția ridicându-se la peste 250.000 euro.
Prin programul de ”Renovare școli în mediul rural” al asociației, sub motto-ul Împreună CONSTRUIM oameni, în 2020-2021, 37 de școli din satele României au devenit locuri în care peste 7.000 de copii merg cu plăcere să învețe. Iar anul acesta se renovează încă 29 școli situate în 23 județe! Fără granturi europene, pur și simplu mobilizând sute de companii să contribuie cu bani, produse sau servicii (prin redirecționarea celor 20% din impozitul pe profit/venit conform Legii Sponsorizării nr. 32/1994), dar și motivând autoritățile și comunitatea locală să se implice. Astfel se vede puterea și determinarea domeniului privat în a schimba lucrurile în domeniul educației, iar asta într-un timp record și de zeci de ori mai eficient din punct de vedere costuri“, a transmis asociația prin intermediul unui comunicat de presă.

Înainte de renovare:

După renovare:

Proiectul a fost foarte greu! A fost mult stres! Dar educația ne unește și doar ÎMPREUNĂ putem contribui la starea de bine a fiecărui pui de OM… Copiii trebuie să se simtă în școală ca acasă. A fost cea mai bună investiție pentru această comunitate. Asociația BookLand a demonstrat că miracolul e în fapte și că e nevoie de implicarea fiecăruia dintre noi pentru a face lumea un loc mai bun!” – Domnica Homei, Director Școala Gimnazială Bichigiu.

Am încercat să rezolv problema acestei școli: arăta dezolant! Nimeni nu a crezut în acest proiect! Au zis că așa ceva e imposibil: să vină cineva să investească miliarde și să nu aibă niciun interes personal! Doar ca să asigure condiții normale, moderne pentru educația acestor copii. Începutul a fost foarte greu, însă lucrurile s-au rezolvat treptat! Am început iarna când veneau 4-5 mașini cu materiale zilnic… Dacă nu era echipa BookLand nu s-ar fi făcut nimic. Mulțumim BookLand!” – George Ceuca, fost Director Școala Gimnazială Bichigiu

Aceasta este a doua școală pe care am renovat-o în județul Bistrița Năsăud. Prima școală pe care am renovat-o cu câteva luni în urmă, e situată în Sângeorzu Nou. Revenind la școala din Bichigiu vă pot spune că mucegaiul, igrasia și praful dominau. Sub dușumelele de la parter am găsit pământ ud fiindcă toată apa scursă de pe delușorul din spatele școlii băltea în curte, pereții erau atât de ‚copți’ și strâmbi încât au ‚înghițit’ de două ori mai mult material decât trebuia pentru a-i îndrepta, baia era nefuncțională, apa curgea de la etaj prin ‚cădere’ dintr-un rezervor improvizat, prin acoperiș ploua… situația era chiar gravă. Cred că nu exagerez spunând că în această școală copiii mai mult se îmbolnăveau decât învățau….” – Mădălina Mocanu, Director Marketing & Comunicare Asociația BookLand.

Intervenția BookLand și-a atins scopul și prin mobilizarea comunității locale în efortul de a aduce spațiile educaționale la un standard corespunzător. Muncitorii au fost cazați într-o casă pusă la dispoziție de o familie plecată la lucru în afara țării iar mâncarea de prânz le-a fost asigurată de părinții elevilor, de cadrele didactice și de preotul satului. Iar Primăria Telciu a contribuit la acoperirea parțială a costurilor de manoperă, asigurând și suport logistic.
Transformarea de la Școala Gimnazială Bichigiu a fost posibilă datorită companiilor care cred în tineri și într-o Românie mai bună prin educație: SIT, MeteRSit, Unicredit Consumer Financing, Turbomecanica SA, Titan Machinery România, Profi, Asevi România, Elpreco, Terra Gres, Modulo Decorative Solutions, Bilka Steel, Wipro România, Decathlon România, Ferroli România, Instal Impex, Ferro România, SavanaCuloare, Austrotherm România, Mindo SA, Porta Doors România, Mar & Pet Grup, Policolor România, Larex-ir Decor, Siniat România, Holver România, Sanotechnik România, Masterplast România, Brico Depôt România, Alex Mobilier, Arena Systems, Pepiniera „Gradina Verde”, Ceramica Bianca, ConsulTeam Expert, Leoni Wiring Systems Bistrita, Misavan, Marvicon.
În România secolului 21, elevii din mediul rural sunt condamnați să învețe în spații insalubre care, de cele mai multe ori, le pun sănătatea sau chiar viața în pericol atât lor, cât și profesorilor. Iar acolo unde autoritățile nu pot sau nu vor să facă ceva în acest sens, norocul vine din partea Asociației BookLand care militează pentru dreptul la educație al copiilor renovându-le școlile.
Și pentru că Asociația BookLand își dorește să vină cu un pachet complet de servicii educaționale (inclusiv metodă de predare şi conținut), începând de anul viitor se va concentra și pe construcția primei școli-etalon pentru sistemul de învățământ românesc, cu ciclurile primar-gimnazial-liceal-postliceal. Va urma modelul finlandez (adaptat local) și va asigura inclusiv profesorii care vor preda după o curriculă comparabilă cu cea occidentală. O școală 100% modernă (cu cantină, bibliotecă, laboratoare, sală spectacole, facilități sportive, spații relaxare, livadă, dar și solar în care vor fi crescute propriile legume) pusă gratuit la dispoziția copiilor din mediul rural, asigurându-le la final un loc de muncă în cadrul companiilor cu care se vor derula programe de invatamant profesional dual / practică / internship.
Toți cei care le împărtășesc viziunea, se pot alătura demersului BookLand donând 2 euro lunar printr-un SMS cu cuvântul CONSTRUIM la 8845 sau achiziționând Şoricelul BookLand.

De peste 11 ani BookLand contribuie la sublinierea importanței educației & dezvoltării personale prin Conferințele BookLand Evolution care transmit tinerilor mesajele inspiraționale ale mentorilor cu valori demne de urmat, prin Taberele Coolturale BookLand care oferă tinerilor un mix echilibrat de activități educaționale & distracție în mijlocul naturii, dar mai ales prin Renovarea & Dotarea școlilor, inițiativă care acordă copiilor defavorizați din mediul rural o șansă reală la o educație de calitate! Adio igrasie și mucegai, băncuțe rupte, uși/geamuri/pardoseli deteriorate, acoperișuri și tavane prin care plouă, curți pline de noroi, sobe în sălile de clasă și WC în spatele școlii! Cu ajutorul companiilor care s-au mobilizat contribuind cu bani, produse sau servicii, BookLand va reuși în 2022 să aducă schimbarea în alte 29 școli (în 2020-2021 a renovat & dotat 37 școli).

SPUNE-TI PAREREA