Un veteran din cel de-al Doilea Război Mondial a împlinit, la data de 1 august vârsta de 100 de ani! Acesta a fost sărbătorit de către familie și prieteni, precum și de reprezentanții autorităților publice locale și județene, reprezentanți ai Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan“, ai Centrului Militar Județean Bistrița-Năsăud și ai asociaților de veterani.

[themoneytizer id=”92839-1″]

 

Sărbătoare într-o familie din comuna Chiuza, Bistrița-Năsăud, unde cel mai vârstnic membru a împlinit frumoasa vârstă de 100 de ani. Conea Grațian este veteran de război și amintirile tinereții sale sunt marcate de umbra celui de-al Doilea Război Mondial. Acesta a fost celebrat, cum se cuvine, de către familie, prieteni și oficialități.

La mulți ani veteranului de război, Conea Grațian, care astăzi, 1 august, împlinește vârstă de 100 de ani. Acesta a participat încă de la vârsta de 21 de ani la un eveniment de-o importanță deosebită în istorie, în cel de-al Doilea Război Mondial. În această zi remarcabilă a fost sărbătorit, de către familie și prieteni, precum și de reprezentanții autorităților publice locale și județene, Brigăzii 81 Mecanizată ,, General Grigore Bălan’’, Centrului Militar Județean Bistrița-Năsăud și ai asociaților de veterani.
,,În 1943 am mers acolo în Ungaria pe granița cu Germania. Acolo am fost în gardă 3 săptămâni într-un sat. În toată noaptea trebuia să mergem să păzim de partizani. Acolo ne-au dus și am stat 3 săptămâni într-o casă și mergeam în satul vecin la 5 km pe jos, 3 inși în toată noaptea cu puștile încărcate cu baionetele pe armă. Veneau rușii și aprindeau satele și făceau minuni acolo. Mai târziu nu ne-o mai lăsat acolo fiindcă a venit frontul acolo. Și apoi acolo a fost un pericol, un pericol de nu ai știut unde să te ferești, de unde vin gloanțele, avioanele rușilor veneau întruna. Avioanele aveau mitraliere lângă motor și se băteau cu ai noștri acolo sus. Atunci nu știai pe unde să te ascunzi. Eu am scăpat, m-o ferit Dumnezeu.’’, ne-a mărturisit veteranul de război, Conea Grațian, în cadrul unui interviu.
La mulți ani cu sănătate!“, au transmis reprezentanții Brigăzii 81 Mecanizată „General Grigore Bălan“.

Foto: Raluca Mureșan

SPUNE-TI PAREREA