Ministrul Agriculturii din România, Petre Daea, a efectuat o vizită în Bistrița-Năsăud, în comuna Sâmmihaiu de Câmpie, unde a vizitat mai multe ferme de animale, dar și culturi de grâu, proumb și soia.
Acesta a făcut mai multe declarații și a vorbit, printre altele, despre prețul pâinii. Deși exista o îngrijorare privind producția de grâu, aceasta este una satisfăcătoare, dar prețul pâinii va rămâne unul ridicat din cauza costurilor de producție.
„Grâul este mai scump acum pentru că s-a produs mai scump. Eu nu sunt adeptul celor care spun că piaţa face preţul. Nu, piaţa stabilizează preţul, dar preţul este făcut din elementele de cost, iar fermierii lucrează cu o motorină mai scumpă, cu îngrăşăminte mai scumpe, cu insectofungicide mai scumpe, cu forţă de muncă mai scumpă. Fermierii sunt extrem de ponderaţi în a solicita preţuri mari. Ei nu solicită preţuri mari că doresc, ei solicită doar preţul prin care să poată să îşi recupereze cheltuielile pe care le-au făcut, în aşa fel încât să poată lucra în continuare terenul respectiv. Pentru că, dacă se opreşte producătorul, sigur că nu avem pâine în România. Şi să nu oprim producătorul, să avem pâine în România – e adevărat, mai scumpă, datorită procesului tehnologic şi elementelor de cheltuieli respective, care se înmănunchează în costul de producţie la sfârşitul realizării produsului ca atare”, a spus Petre Daea.
Citește și:
Conform zf.ro, primele estimări privind producţia de grâu arată că România va recolta 9 mil. tone de grâu în acest an, cu 25% mai puţin faţă de anul trecut.
„Din analizele noastre, producţia de grâu este de 9 milioane de tone, dar mai sunt câteva zone în ţară în care încă se recoltează. Însă, grâul este recoltat în proporţie de 96% şi nu pot fi schimbări foarte mari la grâu“, a spus Nicolaie Apopi, preşedintele Clubului Fermierilor Români, o organizaţie formată din peste 1.000 de membri, conform sursei citate.
Foto cu caracter ilustrativ