Herve Bossy, un fotograf francez, documentează, în această vară, viața oamenilor din Telciu, Lechința și Liviu Rebreanu – cartier rural al orașului Năsăud. Acesta activează în cadrul proiectului AFCN „Culese din Rural“.

„Herve Bossy este unul dintre cei doi fotografi care însoțesc rezidenții noștri care documentează temele asumate în proiect. Herve Bossy petrece câte o săptămână în cele trei localități din județul Bistrița-Năsăud și, alături de Maria Amarinei, Florin Dumitrescu, Alexandra Felseghi, vor realiza documentarea de scriere și fotografie din Telciu, Lechința și Liviu Rebreanu – cartierul rural al orașului Năsăud.
Pe parcursul rezidenței de documentare și scriere, autorii rezidenți vor conlucra cu Herve Bossy pentru a completa documentarea bazată pe interviuri, observație participativă și discuții informale cu o săptămână de documentare fotografică pentru fiecare locație explorată, în vederea realizării unor fotografii din care să selecteze un număr de minimum cinci pentru a ilustra textul final“, au transmis organizatorii proiectului într-un comunicat de presă.

Cine este Herve Bossy?

Herve Bossy, în vârstă de 27 de ani, este fotojurnalist și redactor independent de aproape 3 ani, având colaborări cu numeroase ziare francofone.
După finalizarea studiilor în domeniul literaturii, a început să lucreze în România într-o asociație din Satu Mare și, de asemenea, într-o fermă din Sanmartinu Maghiar, alături de tineri aflați în programe de reintegrare socială. După această experiență, a urmat un curs de științe politice și jurnalism la Lyon și, parțial, în cadrul FSPAC Cluj-Napoca.
În 2018 a susținut o lucrare de cercetare bazată pe etica și conduita profesională în fotojurnalism. Pe parcursul studiilor, a descoperit fotografia ca un mijloc de documentare. În 2015, în Lyon (Franța), a fost invitat de către un prieten într-un garaj unde locuiau înghesuiți romi din Albania și România. Începe să documenteze viața acestui loc și a oamenilor care îl locuiesc și ajunge să se instaleze aici și să țină un atelier foto cu mulți copii care locuiesc acolo. Începe chiar și el să descopere, puțin câte puțin, puterea imaginii ca factor de transformare socială.

„Așa începe călătoria mea înspre fotojurnalism“

Așa începe călătoria mea înspre fotojurnalism. În 2018 mă găseam în Kosovo, fotografiind imaginea celor 10 ani de independență a țării și publicând apoi mai multe reportaje în presa franceză. În același an, am vizitat de două ori autoproclamata Republică Populară Donetsk, pe teritoriul separatist pro-rus. Public, apoi, mai multe reportaje concentrându-mă asupra acestui teritoriu tânăr, asupra luptelor și a prezenței militarilor străini. 2018 este și anul marilor mișcări sociale în Franța, în special mișcarea Gilets Jaunes (Vestele Galbene), și fotografiez, deci, manifestările de la Paris și Lyon ca reporter. În 2019 am călătorit în Panama și Houndras pentru a realiza fotografii pentru organizația ’ONG Aid to the Church in Need. Câteva luni mai târziu, alături de ONG Vétérinaires sans Frontières, merg în nord-estul Ugandei pentru a documenta seceta care pune în pericol populația locală. Acolo, realizez de asemenea un reportaj mai lung vizând consecințele acestei secete asupra activităților miniere, sursa de exploatare umană și daunele aduse mediului”, spune Herve Bossy.

În 2020 ajunge din nou în România datorită unei burse de jurnalism, pentru a realiza mai multe reportaje despre problemele tăierilor forestiere ilegale și a corupției în cadrul administației forestiere. Mai multe dintre aceste reportaje au fost deja publicate în presa franceză, printre care amintim Reporterre, Politis și Le T ju Temps. Între timp lucrează la un proiect personal de lungă durată, în Delta Dunării, documentând transformările peisagistice și influența turismului, iar acum documentează rezidențele de scriere din cele trei localități rurale din județul Bistrița-Năsăud, în cadrul proiectului ”Culese din Rural”.

Parteneri: Biblioteca Județeană „George Coșbuc” Bistrița-Năsăud, Decât o Revistă, Scena9, Echinox, Revista Steaua
Parteneri media din Sălaj: Graiul Sălajului, Magazin Sălăjean, Reporter Pur și Simplu, Sportul Sălăjean, Transilvania TV.
Parteneri media din Bistrița-Năsăud: Observator BN, Bistrițeanul.
Proiectul este co-finanțat de Administrația Fondului Cultural Național (AFCN) și Muzeul Județean de Istorie și Artă Zalău.
Proiectul nu reprezintă în mod necesar poziţia Administrației Fondului Cultural Național. AFCN nu este responsabilă de conținutul proiectului sau de modul în care rezultatele proiectului pot fi folosite. Acestea sunt în întregime responsabilitea beneficiarului finanțării.

 

 

1 COMENTARIU

SPUNE-TI PAREREA