Mai marii Bistriței și-au revenit cu greu din reveria celui mai mare și rafinat eveniment cultural din univers desfășurat la Palatul Culturii, dar vă anunțăm că sunt bine, sunt din nou în formă și tocmai ce au slobozit publicului programul celui mai așteptat eveniment al anului: Zilele Bistriței!

[themoneytizer id=”92839-1″]

 

Pare-se că după atmosfera scorțoasă de la UNITER,
lumea din Bistrița simte nevoia să se clătească puțin
de apret
cu niște balsam muzical mai lejer…

Iată că am făcut și niște versuri, dar, care sigur, nu se pot compara cu șuvoiul nesecat de inspirație al „artiștilor“ invitați la Zilele Bistriței.

Citez din Killa Fonic, invitat la Zilele Bistriței:

„Dă-te jos de pe p… mea târfo (Yeah), dă-te jos hah
Dă-te jos de pe p… mea târfo, acum, dă-te jos, dă-te jos
Dă-te jos de pe p… mea târfo, huh, dă-te jos now“ 

„Fut banii ca un sadic târfa sare instant în starship
Atâta drip dans murdar, ce parșiv
Wow ai grijă la cap, ai grijă la cap, baby
Aici se papă între ei chiar și între frați, baby
Au încercat să mă facă să fiu a lor fiară
Unii strâng pumnii des doar ca să mi facă o labă iară

Xanax papă creiere, trapperii își papă creierele
Tesla în trapu românesc, respectă gradele
Nu sunt genu care îți fute târfa oricât ar fi de bună
A mea e mult mai bună
A ta e mult prea curvă“. 

În plin scandal al fenomenului drogurilor care ia amploare la Bistrița, cu părinți care stau cu inima strânsă de fiecare dată când copiii lor ies în oraș, Primăria Bistrița s-a gândit că-i fix cel mai bun moment să o dea un pic pă flex și opulență, cu un pic de trap: muzica de „good vibes“, caterincă, droguri, bani, mașini, târfe și mult, mult, mult retard intelectual.

„Ați promis în campanie că nu promovați muzica comercială, ori Smelly, Râmeș, Beregoi, Jo fix asta presteazã. Iar Carla și Killaf… incită tineretul la alcool și droguri. Taman într-un oraș unde fenomenul este scăpat de sub control. Frumos, n-am ce zice!“, i-a transmis un comentator primarului Ioan Turc.

Într-adevăr, una dintre promisiunile electorale ale primarului Ioan Turc a fost că va schimba total viața culturală a orașului și va da o altă ținută acestui domeniu.

Un oraș nu se poate dezvolta în mod sănătos dacă îi lipsește viața culturală pentru că, în astfel de condiții, nu poate nici atrage și nici menține o masă critică de elite intelectuale în oraș, care sunt factori motori ai dezvoltării sociale. Administrația publică trebuie astfel să aducă Bistrița la un alt nivel și sub aspect cultural și turistic, valorificând la parametri superiori caracteristicile specifice zonei“, a spus Ioan Turc, în 2020, în programul său electoral.

Deocamdată, vedem că evenimentele culturale se desfășoară, la Bistrița, după același format cu care ne-am obișnuit de zeci de ani, cu artiști comerciali, plătiți cu bani mulți, dar și fenomene care rup youtube-ul, girate de administrația locală. Este greu să controlezi mediul online unde puștanii consumă zilnic tone de deșeuri muzicale „în trend“, dar faptul că primăriile dau girul unor astfel de creații, într-un eveniment plătit din bani publici, confirmă că acesta este făgașul pe care se duce cultura. Și uite așa, stăm și ne uităm cum 2000 de ani de cultură și civilizație ai omenirii se duc pe p…

15 COMENTARII

  1. “Trap-ul” acesta este o “cultura” sa zic asa, care DA, indobitoceste. Muzica impreuna cu versurile de proasta calitate, stilul de viata e de proasta calitate. Tot ce e in jurul trapului e de proasta calitate. Nu inteleg de ce se promovează evenimente cu astfel de muzica si stil de viata/distractie cand Bistrita are suficiente probleme de toate felurile? Cel mai bun exemplu e festivalul acela de trap de anul trecut sau cand a fost cand s-a dovedit clar ca nimic nu a functionat cum trebuie, ba mai mult, organizatorii au dat teapa la comercianti si artisti. Dar asta e realitatea in care traim in care e mai “cool” sa ne aratam mucii si cat de prosti si analfabeti suntem. Hai sa promovam prostia ca nu sunt suficienti prosti in jurul nostru…

  2. Felicitări pentru articol! Ați spus lucrurilor pe nume într-un mod direct, fãră perdea. Chiar nu mă așteptam la atâta curaj.

  3. Situatia prezentata in aceasta maniera este dusa in extrem.
    Sunt de-acord cu faptul ca traperul Killa Fonic nu realizeaza muzica. E o chestie…sa sune. Insa are audienta. Cine suntem noi sa judecam gusturile muzicale ale altora? Daca nu s-ar asculta, nu ar avea succes.
    In ceea ce ii priveste pe Smiley, Carla’s si Irina…chiar nu am inteles nemultumirea! Sunt oameni care si-au castigat locul in industrie. Smiley are ani de cariera in spate, Rimes are o voce superba, iar Carla’s face muzica de calitate; metafore ce nu sunt intelese de toata lumea, ce-i drept. Departe de a scoate „mizerii”.
    E comerciala muzica lor, perfect adevarat. Dar asta se asculta. Cum in strainatate se asculta N. Minaj, Beyonce, Eminem etc, asa aici se asculta artisti autohtoni.
    Si.. in opinia domniei tale, pe cine trebuia sa ascultam de zilele orasului? Cantareti de opera? Cantece de biserica?
    Si ce public ar fi avut? Sa nu uitam ca aceasta sarbatoare e facuta pentru oameni, pentru public… nu sa cantam la stele! Sa nu mai dam dovada de ipocrizie si sa nu mai facem campanie de rautate gratuita!
    Cat despre consumul de droguri… da, reprezinta o reala problema, insa categoric tanarul nu se drogheaza, pentru ca aude ca artistul X a folosit intr-un vers cuvintele: drog, heroina etc. Situatia e mult mai delicata si profunda. Iar educatia, stiti de unde ar trebui sa inceapa? De acasa!

    Seara buna!

  4. @Evelin: Ok, să o luăm altfel. De zecile de mii de euro pe care îi dau unor cântăreți ca să ne distreze, se puteau organiza zeci de concursuri cu premii din toate ramurile din artă, sport, meșteșuguri etc. care să-i implice activ pe concetățeni. Era mult mai util și sănatos decât să asistăm pasiv la bubuieli în toiul nopții.

    • Stimabile @critic muzical, ce treaba au concursurile cu premii cu zilele orasului? De ce sa amestecam capra cu varza? 😄
      Vorbim de lucruri diferite, e-n regula! In 25 de ani ai mei, nu am intalnit zile ale orasului care sa se realizeze cu premii si concursuri…
      Facem zilele municipiului, nu olimpiada scolara..
      Si revin cu intrebarea: care ar fi fost publicul? Parintii participantilor, cel mai probabil…

      Cat despre program, nimeni nu obliga pe nimeni sa iasa din casa. In acest weekend puteti avea linistit orice alta activitate. Participarea la zilelor orasului nu este obligatorie. 😄

  5. Din pacate pentru dumneavoastra, muzica asta este intalnita in fiecare colt de țară chiar si pe tot globul. Daca dumneavostra doriti sa ascultati Fuego, nu v-am comentat de gayul ala imputit, daca eu vreau sa ascult acest gen de muzica este strict alegerea mea. Poate pentru unii intradevar ii indeamna la lucruri cum ar fii alcool sau droguri, dar asta nu inseamna ca toti sunt la fel. De asta e o Romanie de rahat… ca daca toti sunt drogati si tu esti unul , daca toti sunt patrioti, culmea si ei sunt…. Asa ca lasati aceste articole si nu va mai bagati in muzica altora pentru ca fiecare om asculta ce vrea. Nu va intereseaza pe voi ce muzica ascultam, dar la cum e Romania, daca asculti pe strada iti f**e un pumn politistul, scuzati limbajul dar asta e Romania… nu acceptam prezentul.
    Am 18 ani si cred ca sunt in stare sa inteleg ca oamenii mai in varsta nu pot intelege prezentul , asa ca sfatul meu, liniste si vedeti va de treaba voastra.

    • Alex Mucea, chiar nu mă privește ce muzică ascultați dumneavoastră sau alții. Eu nu ascult nici Fuego, nici Pomohaci, Smiley, Delia, Tzanca Uraganul sau alți artiști comerciali, indiferent ce stil muzical abordează. În articol mi-am expus punctul de vedere cu privire la un program muzical girat de Primăria Bistrița și Palatul Culturii, de la care avem anumite pretenții. Sunt două instituții care au responsabilitatea să mențină un anumit etalon cultural și educațional. Subiectul trebuie tratat doar din acest punct de vedere. Nu este o dezbatere despre gusturi muzicale.

    • Stimabile @critic muzical, ce treaba au concursurile cu premii cu zilele orasului? De ce sa amestecam capra cu varza? 😄
      Vorbim de lucruri diferite, e-n regula! In 25 de ani ai mei, nu am intalnit zile ale orasului care sa se realizeze cu premii si concursuri…
      Facem zilele municipiului, nu olimpiada scolara..
      Si revin cu intrebarea: care ar fi fost publicul? Parintii participantilor, cel mai probabil…

      Cat despre program, nimeni nu obliga pe nimeni sa iasa din casa. In acest weekend puteti avea linistit orice alta activitate. Participarea la zilele orasului nu este obligatorie. 😄

  6. Alex, ce ar fi sa iti asculti tu muzica acasa, zilele orasului sunt pentru toti si iti garantez ca sunt multi care nu dau doi bani genul asta.
    Cum ar fi fost sa invite o trupa de black metal?,iti spun eu ca si genul ala este de nisa si formatiile de genu trebuie sa cante doar la festivaluri dedicate nici decum la asa ceva

  7. Putin scoase din context piesele, le ascult pentru prima data si par sa aiba alt mesaj principal+ amblele nu par sa fie pro consum de droguri dupa cum putem vedea sunt mentionate cu precizarea „Eu nu ma droghez sunt drog de fapt” prima piesa si din fragmentul ,,De zece ani nu mai dau droguri, Coc doar droguri medicinale pentru alte topuri” daca am face o corelatie intre cele 2 citate am putea observa cu usurinta „drog-ul” la care se refera, raman multe de mentionat dar cred ca sunteti mai calificata in a le observa decat mine. Multumesc pentru atentie si o zi buna.
    P.S. nu sunt un fan al genului , doar am fost curios fata de subiectul abordat <3

  8. De ce ai comenta de rău un stil muzical, aducând în prim plan o melodie sau versuri care nu îți convin?
    De ce omul vede mereu doar răul?
    De ce NU dăm exemple frumoase din orice?
    De ce căutăm vinovații acolo unde nu sunt?
    De ce acuzăm un stil muzical, pentru impotența autorităților în rezolvarea unor probleme grave pe care ar trebui să le rezolve?
    Orice stil muzical are în anumite momente versuri care nu se potrivesc cuiva, așadar toți indivizii care se trezesc în fiecare zi certați cu propria conștiință, despre care nu vom ști cum și de ce își trăiesc viața și nici nu ne-ar interesa, de ce ar avea atâta ură despre orice? Lumea progresează iar echilibrul între bine și rău nu trebuie căutat în muzică.
    Dacă vrem să descoperim răul, îl putem vedea la tembelizor în fiecare zi, prin știrile intenționat rău-voitoare, prin crainici care nu știu propria limbă, prin aducerea în prim plan, mereu și mereu doar al răului.
    Nu văd nici un ”intelectual” revoltat de asta, deoarece omul e obișnuit cu genul ăsta de proclamare.
    Dacă lumea de rând știe dealer-ii ce vă face să credeți că poliția nu îi știe? De ce ai face reclamă negătivă unui stil muzical și în mod special unei artist, când problema nu e acolo?
    Oare dacă nu vine acest artist la concert, se rezolvă problemele legate de droguri?

    https://www.youtube.com/watch?v=A9bFaUzFljI

  9. …un articol excelent.
    Faptul că tinerii consumă astfel de muzică e una, nu poți opri chestia asta. Dar că primăria invită astfel de specimene la sărbătoarea urbei e foarte grav.

    …iar invocarea piesei făcute cu Delia nu e un argument, e doar excepția de la regulă.

  10. Felicitari Veronica, ai lansat adevaruri ca pumnii cauzand durere in inima noii degenerații. Bineinţeles, ca si orice alta campanie mondiala pentru dobitocirea clasei muncitoare, si aici este suprem susţinuta de „verzele” societaţii.
    Pentru prima data „Muzica” la un eveniment m-a facut sa parasesc locul in 5min. Inţeleg ca e bun material pentru umanoizii care ard cauciucuri nopțile in parcari la Kaufland redescoperind ingenieria germana 2nd hand. Linia intre modernizare si prostie e foarte foarte fina.
    RIP Bistrița…

SPUNE-TI PAREREA