O competiție de DRAG RACING, RALLY și OFF-ROAD se desfășoară, în aceste zile, la Sala Polivalentă din Bistrița, în organizarea echipei de robotică a Colegiului Național „Liviu Rebreanu”, Bolts&Gears.
Bolts&Speed este o competiție după modelul First Tech Cahllenge unde echipe de robotică din diferite orașe ale țării intră în concurs cu roboții făcuți în totalitate de ei.
Concursul este structurat pe trei categorii: drag racing, off-road și rally, unde se punctează viteza pe care o poate atinge robotul, dar și cât de bine este realizat pentru a urma un traseu cu obstacole. Câștigătorii locurilor întâi, la fiecare categorie, primesc câte 1000 de lei, iar locurile 2 și 3 câte 500 de lei.
Echipele de robotică, conceptul care îi învață pe tineri cum să se comporte ca într-o companie
Echipele de robotică au devenit extrem de populare, în România, în ultimii ani, iar tinerii care se alături acestor echipe sunt pasionați de informatică, fizică, dar și marketing și comunicare. Fiecare echipă e structurată pe trei categorii: partea de PR și marketing, care se ocupă de promovare, foundraising și comunicare, partea de ansamblare care asamblează robotul astfel încât să îndeplinească anumite sarcini și partea de programare, cei care programează robotul pentru a putea funcționa autonom.
România, pe locul trei în lume la robotică
Primele proiecte de robotică au apărut în SUA încă din 1984-1985. Statele Unite ale Amercii au cel mai mare număr de echipe de robotică, fiind urmate de Coreea de Sud și… supriză, România! Tinerii din România sunt atrași de acest concept pentru că deprind abilități importante, cum ar fi să lucreze în echipă și să se comporte ca într-o companie structurată pe mai multe compartimente. De asemenea, dacă se remarcă la concursurile naționale, au oportunitatea de a călători în Statele Unite unde se desfășoară cele mai importante competiții de robotică la nivel mondial.
Tinerii care se alătură echipelor de robotică încă din școală țintesc, mai târziu, job-uri în IT, inginerie, construcții de mașini, dar și comunicare.
„Tinerilor le place foarte mult robotica pentru că îmbină partea practică a disciplinelor matematică, informatică, mecanică, mecatronică, și așa mai departe. Și le place foarte mult văzând feedback-ul a ceea ce se întâmplă, folosind cunoștințele teoretice. Este un fenomen acest concurs, FTC (First Tech Challenge) care a fost adus în România în 2016. Noi am participat prima dată în 2017 și participăm în fiecare an. Mulți tineri din echipele de robotică urmează calea universităților tehnice, specializarea robotică, pentru că e ceva de domeniul viitorului. În toate domeniile industriale se folosesc foarte mult roboții“, a spus Horea Jurge, profesor de matematică-informatică la Colegiul Național „Mihai Eminescu“ din Satu Mare.
În crearea roboților, membrii echipelor își construiesc, deseori propriile piese pe care le proiectează și apoi le imprimă cu imprimanta 3D.
Echipele de robotică sunt formate din fete și băieți care lucrează cu succes împreună și se simt ca o familie.
„Nu e doar partea asta de fizică, mecanică la care te gândești când auzi de robotică. Suntem ca o mică companie. Fiecare avem jobul nostru, task-urile noastre, pe mai multe categorii. Cumva, îți dă experiență. Știi că faci ceva. E un hobby, o pasiune. Poți participa și al evenimente la care cunoști alte persoane cu care ai hobby-uri comune. E genial. Pe viitor, vreau să fac o facultate pe acest domeniu. Cu experiența acumulată până acum nu o să-mi fie foarte greu să mă descurc. La noi e o credință faptul că e important să fii dispus să lucrezi în echipă și să înveți, decât să vii deja cu informațiile gata acumulate. Și e important faptul că avem proiecte comune, chestii mai mari decât noi… Eu nu aș putea face nimic de aici, dar faptul că mai am încă vreo 10 de o vârstă cu mine cu care mă înțeleg și facem împreună lucruri mai mari, schimbă situația. Și la sfârștul zilei, după o zi plină de nervi, de oboseală, de toate, vin mulțumirea și realizarea. E un sentiment unic“, a mărturisit Cornea Cristian Petru (17 ani), liderul echipei Bolts&Gears.
„De obicei, fetele nu sunt cu roboții, dar e foarte frumos și foarte interesant. Chiar ca fată poți să fii pasionată de robotică. Eu ajut pe marketing.Ne înțelegem toți foarte bine, suntem prieteni, colegi, suntem ca o familie. Tot timpul ne ajutăm și dacă sunt probleme le rezolvăm în echipă“, apus și Andreea Prangate, o tânăr de 16 ani din Sângeorz Băi, una dintre fetele de la robotică.