Ediția cu numărul 30 a Galei Uniunii Teatrale Românești s-a desfășurat luni, 4 iulie, la Bistrița, la Palatul Culturii, unde s-a înființat recent Teatrul Municipal, după cum se vede și pe fațada clădirii. Deși acest eveniment urma să fie o oportunitate extraordinară pentru municipiul Bistrița de a se face remarcată în lumea culturală, el s-a transformat rapid într-un spectacol jenant.

[themoneytizer id=”92839-1″]

 

În jurul orei 20.00, când a fost anunțată sosirea invitaților pe covorul roșu, pe podiumul din fața Palatului Culturii au început să sosească, printre primii, politicieni, consilieri locali și județeni, șefi de instituții și alți „privilegiați“. Chiar dacă toată lumea credea că pe covorul roșu vor păși artiști și oameni din lumea culturală, oamenii au fost surprinși să vadă personaje care nu aveau ce căuta sub lumina reflectoarelor, neavând nimic în comun cu lumea teatrului nici măcar ca spectatori.

Atmosfera de provincie a Bistriței s-a făcut simțită rapid, odată cu personajele care, multe dintre ele, adunate la un loc, nu au citit la viața lor trei cărți, dar profită de orice ocazie pentru a-și expune ținutele de un gust îndoielnic și pentru a ocupa locuri privilegiate pe care le-au câștigat prin impostură. Artiștii invitați și nominalizați la Gala UNITER și-au făcut apariția puțin mai târziu, dar personajele locale au fost primele care s-au închesuit pe covorul roșu și la poze. Ca să se simtă ca niște star-uri, le-am luat și câteva interviuri. I-am întrebat dacă au auzit de câțiva din actorii nominalizați sau dacă pot numi o piesă de teatru pe care au văzut-o. Răspunsurile le găsiți în materialul video de mai jos. Printre persoanele invitate care au veni la mai târziu și au avut, cel puțin, decența de a intra cu modestie în Palatul Culturii, fără să defileze pe covorul roșu, s-au numărat concitadinii lui Radu Afrim, primarul Nicolae Moldovan și deputatul Ioan Deneș (Beclean), veniți la invitația regizorului.

Bistrițenii curioși să vadă spectacolul UNITER au avut locuri, pe scaune, pe esplanada din fața Palatului Culturii, și au putut să urmărească programul pe ecranul amplasat afară. Aceștia nu au venit, însă, în număr prea mare și nici îmbrăcați de gală cu au cerut organizatorii. Unii, ieșiți la plimbare a ora aceea, s-au oprit să privească din curiozitate. Atmosfera generală a galei de la Bistrița spune multe despre educația și cultura publicului, obișnuit de zeci de ani cu muzică proastă și serbări câmpenești, formă de cultură perpetuată și sub cârmuirea lui Gavril Țărmure care este considerat unul dintre ei mai influenți manageri culturali din România.  Așa că, deși înființarea Teatrului Municipal s-a înfăptuit, până la formarea unui public elevat pentru tearu mai este cale lungă.

Explicațiile penibile date de organizatori

Organizarea Galei UNITER la Bistrița a fost, într-adevăr, o reușită pentru primarul Ioan Turc și cei implicați, mai ales că vorbim de o ediție aniversară. Resursele puse la dispoziție de Palatul Culturii, care este o clădire splendidă, de asemenea, au impresionat. Dar selectarea publicului din sală trebuia făcută după alte criterii. Această gală trebuia să ofere oportunitatea de a se regăsi în sală celor care au pregătirea și deschiderea intelectuală pentru teatru. Deși e greu să fii spectactor de teatru locuind în Bistrița, mulți bistrițeni formează publicul la diverse spectacole de teatru și operă din Cluj-Napoca sau chiar București. Sigur, acces la spectacole de teatru ar fi avut și mulți dintre politicienii și șefii aflați în sală, unii dintre ei călătorind frecvent în Capitală, dar aceștia nu cunosc nici măcar piesele de teatru ale lui Radu Afrim sau Adrian Titieni, care sunt din Bistrița-Năsăud.
Cultivarea unui public pentru teatru, la Bistrița, a început, așadar, cu stângul. Cu câteva zile înainte de desfășurarea galei, oganizatorii au dat explicații cu privire la locurile puține din sală. Aura Corbeanu, vicepreşedintele UNITER, a explicat, în cadrul unei conferințe de presă, că sala va fi ocupată de actori și invitați de la instituțiile de cultură din țară. Nici măcar presa locală nu a fost invitată să urmărească spectacolul din sala Palatului Culturii. Așa că mare a fost mirarea când toată lumea a constatat că sala s-a umplut cu invitați speciali din politică, administrație și chiar mediul de afaceri abonat la banul public.

„V-am respectat și vă respectăm. Să nu fiți supărați pe locurile pe care nu le avem în sală“

Datorită structurii minime a sălii foarte frumoase, extraordinare, dar insuficiente pentru a avea loc toată lumea în acest spațiu, încă de la început vreau să vă spun că o să-mi asum utilizarea spațiului , îmi asum cu toată răspunderea în fața dumneavoastră și vreau să vă explic ce înseamnă spectacolul galei. Sunt 11 premii nominalizate, de câte trei categorii ori doi… Încerc să vă fac un fel de contabilitate. Avem premiile pentru întreaga activitate ori doi, avem premiile speciale, sunt artiștii pe care trebuie să îi regăsim în sala de spectacol. Într-un spațiu minunat îi vom regăsi pe acești artiști care ne-au ocupat toată sala. Și este normal pentru că vom lucra cu ei și pentru ei. Vom urmări emoțiile lor. Nu a fost o rea voință apropo de numărul de persoane care au loc în spațiu. Pentru că avem nevoie ca ei, invitații mei și ai dumneavostră să își găsească locul pentru a avea acces, să se bucure unii de alții, să se bucure de frumusețea noastră. Frumusețea galei înseamnă emoția acestui spectacol dar, mai mult decât atât, înseamnă întâlnirea dintre artiști ai diverselor orașe, ai diverselor spații culturale care vin în orașul dumneavoastră. Și aș vrea să nu vă supărați pe mine pentru că eu sunt cea care aranjez și amenajez spațiile din sală ca să corespundă nevoii televiziunii de a fi filmați, de a le vedea reacțiile. La fel, au fost alături de noi, directorii instituțiilor culturale din țară care își doreau să vnă în Bistrița, directori ai altor instituții care nu au nominalizări, dar, în condițiile actuale, în anul 2022, spațiul și numărul de locuri disponibile ne determină numărul de invitați care sosesc alături de noi în orașul dumneavoastră. Avem 70 de persoane din televiziune care au început să sosească cu toate echipamentele, avem partenerii pe care i-am luat din Cluj, avem partenerii locali pe zona tehnică. În spate, să știți că este foarte multă muncă și vreau să apreciem lucrul acesta. Să aveți încrede în noi. V-am respectat și vă respectăm. Să nu fiți supărați pe locurile pe care nu le avem în sală. Dacă doriți și vă face plăcere, voi sta cu dumneavoastră afară“, au fost explicațiile penibile ale Aurei Corbeanu.

Și-a cerut scuze pentru locurile puțin din sală și regizorul Radu Afrim.

Îmi cer și eu scuze pentru locurile puține , și eu aveam o grămadă de doctori, de medici pe care i-aș fi invitat, că la doctori te gândești prima dată când inviți la o premieră pe cineva, că ăștia-s cei mai de folos. Și n-am avut nici eu, pur și simplu locuri pentru ei“, a spus Radu Afrim la conferința de presă.
Da domnule Afrim și noi ne-am gândit prima dată la medici când am văzut atitudinea unor invitați. La medicii psihiatri.

SPUNE-TI PAREREA