Îngrijorarea cu privire la consumul de dorguri este la cote maxime în Bistrița-Năsăud și subietul a fost discutat recent inclusiv în cadrul ședinței de Consiliul Județean Bistrița-Năsăud. Consilierii județeni au trimis o scrisoare deschisă persoanelor aflate la conducerea țării, inclusiv președintelui Klaus Iohannis.

Tinerii sunt surprinși zilnic consumând droguri la volan sau în alte circumstanțe. Cel mai recent caza fost depistat de către jandarmii bistrițeni, în cartierul Ștefan cel Mare. Aceștia au observat doi tineri care la vederea patrulei au manifestat un comportament suspect.

Jandarmii i-au interceptat și le-au verificat identitatea, solicitându-le să prezinte conținutul rucsacului pe care îl aveau asupra lor. Tinerii cu vârsta de 25, respectiv 17 ani, aveau în rucsac printre alte lucruri și o cutie metalică care conținea o substanță vegetală de culoare verde și un grinder.
Existând suspiciunea rezonabilă că ar putea fi substanțe interzise, jandarmii au întocmit pe numele tânărului de 25 de ani, actele de sesizare pentru infracţiunea de deţinere de droguri de risc pentru consum propriu, fără drept. (legea nr. 143 din 2000, privind prevenirea şi combaterea traficului şi consumului ilicit de droguri, republicată, art. 4)
Actele vor fi înaintate Inspectoratului Județean de Poliţie Bistrița-Năsăud pentru continuarea cercetărilor“, se arată într-o informare a jandarmeriei.

Ana Dragu, psiholog clinician la Asociaţia Autism Europa Bistriţa, a vorbit în ATOP ( Autoritatea Teritorială de Ordine Publică) despre consumul de droguri.
„Împreună cu doamna dr. Claudia Ștefănescu, medic șef al Secției de Psihiatrie din cadrul Spitalul Județean de Urgență Bistrița, am readus la începutul acestei săptămâni problema consumului de droguri în rândul elevilor pe tapet, în cadrul ATOP. Nu există liceu în care problema asta să nu fie gravă, indiferent de renume. Debutul consumului de substanțe a coborât la 11-12 ani. Ca idee, Ciucă și Ciolacu nu pot face mare lucru, iar cei care pot lua măsuri concrete, ISJ-urile și școlile, se prefac că problema nu există ca să nu-și strice “reputația”. Drogurile nu doar se consumă în școli, dar sunt și comercializate prin preajma lor, ca să nu zic în interior“, a spus Ana Dragu.

În cadrul ședinței de Consiliu Județean, președintele Radu Moldovan a confirmat faptul că, situația este una foarte gravă, asta pentru că lucrurile au fost trecute sub tăcere.

„Din păcate, pentru noi toţi, pentru societatea în care trăim, acest flagel este un dezastru astăzi, care din păcate este ascuns de părinţi, este ascuns de dascăli, de directori, de inspectoratul şcolar, este ascuns de toată lumea. Şi, pentru că toată lumea bagă acest lucru sub preş, am ajuns astăzi în situaţia în care lucrurile sunt scăpate de sub control. Sunt foarte mulţi tineri care nu au resurse financiare să îşi cumpere droguri şi cumpără tot felul de otrăvuri şi de alte lucruri, mefedron sau ceva de genul acesta, care le prăjesc creierul şi organismul”, a spus Radu Moldovan.

SPUNE-TI PAREREA