Cel mai important eveniment al Uniunii Teatrale din Românai va avea loc la Bistrița, luni, 4 iulie. Pregătirile sunt în toi și în jur de 270 de persoane din toate colțurile țării se vor afla în weekend în municipiu, cu această ocazie. Gala Uniter de anul acesta poartă amprenta regizorului cu origini în Bistrița-Năsăud, Radu Afrim, și este o gală aniversară, marcând 30 de ani de existență a evenimentului. Gala se află, astfel, la un moment de bucurie, dar și tristețe, în același timp, după dispariția marelui actor și director al Teatrului Național, Ion Caramitru, care a încetat din viață, la 79 de ani, în data de 5 septembrie 2021. El este marele absent al acestei gale pe care obișnuia să o prezinte în fiecare an, fiind președintele UNITER.
Bistrițenii vor putea urmări Gala UNITER de pe esplanada din fața Palatului Culturii, pe un ecran. Un alt ecran care va transmite evenimentul în timp real va fi amplasat pe Pietonalul „Liviu Rebreanu“. Ținuta de gală pentru cei care vor să ia parte la eveniment este obligatorie.
Între orele 20.00-21.00 va avea loc primirea invitaților pe covorul roșu. Unul dintre numeroșii invitați la gală va fi principesa Sofia a României, din partea Casei Regale.
„Suntem extrem de emoționați că suntem în orașul dumneavoastră, suntem parte a acestui oraș. Până luni, vom fi peste 270 de persoane în orașul dumneavoastră, care suntme cazați în Bistrița, vom mânca pe terase și ne vom plimba în orașul dumneavoastră. este un oraș al descoperirilor pentru noi, cei care nu am avut ocazia să venim prin Bistrița și vreau să vă spun fără falsă modestie că suntem extrem de moționați de frumusețea acestui loc“, a spus Aura Corbeanu, vicepreşedintele UNITER, în cadrul unei conferințe de presă.
„Este cel mai prestigios eveniment cultural al anului în România. Faptul că el se petrece la Bistrița este mare bucurie și o mare onoare pentru noi. Nu cred că am găzduit un eveniment de o amploare culturală mai mare, de accea ne străduim ca acest eveniment să fie organizat de o manieră ireproșabilă. Organizarea Galei de la Bistrița nu este altceva decât o recunoaștere a statutului acestui oraș de oraș culturl. Am dorit să le oferim iubitorilor de cultură din Bistrița un eveniment cultural de neuitat, unic și irepetabil“, a spus primarul Ioan Turc, în cadrul conferinței.