Luni, 20 iunie, începe examenul de bacalauraet pentru absolvenții claselor terminale de liceu.
Prima probă va fi proba scrisă la Limba română, care are loc luni, 20 iunie, pentru elevii de clasele a XII-a și a XIII-a, potrivit calendarului oficial.
Acce candidaților în centrul de examen la probele scrise se face în intervalul 7:30 – 8:30. Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de 3 ore pentru fiecare probă.
Peste 126 de mii de absolvenți de liceu s-au înscris participe la probele orale și scrise din cadrul sesiunii iunie-iulie a examenului de Bacalaureat 2022, conform unui comunicat al Ministerului Educației. Conform Edupedu.ro, peste 40 de mii de elevi de clasa a XII-a din generația curentă nu s-au înscris la examenul de Bacalaureat 2022, sesiunea iunie-iulie, potrivit datelor oferite de Ministerul Educației și consultate de sursa citată.
Sorin Cîmpeanu a declarat recent că „numărul celor înscriși la Bacalaureat este cel mai mic din istoria postdecembristă a României“
În Bistrița-Năsăud s-au înscris la probele de bacalaureat 2.033 de candidați, dintre care 1.794 din promoția curentă și 239 din promoții anterioare, repartizați în șapte centre de examen.
Iată câteva sfaturi pentru „bacalaureanți” de ls psihologul Gabriela Born, specialist în pishologia copiilor și adolescenților.
„Va asteapta trei, pe unii chiar patru, zile de foc.
Mai aveti ocazia sa va odihniti azi si sa va amintiti ca memoria voastra a stocat toate informatiile de care veti avea nevoie. Acordati-i încredere.
Acolo unde vi se cere imaginatie si creativitate, folositi-le.
Nu lasati “gândacii invizibili” (teama, disperarea, îndoiala) sa va strice “bucatele” pe care le-ati pregatit minutios si nu va gânditi la nota.
Respirati profund, daca apare frica, luati un mic dejun usor, beti apa, nu folositi parfumuri cu miros puternic (riscati sa vi se faca rau) mai bine una-doua picaturi un ulei esential de lavanda/rozmarin si îmbracati-va confortabil.
Nu-i ascultati si nu intrati în jocurile semanatorilor de panica. Luati-va timp sa cititi cu atentie cerintele si sa faceti subiectele pe rând, folosind tot timpul alocat.
Nu va uitati la ceilalti pentru a vedea câte pagini au scris deja.
Amintiti-va: sunt eu cu mine, cu mintea mea, cunostintele si trairile mele. Atât.
Succes“.