40 de studenți la arhitectură, dar și restauratori, vin, în acestă vară, în Bistrița-Năsăud, unde vor lucra la reabilitarea Bisericii Evanghelice din Vermeș.

[themoneytizer id=”92839-1″]

 

Voluntarii vor fi cazați în fosta școală săsească din localitate, dar au nevoie de o mulțime de lucruri pentru a locui în condiții decente. Organizația Petru Italus Trust a făcut un apel pentru donații.

Primim donații de saltele, canapele, scaune, mese, instalații de baie, electrocasnice, cazarmament! NU trebuie să fie noi neaparat. Pot fi vechi, dar în stare decentă.
În septembrie vor veni 40 de studenți de la arhitectură plus restauratori cu state vechi să repare, ca voluntari, acoperișul bisericii gotice din Vermeș (BN). Vor sta o lună în fosta școală săsească, actualmente goală. La cum arată lucrurile, vor veni în fiecare an să învețe restaurare, așa că vechea școală va deveni timp de o lună pe an o rezidență de voluntari.
La ce ne trebuiesc? Petrus Italus va amenaja acolo o baie, însă ne-ar ajuta să primim din comunitate cele necesare cazării. Așa că, dacă aveți o canapea veche, dar în stare decentă, saltele, ceva cazarmament, un robinet bun de care nu mai aveți nevoie, o masă cu scaune, vă rugăm să ne anunțați și vom fixa o dată în care venim să le ridicăm, ideal din zona de pe culoarul Bistrița-Lechința. Ar ajuta enorm.
Sunați la 0758 358 537 sau dați un share“, au transmis membrii organizației.

 

Reamintim că biserica monument istoric din Vermeș, comuna Lechința, a fost pusă în siguranță, anul acesa, grație intervenției Ambulanței pentru Monumente. Mai mulți voluntari au lucrat în perioada 24-26 februarie pentru a salva acoperișul. Biserica Evanghelică din Vermeș, azi numită Biserica Ortodoxă „Sfinții Mihail și Gavril“, este un monument istoric aflat în stare avansată de degradare. În vara anului trecut, acolo s-a organizat un concert de muzică clasică cu muzicieni de la Filarmonica Cluj, o expoziție de fotografie vizand sensibilizarea a publicului la problema patrimoniului. Urmează și anul acesta o serie de concerte de muzică sacră și clasică, acustica bisericii fiind una deosebită.

O strângere de fonduri a fost găzduită pe pagina Petrus Italus Trust – Alianta pentru patrimoniul bistritean pentru a strânge banii necesari pentru restaurare. 

SPUNE-TI PAREREA