M-am întâlnit cu Iulia în centrul istoric al Bistriței, la o cafenea. Încălțată cu teniși, îmbrăcată lejer și întovărășită de trotineta electrică, pare o adolescentă. Dar Iulia Burlac este profesoară la Liceul de Arte „Corneliu Baba“ unde predă prelucrarea computerizată a imaginilor. Și mai e și mamă a doi copii, ilustratoare și autoarea unor cărți adorabile pentru cei mici. Una dintre ele va fi lansată săptămâna aceasta la Bistrița.

[themoneytizer id=”92839-1″]

 

Puterea pe care o au cărțile de a ne schimba destinul

„Povestea LUI Nter“ este o carte pe care Iulia a scris-o de ceva vreme, dar abia acum i-a venit rândul să fie lansată și la Bistrița. Nter (enter) este un roboțel drăguț care, după cum spune autoarea, are misiunea de a ne face să aflăm mai multe despre „capcanele tehnologiei și despre nevoia continuă a omului de a se întoarce la carte!“. Viața Nter capătă un alt sens după ce descoperă… dar mai bine aflați singuri dacă mergeți la lansarea cărții, în 8 iunie, de la ora 16.30, la Biblioteca Județeană „George Coșbuc“ din Bistrița. Găsiți cartea, de asemenea, în Librăriile Cărturești sau la Editura Signatura și o să vă convingă de faptul că lumea încă are nevoie de povești, are nevoie de cărțile care ne fac să descoperim noi lumi pe care nu avem timp sau nu avem posibilitatea de a le accesa în realitate.

[themoneytizer id=”92839-1″]

 

Totuși… cine este Iulia

Iulia a absolvit liceul de arte din Bistrița și, ulterior, facultate de Arte și Design din Cluj-Napoca. A lucrat, din 2010 până în 2019, ca liber profesionist, realizând ilustrații în scop comercial. Din 2019, este cadru didactic la Liceul de Arte „Corneliu Baba“, meserie pe care a început să o iubească, deși nu era planul ei să devină profesoară.
Este autoare și ilustratoare a mai multor cărți pentru copii și dacă dai un ochi pe pagina ei de facebook, o să vezi că descoperă, în permanență, noi personaje și noi lumi de explorat. A realizat cărți în care cifrele și literele devin personaje simpatice și, în ultima vreme, a început să reinterpreteze desenele copiilor ei care îi oferă mereu inspirație și chef de lucru.

„Îmi place spiritul lor de joacă, de creativitate, faptul că sunt mult mai lipsiți de barierele pe care noi adulții ni le-am impus. Sunt o foarte mare influență pentru mine în tot procesul creativ. Chiar acum am un proiect în care eu fac desene după desenele lor. În pandemie, cum am stat atât de mult în casă, tot dădeam de desenele lor și m-am gândit că ar fi un proiect foarte, foarte fain o reinterpretare a mea după ceea ce au făcut ei“ povestește Iulia.

[themoneytizer id=”92839-1″]

 

O ispirație pentru ea sunt și elevii cu care lucrează.  „Pe lângă faptul că sunt ilustratoare, sunt profesoară de prelucare computerizată a imagini. Mă influențează și fatul că sunt între adolecenți. Mi-am dat seama că acest lucru are o influență asupra desenelor mele și asupra modului de a privi lumea. Stând atât de mult printre ei, te infuzezi un pic de energia asta a lor. Și îmi place foarte tare să fiu și profesoară“, a spus Iulia.

De ce sunt importante cărțile bine ilustrate

Imaginile pe care copiii le văd de la vârste mici le modelează gusturile, le influențează comportamentul, alegerile și îi ajută să își stabilească modelele în viață. De aceea, deși pare o „joacă de copil“, e foarte important ce fel de ilustrații însoțesc lecturile copiilor noștri.

Copilăria este momentul care ne marchează cel mai tare din toată viața noastră și aici se pun bazele preferințelor pe care le vom avea de-a lungul vieții. Consider că sunt foarte importante ilustrațiile la cartea de copii. Eu țin minte cât de tare m-au influențat pe mine cărțile din copilărie și cred că toată lumea și le ține minte.
Cartea cu ilustrații pentru copii pune bazele bunului gust la maturitate. Consider că este foarte important să li se citească copiilor de la vârste mici pentru că îi ajută că se apropie de cărți, să privească lumea cu curiozitate și, bineînțeles, din punct de vedere estetic, le conturează foarte tare gusturile.

[themoneytizer id=”92839-1″]

 

Mi-ar plăcea să existe și la nou un pic altfel de cărți, mai asemănătoare cu ce am văzut în Occident. Am fost de mai multe ori la Târgul de Ilustrație de carte din Bologna, și acolo vezi foarte multe exemple de ilustrații, foarte diferite, foarte creative. Când s-a născut fetița mea, în 2013, mi se părea că erau puține cărți aflate la un nivel artistic foarte impresionant. Totuși, încet, încet, mi se pare că se schimbă și la noi cărțile și felul în care sunt create. Sunt mult mai de calitate. Dar mai e de crescut… Dacă te duci în Italia, în Franța, în Spania, găsești niște cărți, niște felicitări… și vezi că oamenii sunt mult mai atenți la partea estetică decât suntem noi. Eu cred că lucrul acesta se va schimba în bine. Ține și de cultură, și de educație, dar și de câți bani sunt investiți în artă“, a mai spus Iulia Burlac.

 

SPUNE-TI PAREREA