Joi, 2 Iunie 2022, de Înălțarea Domnului se sărbătorește Ziua Eroilor. Cu această ocazie, Instituția Prefectului Bistrița-Năsăud în colaborare Brigada 81 Mecanizată ”G-ral Grigore Bălan”, Consiliul Județean Bistrița-Năsăud, Primăria Municipiului Bistrița și Primăria comunei Șintereag organizează o serie de activități în diferite zone ale județului.

[themoneytizer id=”92839-1″]

 

Manifestările vor avea loc după următorul program:
– Ora 09.00, în Blăjenii de Sus, comuna Șintereag – depunere jerbă de flori la Bustul Generalului erou Grigore Bălan;
– Ora 11.00, la Cimitirul din Șintereag – Depunerea jerbă de flori la mormântul SLT (p.m.) Marius Florin SFECHEȘ;
– Ora 12.00, la Monumentul Eroilor din Piața ”Petru Rareș” – ceremonie militară și religioasă prevăzută cu acordarea onorului militar, intonarea Imnului Național al României, oficierea serviciului religios, alocuțiune, depunerea unei coroande flori și defilarea gărzii de onoare;
– Ora 13.00, la Cimitirul Municipal Bistrița, strada Tărpiului – Depunere jerbă de flori la mormântul Slt. (p.m.) Cristian-Petru FILIP
– Ora 13.00, la Monumentul Cavalerilor/ Ferma Cavalerilor – Depunere coroană de flori la Monumentul Cavalerilor Ordinul Militar ”Mihai Viteazul”.

1 COMENTARIU

  1. Motto:
    „Ziua aceasta e consacrată Eroilor. […] Azi să nu-i insultăm cu pompe vane! De așa ceva n-au nevoie sufletele celor cari nu mai sunt și ale celor cari, vii, nu cer altceva decât să fie lăsați în pacea amintirilor sfinte. Azi, când, prin ceața altor necazuri și mai ales a lipsurilor morale în care e adevărata noastră nenorocire, trec umbrele îndurerate că nu suntem fericiți cum au vrut ei murind, să-i onorăm cu clipa de adâncă tăcere a reculegerii noastre și prezentând sufletește arma acelora cari străbat văzduhul românesc, să șoptim în fundul conștiinții noastre: Morților, pentru onor!”
    (Nicolae Iorga- DISCURS DE ZIUA EROILOR; în Neamul Românesc, 11 iunie 1932)

    Cu toate că Bistrita dispune de un CIMITIR AL ERIOLOR foarte bine ralizat, Este o mare prostie organizarea ceremoniei dedicate cinstirii memoriei eroilor lângă controversatul monument in formă de sulă de lângă prefectură, care a fost instalat in anul 2009 in Piata Petru pentru a satisface comoditatea politicienilor de astazi de a nu se mai deplasa la locul unde isi dorm somnul de veci eroii neamului. După cum se stie din presa vremii, cu prilejul sfintirii Cimitirului Eroilor din Bistrita pe data de 28 august 1938, după Sfânta Liturghie săvârsită la Catedrala ortodoxă, de pe strada Odobescu s-a organizat o procesiune la care participantii au străbătut pe jos distanta de la Catedrală până la Cimitirul Eroilor. După 1989, tot in Cimitirul Municipal de pe str. Tarpiului, in apropiere de CIMITIRUL EROILOR a fost amplasat si monumentul Eroilor din Dealul Crucii. De asemenea, tot aici isi doarme somnul de veci si sublocotenentul post-mortem Cristian Petru Filip, care si-a pierdut viata in Afganistan.
    De aceea, ar trebui ca politrucii de astazi sa lase comoditatea de-o parte, si ceremoniile militar-religioase dedicate zilei eroilor la Bistrita să fie organizate doar la Cimitirul Eroilor de pe str. Tarpiului.

SPUNE-TI PAREREA