După aproape trei ani de restricții, în care vizitele de curtoazie nu au mai făcut agenda primarilor, primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc, a reluat legăturile cu orașele înfrățite, având o serie de întâlniri cu oficialități și comunitățile de acolo. Acesta a vizitat Herzogenrath, Kerkrade dar și Wiehl.

„După o întrerupere de 3 ani, determinată de contextul pandemic, am reluat la propriu legăturile cu orașele înfrățite ale municipiului Bistrița.
Am dat curs invitației de a fi prezent mai întâi în Herzogenrath, primul oraș cu care Bistrița a parafat o înfrățire la începutul anilor ‘90. Aici m-am întâlnit cu primarul Benjamin Fadavian, cu care am discutat despre prioritățile administrative din Herzogenrath și Bistrița. Am avut surpriza și onoarea să îl cunosc și pe scriitorul Thomas Baum, un foarte bun cunoscător al culturii române, care ne-a recitat în limba română mai multe poezii din Ion Minulescu și Otilia Cazimir. Le mulțumesc pentru primirea călduroasă și ospitalitate gazdelor Marita Robertz și Reinhard Granz, președintele și vicepreședintele Comitetului pentru Orașe Înfrățite, dar și consilierului Günter Rechenberg, cei care mi-au facilitat și următoarea vizită în orașul olandez Kerkrade, cu care Herzogenrath are legături strânse.

La evenimentul EURODE 2022 din Kerkrade, unde a fost arborat și steagul României, alături de cel al Olandei, Belgiei și Germaniei, am transmis un mesaj despre non-convenționalizarea granițelor, pe care în Occident nimeni nu le mai simte efectiv, cooperarea și comunicarea transfrontalieră fiind deja naturale în paradigma unei Europe unite. M-am întâlnit și cu doamna primar Petra Dassen-Housen, fiind impresionat de nivelul de apropiere și conlucrare dintre orașul olandez Kerkrade și cel german Herzogenrath. Tot aici am avut bucuria revederii cu Josef Poque, cetățean de onoare al Bistriței din anul 1994, un distins exponent al parteneriatelor dintre comunitățile românești și occidentale.
A urmat vizita în Wiehl, oraș german cu o importantă comunitate săsească, înfrățit cu Bistrița din 2015. Hans Georg Franchy, și el cetățean de onoare al municipiului nostru, totodată președinte al Asociației de Prietenie Wiehl – Bistrița, mi-a oferit ocazia de a cunoaște oameni deosebiți care, cu toate că au plecat demult din România, își iubesc locurile natale. Am purtat discuții și cu primarul Ulrich Stücker, ca o actualizare a relațiilor bilaterale, centrate pe nevoile de dezvoltare ale celor două comunități.
Vizita a coincis aici cu Adunarea Generală a Asociației de Prietenie Wiehl – Bistrița, unde Hans Georg Franchy a fost reconfirmat ca președinte. Un fapt inedit e că tatăl vicepreședintelui Jürgen Poschner a fost primar la Cetate înainte de exodul sașilor din Transilvania.
Comunicarea și relațiile bazate pe respect și cunoaștere reciprocă sunt esența realității Uniunii Europene de azi. Le mulțumesc tuturor celor care mi-au prilejuit întâlniri fructuoase în trei orașe din două țări practic fără granițe și fără vreun impediment pentru cooperare strânsă între administrațiile locale. La plecare, i-am invitat pe prietenii mei din Germania și Olanda să participe, anul viitor, la evenimentul ocazionat de finalizarea lucrărilor de reabilitare a Bisericii Evanghelice din Bistrița“, a relatat Ioan Turc.

SPUNE-TI PAREREA