Primăria Municipiului Bistrița a anunțat recent un program pilot prin care dorește să pună în valoare imobilele din centrul istoric și curțile interioare, transformând aceste spații într-o formă de capital urban comunitar.

[themoneytizer id=”92839-1″]

 

Municipiul Bistrița derulează această acțiune fiind partener în cadrul proiectului Active Citizens, finanțat prin programul URBACT III, alături de Agen (Franța) – lider de proiect, Santa Maria da Feira (Portugalia), Kralove (Cehia), Tartu (Estonia), Saint-Quentin (Franța), Cento (Italia) și Dinslaken (Germania).

Astfel, un imobil de pe strada Dornei nr. 14 -16, este igienizat și amenajat, urmând să găzduiască diverse evenimente: concerte, expoziții, degustare de vinuri etc. Reprezentanții Primăriei Bistrița au mai precizat că „acțiunile pilot” reprezintă un concept inovator, fiind pentru prima dată implementate, și sunt considerate un experiment.

Programul „inovator“, nu chiar așa de „inovator“

Ceea ce le scapă acestora și, probabil, și altor bistrițeni, este că acest model de a pune în valoare un imobil istoric și curtea interioară nu este tocmai un concept nou la Bistrița.

Fără finanțare publică, proiecte derulate de primărie sau ONG-uri, un tânăr bistrițean, Vlad Bodașcă, și-a restaurat singur imobilul deținut în centrul istoric al Bistriței și l-a transformat în galerie de artă. Acum urmează să deschidă și curtea interioară, pentru a găzdui evenimente și oaspeți care apreciază arta, muzica, socializarea.

[themoneytizer id=”92839-1″]

 

BodoGallery, cum și-a denumit Vlad micuța galerie de artă, este situată pe Pietonalul Liviu Rebreanu din Bistrița, la etajul unui imobil istoric. Aceasta adăpostește tablouri și alte obiecte de artă, printre care și câteva dintre lucrările sale, Vlad fiind absolvent al Universității de Arte și design din Cluj-Napoca.

Galeria a fost înființată acum un an și jumătate, când am venit din Cluj. Am avut și acolo o galerie și un mic magazin de antichități. Am ales să vin acasă pentru că e mai liniște și pace. Cu ideea aceasta de a vinde ce a rămas acolo și toată colecția pe care am strâns-o în ani de prin târguri și de prin tot felul de locuri, de la licitații și de la prieteni artiști, am zis că vin acasă.
Mă impresionează foarte mult restaurarea artei de patrimoniu, de la cele vechi, din preistorie, până în perioada noastră. Și obiecte și clădiri. Am pus accentul mai mult pe pictură veche, 1500-1700. Pe acest domeniu am lucrat cel mai mult. Am lucrat la Cluj, la muzeu, pe restaurare, pe obiecte de bronz și obiecte de patrimoniu. Îmi plăcea să lucrze cu arheologi și oameni de la Institutul de Istorie a Artei. Așa am început și masterul pe restaurare“, povestește Vlad Bodașcă.

Într-un dintre încăperile aflate la etajul imobilului de pe strada Liviu Rebreanu se află și un studio foto, unde Vlad pune în practică diverse proiecte.

După galerie, a venit și rândul curții interioare să fie pusă în valoare, urmând ca, în curând, să fie deschisă publicului pentru evenimente.

SPUNE-TI PAREREA