Poteca inițiatică Via Transilvanica va trece și prin municipiul Bistrița. Un proiect de hotărâre în acest sena va fi supus dezbaterii în ședința de Consiliu Local Bistrița din data de 26 mai. Primăria Municipiului Bistrița își dorește să vină în sprijinul acestui proiect, dar, totodată, să aducă municipiul în centrul atenției, profitând de popularitatea unui traseu care străbate 10 județe.
„Primăria municipiului Bistriţa susţine şi sprijină proiectele care aduc plus valoare municipiului Bistriţa, care valorifică potenţialul turistic şi cultural al municipiului şi al judeţului, şi care pot avea impact asupra dezvoltării economice a comunităţii locale.
Asociaţia Tăşuleasa Social din judeţul Bistriţa-Năsăud, în cei peste 20 de ani de activitate şi-a câştigat respectul şi admiraţia la nivel local, naţional şi internaţional ca urmare a numeroaselor proiecte de voluntariat desfăşurate pe diferite domenii.
Proiectul Asociației Tășuleasa Social, lansat în anul 2018 urmărește marcarea și amenajarea unui traseu turistic și de pelerinaj lung de circa 1.400 km. Acesta va străbate 10 județe – Mehedinți, Caraș-Severin, Hunedoara, Alba, Sibiu, Brașov, Harghita, Mureș, Bistrița-Năsăud și Suceava. Scopul proiectului este de a pune în valoare bogățiile culturale, etnice, istorice și naturale ale României, cu reflectare atât în comunitățile locale, cât și cu ecou internațional. Fiind un traseu public, este destinat tuturor iubitorilor de drumeție, natură și sport, care vor putea să îl străbată la pas, cu bicicleta ori călare.
Via Transilvanica este un traseu ce ține cont de următoarele aspecte tehnice: este amenajat, cât de mult posibil, pe drumuri neasfaltate, iar la o distanță de 20 km – 25 km trebuie să existe opțiuni de cazare și masă sau posibilitatea dezvoltării ulterioare a acestor servicii, se pot folosi cărări existente, drumuri forestiere sau comunale, se vor ocoli pământurile private și pe cât posibil se va trece pe terenuri comunale cu acordul unităţilor administrativ teritoriale“, se arată în raportul care însoțește proiectuld e hotărâre.
În judeţul Bistriţa Năsăud, Via Transilvanica tranzitează Livezile, Bistrița, Budacu de Jos, Mărișelu. Prin includerea municipiului Bistrița, s-ar impune și tranzitarea zonelor urbane pentru ca drumeții să aibă toate facilitățile necesare de intrare și de ieșire din traseu, asistență medicală, magazine cu echipamente sportive, bancomate, etc.
„Municipiul Bistriţa se bucură de un capital bogat de resurse turistice şi are un patrimoniu cultural diversificat, mare parte dintre monumente fiind concentrate în zona centrului istoric. Traseul Via Transilvanica va pune în valoare patrimoniul material, cât şi patrimoniu cultural imaterial al municipiului Bistriţa şi va avea un rol important în dezvoltarea turismului şi va atrage un număr cât mai mare şi o gamă variată de turişti din ţară şi din străinătate.
Totodată, traseul Via Transilvanica va duce la dezvoltarea unor produse turistice atractive şi oportunităţi diverse de petrecere a timpului liber, promovarea municipiului Bistriţa şi a zonelor extravilane.
La fiecare kilometru de traseu vor fi amplasate borne sculptate ce sunt realizate din andezit, și care păstrează specificul locului sau poartă lucrări de artă inspirate din natură fiind achiziționate exclusiv din donații. Asociaţia Tăşuleasa Social are obligaţia a marca traseul cu borne de acelaşi format şi dimensiune, dintr-un material durabil, acestea fiind înregistrate în contabilitatea asociaţiei şi intrând în proprietatea acesteia.
În acest sens, amplasarea propriu-zisă a bornelor se va face de către unitatea administrativ teritorială şi echipa de voluntari ai Asociaţiei Tăşuleasa Social, pe terenul şi locaţiile impuse şi puse la dispoziţie de autoritatea administrativ teritorială.
Date fiind cele mai sus menţionate, propunem şi susţinem spre aprobare proiectul de hotărâre privind aprobarea participării municipiului Bistriţa la realizarea proiectului „Via Transilvanica” (Calea Transilvaniei)“, se mai arată în raport.