O avertizare meteo cd galben a fost emisă pentru ziua de sâmbătă, 21 mai, în Bistrița-Năsăud. Bistrițenii s-au așteptat din nou la vijelii, grindină și descărcări electrice, dar un fenomen neașteptat a dus lucrurile într-o altă direcție. Meteorologul Mihai Bălan a explicat acest lucru pe blogul său, MeteoBN.

„Factorul de inhibiție în dezvoltarea convecțiilor în meteorologie ( CIN ) – un factor care arată nivelul numeric de energie care va bloca o masă de aer să urce în altitudine, de la sol, spre nivelul dezvoltării verticale care îi permite transformarea în celule convective generatoare de furtuni.
De ce vă explic astăzi, termenul?
Pentru că, după ce de ieri, multe din modelele de prognoză ofereau informații clare cu privire la instabilitate atmosferică accentuată în zona noastră, astăzi nu s-a întâmplat nimic, adică 0 furtuni.
Cauza principală a CIN-ului, de data aceasta a fost reprezentată de o pătură de nori Cirrus, plus un curent rece de altitudine, care au inhibat urcarea în altitudine a maselor de aer. Astfel, dezvoltarea convectivă nu a mai avut loc. Este un factor local care apare pur şi simplu, de multe ori aproape imposibil de prognozat“, a explicat meteorologul.

După cum a precizat el, astăzi vremea va fi frumoasă, dar puțin mai răcoroasă decât ieri.

 

SPUNE-TI PAREREA