Nu este nimic mai bun decât să aruncați un buștean pe foc pentru a vă încălzi în nopțile lungi de iarnă. Dar știm cu toții că există atât de multă muncă pentru a pregăti totul pentru foc, motiv pentru care specialiștii au împărtășit cele mai importante sfaturi esențiale de siguranță pentru utilizarea unei drujbe și a anumitor piese de drujbă.

 

Atunci când țineți în mână o unealtă cu dinți metalici ascuțiți care se mișcă cu 90 de metri pe secundă, trebuie să țineți cont de câteva sfaturi de siguranță:

 

– Drujbele pe gaz sunt destinate doar pentru tăierea lemnului.

– Purtați haine mulate și rezistente, șorturi, mănuși, cizme, protecție pentru urechi și ochelari de protecție. Și dacă tăiați un copac întreg, purtați o cască de protecție.

– Țineți drujba ferm, cu ambele mâini. Mâna stângă în față, cu degetul mare înfășurat în jurul mânerului, brațul drept, cotul blocat. Mâna dreaptă pe mânerul din spate, cu brațul ușor îndoit.

– Luați o poziție stabilă, cu picioarele depărtate.

– Îndepărtați-vă spre stânga în caz de recul.

– Cu drujba funcționând la viteză maximă, apăsați pe lemn cu o presiune fermă și constantă.

– Nu o forțați. Lăsați lanțul să facă tăierea.

– Mențineți presiunea până la sfârșitul tăieturii, apoi ușurați-o pentru a termina.

– Eliberați controlul accelerației imediat ce ați terminat și lăsați drujba să se oprească complet.

– După tăiere, motorul și toba de eșapament pot rămâne fierbinți timp de până la 10 minute, așa că puneți drujba într-un loc unde copiii și animalele de companie nu pot ajunge la ea sau la alte piese de drujbă.

1. Alegeți drujba potrivită pentru dumneavoastră

Pentru început, trebuie să selectați drujba potrivită pentru treabă. Fie că preferați benzina sau bateria, specialiștii din magazine sunt întotdeauna mai mult decât bucuroși să vă ajute.

2. Protejați-vă

Este important să purtați echipamentul de siguranță potrivit pentru a vă proteja capul, urechile, ochii, mâinile și picioarele. Vă recomandăm ochelari de protecție, căști pentru urechi (dacă folosiți o drujbă pe benzină), împreună cu pantaloni sau șorturi de protecție și cizme de siguranță cu multă aderență. O cască de protecție este recomandată dacă există riscul de cădere a unor obiecte precum crengi.

3. Verificați-vă drujba

Amintiți-vă întotdeauna să verificați tensiunea și ascuțimea unor piese de drujba precum lantul și asigurați-vă că frâna de lanț este operațională înainte de a porni drujba. O revizie regulată la oricare dintre specialiștii în domeniu vă va asigura că drujba dvs. este în condiții optime pe tot parcursul anului. Aceștia recomandă minimum o revizie în fiecare an, la fel ca la o mașină.

4. Organizați-vă spațiul de lucru

Înainte de a începe să tăiați, curățați zona de orice pericol de împiedicare. Atunci când tăiați lemne de foc, folosiți un cal de ferăstrău; acest lucru vă scutește de asemenea de aplecarea și reduce riscul de a trece aceste piese de drujbă prin noroi, ceea ce va toci și va scurta durata de viață a lanțului dumneavoastră.

5.  Manipulați-o cu grijă

Mențineți o prindere fermă a drujbei ținând mânerele cu ambele degete mari prinse pe partea opusă degetelor. Nu folosiți niciodată o drujbă cu o singură mână.

6. Poziția de putere

Nu stați niciodată direct în spatele drujbei. Păstrați o poziție solidă, cu drujba ușor în lateral, astfel încât să puteți citi numele pe bara de ghidare. Acest lucru poate părea nefiresc, dar dacă drujba dă înapoi, acesta rămâne la distanță de corpul dumneavoastră.

7. Pornirea drujbei

Cel mai sigur mod de a porni drujba este pe sol. Nu porniți niciodată o drujbă lăsând-o să cadă, deoarece acest lucru este extrem de nesigur și poate duce la rănire. Verificați dacă frâna lanțului este angajată, reglați comenzile de pornire și trageți cablul de pornire. Specialistul local va parcurge cu dumneavoastră procedura de pornire.

8. Accelerație maximă

Faceți întotdeauna contact cu lemnul atunci când lanțul este la viteză maximă. Dacă viteza lanțului este prea mică, acesta vă poate trage în direcția lemnului și vă poate dezechilibra.

9. Fără lovituri de picior

Cea mai periculoasă dintre piese de drujbă este vârful. Dacă vârful barei intră în contact cu lemnul, aceasta poate provoca „reculul” barei, ceea ce va trage bara în sus spre dumneavoastră. Cea mai sigură parte a barei pentru tăiere este zona cea mai apropiată de motor. Lăsați drujba să vă tragă ușor spre lemn și aplicați o ușoară presiune în jos.

SPUNE-TI PAREREA