Inundații Beclean, 1970

Vremea ni se pare, de la an la an, din ce în ce mai imprevizibilă. Fenomene meteo periculoase și chiar devastatoare au afectat județul Bistrița-Năsăud în ultimii ani, dar puțini mai știu că nu este prima dată, în istorie, când vremea ne face probleme.

[themoneytizer id=”92839-1″]

 

În anul 1970, România a fost lovită de inundaţii catastrofale, exact în perioada 12-15 mai. Se împlinesc 52 de ani de când un val de inundații a afectat 37 de județe ale țării, printre care și Bistrița-Năsăud.
Apele au provocat pierderi de vieţi omeneşti, mari pagube materiale pentru zeci de mii de familii, dar şi importante pagube economice – în agricultură, industrie, transporturi.

Primul val de inundaţii s-a produs în perioada 12-15 mai 1970 şi a afectat 37 de judeţe ale ţării. Presa de la acea vreme scria că „pierderile social-economice provocate de aceste inundaţii au fost uriaşe: 256.000 persoane şi 460.000 de animale evacuate, 83 localităţi puternic afectate şi 1.528 parţial afectate, 13.070 case complet distruse, 11% din suprafaţa agricolă a ţării compromisă„, se arată într-un fotodocumentar Agerpres.

Conform sursei citate, inundaţiile au fost cauzate de topirea bruscă a zăpezilor şi de zecile de ore de ploi abundente, care au dus la creşterea debitelelor marilor râuri de pe teritoriul ţării. Someşul, Târnavele şi Mureşul au ieşit din matcă şi au cauzat pagube mari în Translvania, cele mai afectate fiind judeţele Satu Mare, Maramureş, Alba, Bihor, Sibiu, Hunedoara şi Bistriţa Năsăud.

Evenimentul a fost reamintit de către Mihaela Hiticaș în grupul Știri din Beclean.

Nu vom uita niciodată: acum fix 52 de ani, în perioada 12 – 15 mai a anului 1970, au avut loc inundaţii catastrofale în orașul Beclean, cauzate de ploi şi topirea bruscă a zăpezilor din munţi, care au provocat revărsarea apelor râului Someş, afectând grav oraşul Beclean şi împrejurimile. Multe familii au avut de suferit din cauza inundațiilor, fiind nevoite să-și înceapă viața de la zero pierzându-și toată agoniseala de-o viață.
Oare avem printre noi beclenari care își amintesc cum a fost?“, a scris ea pe facebook.

Răspunsurile și mărturiile nu au întârziat să apară de la cei care au amintiri din acea perioadă.

„Eram in clasa 1, ai mei se pregăteau pentru demolarea casei și reconstrucție… nu știu, nu îmi amintesc multe de când eram copil, dar episodul inundațiilor mi s a intiparit de parca a fost ieri. Am avut colegi care s-au înecat cu toată familia(fam .Ursu),locuiau în parc ,casa lor a fost luata de ape. Dumnezeu să îi odihnească“, își amintește o femeie din Beclean.

După cum detaliază femeia și alți comentatori, familia număra șapte membri care au fost îngropați împreună.

A fost groaznic, Mama Maria a fost bunica mea,iar în brațe o avea pe Sora mea care atunci avea doar 4 ani( abia ce îi împlinise pe 24 aprilie).În acea cumplită noapte Șomesul învolburat mi-a răpit bunicul și surioara și toată agoniseala de o viață a bunicilor. Dumnezeu să îi odihnească în pace!“, a mai scris un alt comentator.

În 14 mai 1970, ziarul „România liberă” scria: „Calamităţi provocate de intemperii într-o serie de judeţe ale ţării!”, amintind râurile care au ieşit din matcă şi au inundat importante suprafeţe din mai multe judeţe ale ţării. „În urma ploilor deosebit de abundente căzute în ultimele 48 de ore, cumulate cu topirea unor mari cantităţi de zăpadă în zona muntoasă, s-au revărsat râurile Mureş, Someş, Bistriţa, Jijia şi altele. (…) Suprafeţe mari de teren şi unele localităţi, în special în nordul şi centrul Transilvaniei şi Moldovei, au provocat pagube materiale întreprinderilor, unităţilor agricole şi cetăţenilor. O serie de căi de comunicaţie feroviare şi rutiere au fost blocate, ceea ce a dus la întreruperea circulaţiei şi izolarea unor localităţi din judeţele Mureş, Cluj, Bistriţa-Năsăud, Maramureş, Suceava, Neamţ, Iaşi”.

SPUNE-TI PAREREA