Lechința din Bistrița-Năsăud este o comună care se bazează, în mare parte, pe activitatea agricultorilor din zonă. Renumită pentru podgoriile de altădată, Lechința a reînflorit în domeniul viței de vie și mai mulți investitori au dezvoltat noi brand-uri de vin.

De asemenea, în Lechința există o fabrică de produse lactate, o fabrică de pâine, dar și mai multe ferme medii și mari care lucrează terenurile din zonă. Unele ferme au și câte 1000 de capete de bovine.
Toate acestea asigură bugetul comunei. Din păcate, anul acesta a fost unul dificil pentru fermieri care s-au confruntat cu scumpiri usturătoare la motorină și îngrășăminte.

Problema cea mai gravă la ei au fost îngrășămintele și prețul motorinei. Îngrășămintele au avut scumpiri de 300% , poate și mai mari. Și îngrășământul natural e folosit. Dacă înainte te rugai de cineva să vină să îți ducă îngrășământul de la animale, acuma trebuie să îl cumperi că nu ți-l dă nimeni. Dar vorbim de îngrășămintele pentru însămânțare, în special a porumbului și a porumbului pentru siloz, unde fermierii sunt obligați să dea o cantitate de mininm 250 de kg la hectar. I-am mai auzit discutând și de îngrășăminte foliare, să încerce pe vegetație. Dar și ei speră într-un ajutor, în primul rând, cred că din partea Ministerului Agriculturii. Am văzut o deschidere destul de bună din partea Minsiterului Agriculturii către fermieri. Am avut o întâlnire cu domnul ministru Chenoiu care chiar cunoaște foarte bine problemele“, a declarat primarul comunei Lechința, Romeo Florian, pentru Observator BN.

Costurile îngrășămintelor, furajelor și combustibilului au crescut enorm după invazia rusă. Fermierii din toată Europa resimt creșterea extraordinară a costurilor, care pune, de asemenea, în pericol securitatea alimentară, scrie agrointel.ro.
Prețurile excepțional de ridicate la gaz și petrol în Europa au un „impact uriaș” asupra costurilor îngrășămintelor, deoarece gazul natural este extrem de important pentru producția de îngrășăminte, a explicat Rupert Claxton, director la Gira Food, o companie de consultanță cu sediul în Elveția.

Observăm creșteri uriașe de preț în întregul sistem”, a continuat analistul, adăugând că se așteaptă ca prețurile la îngrășăminte să continua să fie foarte mari.

De asemenea, analistul estimează ca fermierii vor cumpăra mai puțin îngrășământ în 2022, pentru că „nu sunt convinși că prețurile mari ale cerealelor vor rezista”. Unii fermieri din Europa au redus cantitatea de îngrășăminte folosită, din cauza penuriei și a prețurilor ridicate. „Înseamnă, de asemenea, că vom vedea randamente mai scăzute, așa că vor fi mai puține cereale când vom ieși din acest sezon de vegetație și, probabil, prețuri mari ale cerealelor și în 2023”, susține analistul potrivit sursei citate.

SPUNE-TI PAREREA