Dacă vă gândiți să cumpărați un telescop, poate fi o decizie foarte dificilă și descurajantă. Există atât de multe tipuri diferite de telescoape pe diverse monturi, toate la diferite niveluri și la prețuri diferite. Există o mulțime de recenzii online care oferă, de asemenea, opinii diferite cu privire la gamele de telescoape.

Un telescop este un cadou popular, mai ales în timpul sărbătorilor. Acesta poate fi un portal către univers și poate oferi o viață întreagă de plăcere.

Dar nu există un telescop „perfect” – la fel cum nu există o mașină perfectă. În schimb, ar trebui să alegeți un telescop în funcție de interesele dumneavoastră de observare, de stilul de viață și de buget.

Telescopul pe care îl doriți are două elemente esențiale: optica de înaltă calitate și o montură stabilă, care funcționează fără probleme. Și, toate celelalte lucruri fiind egale, lunetele mari arată mai mult și sunt mai ușor de utilizat decât cele mici. Dar nu neglijați portabilitatea și comoditatea – cel mai bun telescop pentru dvs. este cel pe care îl veți folosi cu adevărat.

Așadar, iată un ghid care să vă ajute să înțelegeți „universul” modelelor de telescoape disponibile astăzi. Înarmat cu aceste câteva tipuri de bază de telescoape, veți avea o idee bună despre ce să căutați (și ce să evitați) atunci când căutați pe piață pentru noul dvs. telescop. Luați-l pe cel care vi se potrivește!

Ceea ce trebuie să vă întrebați în primul rând este cât de mult doriți să cheltuiți pe un telescop. Ca în cazul oricărui hobby, cu cât cheltuiți mai mult, cu atât mai bine vă veți descurca. Stabiliți-vă un buget și luați în considerare câteva accesorii bune pentru a începe.

A doua întrebare pe care trebuie să v-o puneți este ce doriți să faceți cu telescopul. Există diverse aplicații și anumite telescoape care fac lucrurile mai bine decât altele. Există observatori planetari, observatori de cer adânc și, de asemenea, imageriști. Din fericire, există telescoape care vor face câte puțin din toate destul de bine și sunt telescoape extrem de populare pentru începători. Odată ce știți ce vreți să faceți, acest lucru vă va da o idee mai bună cu privire la ce design de telescop se va potrivi nevoilor dvs.

Ultima întrebare este manual sau GOTO. Pe măsură ce tehnologia s-a îmbunătățit, astronomia a devenit mai ușoară, în sensul că acum există pe piață telescoape care vor găsi și urmări obiectele de pe cerul nopții. Acestea sunt, în general, mai scumpe decât un sistem manual, dar mult mai ușor de localizat obiectele și de urmărit. Veți obține un telescop manual mai mare pentru același preț ca și un GOTO și acest lucru vă va permite să învățați corect cerul, astfel încât să puteți naviga și să urmăriți manual. Multe dintre telescoapele manuale au posibilitatea de a instala motoare și chiar kituri de actualizare GOTO, astfel încât, în general, nu sunteți blocat cu un sistem manual dacă optați pentru a obține unul dintre acestea ca prim telescop.

Un alt aspect pe care trebuie să îl luați în considerare este dacă doriți sau nu să realizați fotografii prin telescop. Imagistica este o aplicație foarte populară pe care mulți astronomi o vor întreprinde. Pentru a face acest lucru, aveți nevoie de cel puțin o montură ecuatorială și un motor pentru a urmări obiectele. Dacă aveți în vedere un telescop intermediar pentru imagistică, aveți nevoie cu siguranță de o montură ecuatorială, deoarece acestea urmăresc cerul mult mai precis și doar pe 1 axă. O montură alt/az urmărește cerul folosind un model de scări foarte fine (în sus și în jos) și, din acest motiv, precizia urmăririi nu este la fel de bună. Avantajul unui sistem alt/az este că sunt mult mai rapid de configurat, deoarece nu trebuie să le aliniați la Polaris, așa cum se întâmplă cu o montură ecuatorială. Acest lucru poate face o mare diferență în decizia dumneavoastră.

Orice telescop vă poate deschide literalmente ochii către un univers de delicii cerești. Cu puțină atenție în selectarea tipului de telescop potrivit pentru dvs., veți fi pregătit pentru o viață întreagă de explorare a cerului nopții!

SPUNE-TI PAREREA