300 de kilograme de deșeuri au fost adunate, zilele acestea, de pe malurile și din râurile Someșul Mare, Bistrița și Lechința de către angajații Sistemul de Gospodărire a Apelor Bistrița-Năsăud. Mare parte din deșeuri sunt PET-uri aruncate, care se descompun doar în sute de ani și se dezintegrează complet abia după circa 1000 de ani.
„Colegii noștri de la Sistemul de Gospodărire a Apelor Bistrița-Năsăud au fost la PETscuit. E prohibiție la pește, dar la PETște e fir întins mereu, din păcate.
300 de kilograme de deșeuri, în mare parte #PET-uri, erau aruncate pe maluri și în râurile Someșul Mare, Bistrița și Lechința.
ȘTIAȚI CĂ…?
PET-urile sunt extrem de rezistente. În natură, durează cam 700 – 800 de ani până încep să se descompună și se dezintegrează complet abia după circa 1.000 de ani.
Deșeurile din ape nu doar poluează. Antrenate de viituri, ele pot bloca albii, poduri și podețe, producând inundații locale. Ape cu plastic sau Ape Curate? Depinde doar de NOI“, au transmis reprezentanții SGA.
Campania Curățăm România continuă până pe 4 mai. Vino alături de noi! Vrem o țară fără deșeuri abandonate!
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor derulează în perioada 4 aprilie – 4 mai 2022 Campania Națională “Curățăm România” , campanie care se adresează tutoror cetățenilor, de la copii, la cei maturi, din toate gospodăriile și din toată țara și se desfășoară sub sloganul „Vrem o țară fără deșeuri abandonate!”.
Pe lângă autoritățile administrative teritoriale, în campanie sunt implicate:
Instituția Prefectului
Consilii Județene
Agențiile pentru Protecția Mediului
Garda Națională de Mediu
Apele Române
Inspectoratele Școlare
Romsilva
Ce se propune în Campania Natională “Curațăm România” ?
– schimbarea percepției și atitudinii instituțiilor, a factorilor de răspundere și a cetățenilor;
– responsabilizarea și implicarea active a tuturor partenerilor campaniei, în scopul colectării selective a deșeurilor abandonate și predarea acestora;
– oferirea unui model de bună practică și familiarizarea elevilor, și nu în ultimul rând toți cetătenii, cu modalitățile de colectare, predare și valorificare a deșeurilor, atât la nivel local, cât și național.
Cum se va desfășura Campania:
– campania se adresează tuturor cetățenilor, de la copii, la cei maturi, din toate gospodăriile și din toată țara;
-se va face curățenie în case, curți, pe drumuri și șosele, în păduri, pe cursuri de ape;
-partenerii vor identifica locurile unde se vor desfășura acțiunile de igienizare și vor asigura predarea deșeurilor acolo unde le este locul.
Ce se colectează ?
-Plastic
-Metal
-Sticlă
-Electrocasnice vechi
-Anvelope
-Diverse vechituri.
Campania se derulează cu sprijinul Asociației Comunelor din Romania (ACoR), Asociației Orașelor din România (AOR), Asociației Municipiilor din România (AMR), dar și prin implicarea Companiilor Naționale – CNAIR, CFR și a instituțiilor din subordinea/coordonarea MMAP – AFM, ANAR, RNP-Romsilva, GNM, ANPM, ARBDD.
Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor sprijină financiar autoritățile administrativ teritoriale, printr-un program derulat de Administrația Fondului de Mediu, cu sume cuprinse între 3000 si 30000 de lei, în funcție de numărul de locuitori, sume cu care pot deconta partial cheltuielile din cadrul acestei campanii.
Informații suplimentare privind acest program de finanțare pot fi găsite la adresa https://www.afm.ro/curatam_romania.php.