Camera Deputaților a votat, săptămâna trecută,proiectul de lege care prevede că salariul de bază în domeniul agricol va porni de la 3.000 lei lunar.

„Aducem mai mulți bani în buzunarele angajaților din agricultură și industria alimentară!“, a transmis senatorul Ioan Deneș, care a susținut, alături de colegii săi din coaliția de guvernare, aceste pachet de măsuri pentru Româia.

Proiectul de lege a fost adoptat cu 269 de voturi „pentru”, 10 „împotrivă” şi şase abţineri, stipulează şi acordarea de facilităţi fiscale persoanelor fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor încheiate cu angajatori care desfăşoară activităţi în sectorul agricol şi în industria alimentară.

Prin derogare de la prevederile art. 164 (…) din Codul muncii, până la sfârşitul anului 2022, pentru domeniul agricol, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi de minimum 3.000 lei lunar, fără a include indemnizaţiile, sporurile şi alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună, reprezentând în medie 17,928 lei/oră. În perioada 1 ianuarie 2023 – 31 decembrie 2028, pentru domeniul agricol, salariul de bază minim brut pe ţară garantat în plată va fi de minimum 3.000 lei lunar, fără a include indemnizaţiile, sporurile şi alte adaosuri, pentru un program normal de lucru în medie de 167,333 ore pe lună“, prevede actul normativ.

Potrivit acestuia, perioadele lucrate în sectorul agricol constituie stagiu de cotizare pentru stabilirea dreptului la indemnizaţie de şomaj şi indemnizaţie pentru incapacitate temporară de muncă acordate în conformitate cu legislaţia în vigoare.

Persoanele fizice care realizează venituri din salarii şi asimilate salariilor din domeniile respective pot opta pentru plata cotei de 3,75% datorate la fondul de pensii administrat privat. Opţiunea se depune în scris, la angajator, acesta reţinând contribuţia aferentă potrivit prevederilor legale„, conform proiectului adoptat.

Reamintim că liderii Coaliției au anunțat recent că stabilirea salariului de bază minim brut în domeniul agricol la minimum 3.000 lei lunar face parte din programul de măsuri economice şi sociale „Sprijin pentru România”.

SPUNE-TI PAREREA