Temperaturile încep să crească simțitor, așa că mai mult ca sigur de-abia aștepți să-ți planifici următoarele călătorii și să te bucuri de drumuri lungi și plăcute cu mașina. Odată cu sosirea primăverii însă, ai, ca șofer, și o responsabilitate importantă de dus la bun sfârșit: alegerea anvelopelor de vară potrivite pentru autoturismul tău și, bineînțeles, montarea lor în timp util.

Nu prea știi ce să alegi? Parcă te-ar tenta și anvelopele all-season? Fii fără grijă: ți-am pregătit un ghid practic care să te ajute să alegi cel mai potrivit set de anvelope pentru tine și, mai ales, să ai parte de fiecare dată de călătorii sigure. Am stat de vorbă cu specialiștii de la anvelope.ro, care îți explică pas cu pas ce ai de făcut.

Anvelope de vară vs. anvelope all-season – ce alegi?

Te-ar putea tenta să optezi pentru un set de anvelope all-season, mai ales că ele te scapă de grija înlocuirii anvelopelor de iarnă cu cele de vară – și viceversa. Într-adevăr, anvelopele all-season pot fi o alegere excelentă pentru tine, dacă locuiești într-o zonă în care temperaturile nu scad, în sezonul rece, sub 7 grade Celsius și dacă nu ai așteptări foarte mari legate de performanța autoturismului.

Pe de altă parte, dacă vrei să te bucuri de performanță sporită, specialiștii de la anvelope.ro îți recomandă pneurile de vară și pneurile de iarnă, în funcție de anotimp. Iată de ce: anvelopele de vară asigură manevrabilitate, confort și stabilitate sporite în comparație cu anvelopele all-season.

Mai mult decât atât, acestea sunt special concepute pentru ca suprafața de contact cu asfaltul să fie cât mai mare, astfel că se remarcă printr-o aderență optimă inclusiv pe drumuri umede. Nu în ultimul rând, anvelopele de vară au o aderență sporită la frânare.

Prin urmare, deși sunt mai costisitoare, anvelopele de vară îți asigură o performanță mai bună decât cele all-season. Faptul că pe piață există numeroase modele de anvelope de vară poate face alegerea lor destul de dificilă, mai ales dacă este prima dată când vrei să-ți cumperi primul set.

3 criterii de care să ții cont când alegi anvelopele de vară

În primul rând, nu există anvelope de vară perfecte pentru orice tip de șofer. Contează să le alegi pe cele potrivite pentru mașina ta, dar și pentru așteptările tale. Pentru ca procesul de selecție să fie mai ușor, specialiștii de la anvelope.ro îți recomandă să ții cont de următoarele criterii:

Tipul mașinii tale

Tipul mașinii este un prim criteriu de care să ții cont când alegi cauciucurile de vară. Vestea bună este că producătorii de anvelope și-au extins foarte mult oferta în ultimii ani și au dezvoltat game de anvelope destinate vehiculelor compacte, SUV-urilor, dar și modelelor sport. Nu uita să ții cont și de recomandările producătorului autoturismului tău.

Drumurile pe care le parcurgi în mod regulat

Dacă obișnuiești să mergi cu mașina doar în oraș, atunci este bine să te orientezi către un set de anvelope cu o compoziție moale. Acestea sunt special concepute pentru a asigura performanță optimă la viteze reduse. În schimb, dacă traseele tale sunt preponderent extraurbane și au un număr mare de kilometri, atunci este indicat să optezi pentru anvelope adaptate acestei nevoi, care asigură performanță bună și care te ajută și să economisești combustibil.

Stilul personal de șofat

După cum ai descoperit deja, există anvelope care se remarcă atât printr-un randament ridicat raportat la numărul de kilometri parcurși, cât și prin economia de combustibil. Acestea s-ar putea să ți se potrivească dacă obișnuiești să parcurgi distanțe lungi și te interesează să eficientizezi cât mai mult costurile combustibilului.

Pe de altă parte, dacă stilul tău de șofat este mai degrabă sportiv și, în plus, nici nu pui mare preț pe economisirea combustibilului, cu siguranță ți se vor potrivi mai bine anvelopele cu o manevrabilitate mai bună și cu o performanță excelentă la frânare.

Concluzie

După cum vezi, nu există setul de anvelope de vară perfect. Există, însă, setul de anvelope perfect pentru tine, nevoile și așteptările tale. Acestea fiind scrise, îți dorim drumuri plăcute și întotdeauna sigure. Pentru siguranță sporită în sezonul cald, investește într-un set calitativ de anvelope de vară.

SPUNE-TI PAREREA