Ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a fost prezent astăzi la Bistrița, unde a suținut o conferință de presă și a participat la evenimentele prilejuite de aniversarea a 30 de ani de la înființarea Consiliului Județean Bistrița-Năsăud.
Acesta a declarat, printre altele, că Brigada 81 Mecanizată din Bistrița urmează să aibă parte de o modernizare radicală, în următorii ani, cu finanțare NATO. Vasile Dîncu a precizat că această modernizare a început acum câțiva ani și nu are nicio legătură cu conflictul din Ucraina.
„Este un proiect mai vechi, început de câțiva ani, cu finanțare NATO. Este vorba de o modernizare care a început și în alte locuri, la Craiova, spre exemplu. Aici este o brigadă foarte importantă a Armatei Române și este un proces de modernizare care a început și va mai dura doi sau trei ani până ce se va termina proiectul logistic a unei cazărmi moderne cu tot ceea ce înseamnă dotare NATO, pornind de la comunicații, la locațiile unde se țin mijloacele de transport și tot ceea ce înseamnă armată NATO. Este un proiect mai lung, nu are legătură cu ceea ce se întâmplă (nr. războiul din Ucraina), dar are importanță în arhitectura securității naționale, aici fiind o unitate foarte importantă a Armatei Române,
Este o unitate care prin resursa umană pregătită, prin faptul că au fost în teatrele de război, are certificări NATO, a dat și un tribut pentru ceea ce a însemnat securitatea României, în Afganistan, de exemplu.
Unitatea noastră are toate caracteristicile unei viitoare baze foarte importante pentru apărarea României, nu numai pentru zona nordului, dar în general pentru toată Transilvania și chiar pentru zona Moldovei“, a precizat Vasile Dîncu.
În perioada 11-15 aprilie 2022, s-a desfășurat evaluarea nivelului de instruire al plutoanelor de infanterie și al celor de armament greu de infanterie. Subunitățile de infanterie au fost evaluate prin exerciții cu trageri de luptă în Poligonul Complex Livezile, iar cele de armament greu în Poligonul Bogata-Stejeriș.
Aeronavele MiG-21 LanceR din dotarea Forțelor Aeriene Române, suspendate de la activitățile de zbor
Totodată, ministrul Apărării, Vasile Dîncu, a anunțat azi că începând de astăzi, 15.04.2032, aeronavele MiG-21 LanceR din dotarea Forțelor Aeriene Române au fost suspendate de la activitățile de zbor.
„Decizia de astăzi nu reprezintă scoaterea definitivă din serviciu a aeronavelor MiG 21 LanceR, ci o suspendare temporară a zborurilor acestor aeronave, până la finalizarea unui proces amplu de analiză și evaluare care a început deja.
Decizia șefului Statului Major al Apărării reprezintă o măsură prudentă, luată în primul rând pentru siguranța personalului aeronautic. Din păcate, vechimea foarte mare a acestor aeronave își spune cuvântul și am fost cu toții martori, în ultimii ani, ai unor incidente cu urmări foarte grave. Am pierdut piloți de elită, au rămas familii îndoliate, de aceea este absolut firesc să fim concentrați pe siguranța exploatării aeronavelor militare.
Nu spunem că MiG-urile 21 LanceR sunt nesigure pentru zbor, ele nu au decolat niciodată decât după ce s-a constatat îndeplinirea tuturor parametrilor tehnici. Dar este absolut de înțeles că, la atât de mulți ani de când sunt în serviciu, frecvența incidentelor de zbor a crescut. Nu ne putem permite să riscăm viața acestor oameni și suntem obligați să căutăm cele mai bune soluții.
O analiză complexă este în plină desfășurare și în urma acesteia vom putea să vedem dacă există soluții de continuare a exploatării MiG-urilor, iar dacă mai sunt – trebuie să vedem în ce condiții, până când, cu ce resurse. Evident, prioritatea mea și a conducerii Ministerului Apărării Naționale este viața oamenilor și asigurarea unei perspective corecte pentru personalul aeronautic care încadrează funcții la escadrilele de MiG 21 Lancer, atât piloți, cât și personal tehnic.
De asemenea, ne-am consultat și cu partenerii și aliații care contribuie cu aeronave la executarea misiunilor de poliție aeriană extinsă în spațiul aerian al României și care pot suplimenta capabilitățile aeriene în această perioadă.
Precizez că scoaterea definitivă din serviciu sau continuarea exploatării acestui tip de aeronave vor fi decise doar după finalizarea acestei ample analize. Nu pot estima când va fi posibil să luăm această decizie, dar, așa cum spuneam, o vom lua având în minte viața oamenilor noștri și asigurarea securității spațiului aerian național.
Așa cum am anunțat și în comunicatul de presă, am accelerat procesul de achiziție pentru următoarele 32 de aeronave F-16, din Norvegia. Legea de aprobare a achiziției este gata, proiectul este în avizare și va fi trimis în câteva zile către Parlament.
Menționez că România a exprimat ferm opțiunea pentru dotarea Forțelor Aeriene cu aeronave de generația a V-a, respectiv F-35. Cele trei escadrile de F-16, cea aflată deja în stare operațională la Borcea și cele două care vor fi constituite cu aeronavele din Norvegia constituie o capabilitate de tranziție către F-35, de maximum 10 ani“, a transmis Vasile Dîncu.