Casele din centrul istoric al Bistriței, aflate, unele dintre ele, într-o stare avansată de degradare, au nevoei urgentă de intervenție. Starea în care se află multe imobile afectează atât siguranța trecătorilor, cât și aspectul și perspectivele de dezvoltare ale Bistriței.

Primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc, a avut astăzi o serie de discuții la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, unde a abordat această problemă. Acesta a insistat ca prin Programul Operațional Regional – componenta de regenerare urbană, să poată fi finanțate și lucrări de reabilitare a clădirilor familiale din zona istorică a orașului. De asemenea, a transmis că va propune constituirea unui fond, în cadrul primăriei, din care să se acorde împrumuturi fără dobândă proprietarilor de clădiri din zona centrală pentru lucrări de reparații.

La Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene, discuțiile purtate cu ministrul interimar Marcel Boloș, cu care avem o bună relație instituțională încă din perioada în care era director al ADR Nord-Vest, au vizat optimizarea absorbției banilor europeni de către municipalitate.
Am insistat în mod special ca, prin Programul Operațional Regional – componenta de regenerare urbană, să poată fi finanțate și lucrări de reabilitare a clădirilor familiale din zona istorică a orașului, în momentul de față neexistând această variantă.
Consider că problema degradării caselor din zona istorică a Bistriței trebuie soluționată prin finanțări care să provină atât din bani europeni, cât și din contribuții ale municipalității și proprietarilor.
De asemenea, i-am transmis ministrului faptul că voi propune Consiliului Local constituirea unui fond din care să acordăm împrumuturi fără dobândă, dar și granturi proprietarilor clădirilor din zona centrală, pentru lucrări de reparații. În situația în care ar deveni o variantă de sprijin, sursa banilor europeni nu este suficientă pentru rezolvarea acestei probleme complexe, care trenează de mult timp“, a precizat primarul Ioan Turc.

1 COMENTARIU

  1. Renovarea clădirilor istorice este o problemă serioasă care necesită implicarea administratiilor locale si nu poate fi lăsată doar pe seama proprietarilor. In multe orase precum Sibiu, Oradea, Timisoara, Alba Iulia si altele, clălirile din centrele istorice respective au fost renovate in mod profesionist, redându-li-se strălucirea de odinioară.
    In acest sens, exista deja Legea nr. 166/2016, cunoscuta si sub numele de „Legea fațadelor”, referitoare la renovarea faţadelor clădirilor istorice, aflate în proprietate privată, cu bani de la primărie, aceştia urmând să fie recuperaţi în cel mult zece ani. Administraţiile publice locale pot asigura, la cererea proprietarilor, finanţarea integrală a lucrărilor în anumite circumstanţe, sumele urmând să fie recuperate în cel mult zece ani, potrivit legii. Banii urmează să fie recuperaţi din fondul de reparaţii al asociaţiei de proprietari, iar în cazul în care nu vor putea fi recuperaţi în acest mod primăriile pot stabili o taxă pentru creşterea calităţii arhitectural-ambientale a clădirilor, aplicabilă doar proprietarilor care beneficiază de reabilitarea clădirilor în urma înscrierii acestora în programele multianuale.
    În cazul în care clădirile reabilitate astfel sunt vândute, primăriile recuperează banii de la noii proprietari. Prin urmare, Primaria Bistrita nu trebuie sa reinventeze apa calda si sa treaca la actiune.
    Vezi si: https://buletin.de/bucuresti/legea-fatadelor-in-bucuresti-supraimpozitare-si-facilitati-pentru-proprietari/

SPUNE-TI PAREREA