Un pachet de măsuri care să ajute românii să traverseze criza economică și să facă față scumpirilor la alimentele de bază și carburant au fost anunțate luni, 11 aprilie, de către premierul României, Nicolae Ciucă. Programul „Sprijin pentru România” promite ajutor pentru investitori, subveții la carburant și vouchere pentru alimente. Premierul a precizat că primele măsuri vor intra în vigoare la 1 mai.

Primele măsuri vor intra în vigoare cel mai devreme la 1 mai. Ele au perioadă de aplicare până la sfârşitul anului. Doar pentru cele care au suport deja programele din fonduri europene, acestea vor continua şi după 31 decembrie 2022”, a declarat premierul, la o conferință de presă alături de liderii coaliției.

În acest pachet avem măsurile care vizează sprijinirea cu până la 400.000 de euro a companiilor care au suferit sau suferă de pe urma acestor creşteri ale preţurilor la energie sau cele care sunt afectate de contextul regional. Sunt, de asemenea, măsurile care vizează pachetul social. Şi ele vor continua şi în anul viitor. Toate acestea urmează să fie agregate în funcţie de măsurile care urmează să fie luate în continuare la nivelul UE şi bugetul pentru anul viitor”, a mai spus Nicolae Ciucă.

Ajutor pentru plata utilităților de către IMM-uri

300 de milioane de euro vor fi alocaţi pentru a sprijini IMM-urile care se confruntă cu dificultăţi din cauza efectelor generate de contextul regional. Va fi acordat un ajutor de până la 400.000 de euro per firmă pentru IMM-urile cu cheltuieli de peste 15% la utilităţi. Programul intră în vigoare de la data de 1 iunie”, a anunțat premierul.

Ajutor de stat pentru investiții de peste 1 milion de euro

„Investiţiile reprezintă motorul creşterii economice. Avem în vedere un buget de 200 de milioane de euro pentru stimularea investiţiilor cu impact major în economie. Vorbim de acordarea unui ajutor de stat pentru încurajarea investiţiilor în valoare de peste un milion de euro, cu efect important de dezvoltare regională, cu perspective de continuare. Programul intră în vigoare de la 1 mai”, a precizat liderul liberal.

De asemenea, guvernul a prevăzut ajustarea contractelor de investiţii publice în derulare, finanţate din fonduri naţionale şi europene – o măsură ce are în vedere creşterea preţurilor la materiale, manoperă, transport şi utilaje. Astfel, pentru susţinerea investiţiilor publice sunt alocate 5,2 miliarde de lei în acest an, pentru continuarea şi finalizarea contractelor în derulare, a informat Nicolae Ciucă.

Subvenții pentru carburant

300 de milioane de lei sunt bani ce urmează să fie redirecționați firmelor de transport rutier de mărfuri, de persoane şi pentru companiile de distribuţie.

Pentru companiile de transport şi distribuţie, afectate de creşterea preţurilor la combustibili, punem în aplicare un mecanism de sprijin, prin care vom acorda o subvenţie de 0,50 lei/litrul de carburant. Beneficiari vor fi aproximativ 4.000 de firme”, a spus Nicolae Ciucă.

Protejarea locurilor de muncă

Angajaţii în şomaj tehnic vor beneficia de 75% din salariu până la sfârşitul anului, începând cu data de 1 mai, valoarea totală a programului fiind de 450 de milioane de lei.

Sprijin pentru agricultură

Pentru agricultură, sunt luate măsuri de susţinere care vizează fermierii, IMM-urile din sector şi industria agro-alimentară. Astfel, 200 de milioane de euro sunt alocate procesării produselor agricole în România, fermierii care fac acest lucru urmând a beneficia de o primă de 10% din valoarea produselor procesate, de la 1 iunie.

Un grant în valoare de 300 de milioane de euro capital de lucru pentru fermierii români a fost de asemenea aprobat, termenul până la care se vor încheia contractele de finanţare fiind de 30 iunie.

Nicolae Ciucă a anunţat că salariul minim în agricultură și industria alimentară va fi de 3.000 de lei brut, măsura urmând să fie aprobată săptămâna viitoare în Parlament.

„Capitalizăm cu 100 de milioane de euro Casa de Comerţ ‘Unirea’, integrator de programe naţionale în agricultură, de la data de 1 august, fonduri de la bugetul de stat”, a mai informat premierul.

Măsuri de protecție socială

În domeniul social, urmează să fie acordate vouchere în valoare totală de un miliard de euro – 50% fonduri europene, 50% fonduri de la bugetul de stat.

Vouchere de 50 de euro pentru alimente

Voucherele pentru alimente de bază vor avea o valoare de 50 de euro, fiind acordate la fiecare două luni pentru:

 • familii cu cel puţin doi copii sau monoparentale, cu venit mai mic de 600 de lei/lună;
 • pensionari cu venit mai mic de 1.500 de lei/lună;
 • persoanele cu venit minim garantat;
 • persoanele cu dizabilităţi.
  Pachetul intră în vigoare începând cu data de 1 iunie.

Vouchere pentru elevi

Elevii care primesc bursele sociale vor beneficia de vouchere în valoare de 30 de euro pentru fiecare lună în care sunt organizate cursuri şcolare, pentru cumpărarea de alimente, rechizite şi haine.

Valoarea totală a pachetului este de 33 de milioane de euro.

200 de lei în plus pentru salariul minim

Totodată, se prevăd 200 de lei în plus pentru salariul minim, fiind vorba despre o creştere voluntară scutită de taxe.

Tichetele de masă se majorează la 30 de lei

Valoarea tichetelor de masă va creşte cu 50%, de la 20,17 de lei la 30 de lei.

Norma de hrană dublată în spitale și azile

De asemenea, va fi dublată norma de hrană pentru pacienţii din spitale şi vârstnicii instituţionalizaţi de la 11 lei pe zi la 22 de lei pe zi.

Măsuri pentru copiii instituționalizați

Vor fi majorate drepturile acordate copiilor din sistemul de protecţie specială, inclusiv ale celor cu dizabilităţi care se află în acest sistem, precum şi mamelor din centrele maternale.

Valoarea totală a pachetului de sprijin, de care vor beneficia aproximativ 47.000 de copii, este de aproximativ 86 de milioane de lei.

Alocaţia zilnică de hrană creşte de la 12 lei la 16 lei pe zi, respectiv de la 16,6 la 22 de lei pe zi, funcţie de vârsta copilului.

Sumele lunare de care beneficiază copiii şi tinerii din sistemul de protecţie specială pentru unele nevoi personale se majorează de la 28 de lei la 150 de lei.

Cresc cu 58% sumele acordate anual copiilor şi tinerilor pentru îmbrăcăminte, încălţăminte şi rechizite, alocaţia lunară de plasament de la 630 de lei la 900 de lei iar în cazul copiilor cu dizabilităţi de la 945 de lei la 1.350 de lei lunar.

Măsuri pentru sprijinirea tinerelor familii

În ce priveşte măsurile de sprijin pentru cuplurile care nu pot avea copii, numărul persoanelor care pot aplica pentru astfel de programe va creşte de la 300 la 5.000 în anul 2022. Valoarea totală a programului este de aproximativ 100 de milioane de lei.

Tinerele familii vor putea beneficia de credit în valoare de maxim 75.000 de lei, garantat în proporţie de 80% de către stat, pentru plata cheltuielilor cu creşa, grădiniţa, şcoala, after school, plata chiriei, avans din achiziţia unei locuinţe.

În cadrul Programului Naţional Student Invest, se va acorda credit în valoare de maxim 50.000 de lei, în proporţie de 80% garantat de către stat, pentru taxe de studii, publicarea unor cărţi sau a studiilor de specialitate, plata locurilor de cazare în căminele studenţeşti.

Puteți consulta documentul „Sprijin pentru România” în fișierul atașat mai jos:

PROGRAMUL SPRIJIN PENTRU ROMANIA 2022

1 COMENTARIU

 1. Motto: „Dacă dai un pește unui om, îl hrănești pentru o zi; dacă îl înveți să pescuiască, îl hrănești pentru o viață” .
  ( Proverb chinezesc)
  Chiar dacă există unele incertitudini cu privire la originea proverbului, fără îndoială acesta ascunde un mare adevăr. In acestsens, programul ”Sprijin pentru România” seamănă mai mult cu un set de măsuri de caritate destinate consumului, decât cu promovarea unor programe de dezvoltare durabilă care să genereze prosperitate.

SPUNE-TI PAREREA