Biserica Evanghelică de la Herina și Ansamblul Bisericii Evanghelice C.A. Jelna vor fi incluse în cadrul Rutei Bisericilor Fortificate alături de alte 9 obiective de acest fel, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență PNRR. De asemenea, Biserica de lemn de la Leurda, aflată în incinta Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud a fost inclusă în cadrul Rutei bisericilor de lemn alături de alte 29 de biserici.
Anunțul a fost făcut azi de către conducerea Complexului Muzeal Bistrița-Năsăud.

30.000 de euro vor fi alocați pentru promovarea obiectivelor din cadrul Rutei Bisericilor Fortificate.

Se vor finanța serviciile de digitalizare a acestora, crearea unor aplicații dedicate vizitatorilor, marcarea și semnalizarea acestora cât și realizarea unei oferte culturale pentru regiune.
Listele cu cele peste 300 de obiective care vor fi cuprinse în cele 12 rute culturale au fost aprobate în data de 6 aprilie, prin ordinele comune ale ministrului Investițiilor și Proiectelor Europene, ministrului Antreprenoriatului și Turismului, ministrului Culturii și ministrului Dezvoltării, Lucrărilor Publice și Administrației. Termenul maxim până la care investiţiile finanţate prin PNRR pot fi finalizate este de 30 iunie 2026.
Demersul pentru valorificarea acestor monumente s-a realizat cu sprijinul echipei Consiliului Judeţean Bistriţa-Năsăud.

Biserica evanghelică din Herina este un monument de arhitectură romanică din secolul al XIII-lea aflat în satul Herina, Bistrița-Năsăud; comuna Galații Bistriței. Ea este unul dintre cele mai reprezentative exemple de bazilică cu trei nave și două turnuri existente în Transilvania.

Biserica Evanghelică din Jelna, locul în care a fost descoperită o comoară neprețuită

Biserica evanghelică din Jelna face parte dintre bisericile-sală. Absida și corul altarului sunt acoperite cu ogive gotice, care au console reprezentând capete de figuri umane. Pereții absidei altarului conservă fresce datând din secolul al XV-lea, după cum demonstrează câteva fragmente ce au apărut de sub tencuieli. Nava a avut bolți baroce, în prezent prăbușite, biserica fiind în stare de ruină. În vecinătatea bisericii se află un monumental turn-clopotniță, datând din secolul al XVI-lea și care formează, împreună cu incinta circulară, un sistem de apărare.
Este la un pas de a se dărâma, însă ascunde o adevărată comoară. Este povestea Bisericii Evanghelică de la Jelna, unde, de curând a fost descoperită cea de-a patra copie a celebrului mozaic Navicella semnat de Giotto.

Celebrul mozaic a fost realizat în jurul anului 1300, în Basilica San Pietro din Roma, şi are o dimensiune de 10 pe 14 metri. Aceasta înfăţişează episodul biblic petrecut în Marea Galileei, atunci când Iisus ar fi mers pe apă.

Doar trei alte copii, contemporane cu originalul, mai sunt cunoscute în lume. Cea de la Jelna, realizată cel mai probabil după o schiţă făcută de pelerinii care au ajuns la Basilica San Pietro, alături de cea de la Florenţa, sunt singurele care se apropie de original.

SPUNE-TI PAREREA