Mai știți vorba spusă de părinți noștri, pe vremuri: „învață dacă nu vrei să ajungi la coada vacii?“ Ei bine, astăzi le poți face pe amândouă și poate fi o provocare extraordinară să urmezi o formă de învățământ cu profil agricol. Într-o lume încercată de conflicte, schimbări climatice și nevoia urgentă de a proteja mediul, modalitățile de producere a alimentelor nu reprezintă doar o muncă fizică ostenitoare și „rușinoasă“, ci un efort de a inova și de a găsi soluții în domeniu.

Universitatea de Științele Vieții „Ion Ionescu de la Brad“ din Iași a fost prezentă, cu un stand, în acest weekend, la „Târgul de Viitor“ organizat de Asociația POV21 la Bistrița. Reprezentanții universității au venit la târgul de cariere cu pâine și vin, produse chiar în cadrul unității de învățământ, dar și cu o ofertă educațională care deschide tinerilor perspective neașteptate. Am stat de vorbă cu Marilena Șchiopu, de la departamentul de imagine și promovare al universității care ne-a povestit mai multe despre oferta de învățământ superior de la Iași.

„Pregătim specialiști într-un domeniu vital“

Ultimii 30 de ani au reprezentat, pentru România, o perioadă în care munca în agricultură a fost privită ca una umilitoare iar tinerii s-au văzut, mai degrabă, într-un birou, cu o mapă în mână decât cu tractorul pe ogor. Dar lucrurile par să se schimbe, mai ales în aceste perioade tulburi pentru omenire când atenția se îndreaptă către siguranța alimentară.

„Noi ne dorim ca Universitatea pentru Științele Vieții din Iași să aibă o adresabilitate cât mai mare în rândul tinerilor pentru că pregătim specialiști într-un domeniu vital: cel al alimentației. Dacă nu vom fi atenți la acest aspect și nu vom încuraja studiile de această natură în rândul tinerilor, vom fi în continuare deficitari în ceea ce privește o alimentație sănătoasă, într-un mediu sustenabil. Mai mult decât atât, milităm noi foarte mult pentru o alimentație locală. După cum știți, ca stat, România este deficitară în această privință și încurajăm aceste studii în rândul tinerilor pentru că este o nișă din care se pot face bani, atât ca specialist angajat în instituțiile statului sau în diverse ferme, dar și ca antreprenor“, a spus Marilena Șchiopu.

Se pot face bani din agricultură?

Tinerii absolvenți au devenit mult mai pragmatici și când își aleg o carieră își doresc, în primul rând, să câștige bani. Dar universitățile cu profil agricol oferă și provocări celor interesați de cercetare și afirmare intelectuală. Sunt multe lucruri de inovat și descoperit în domeniu, iar strânsa legătură dintre universitate și mediul de afaceri oferă multe oportunități.

Universitatea noastră are diverse programe prin care finanțează studenții care au idei de afaceri cu fonduri nerambursabile. Am constatat că tinerii devin din ce în ce mai pragmatici în ceea ce privește continuarea studiilor. Și atunci ei se orientează către un domeniu care să le aducă bani după ce termină facultatea. Prin provocările care sunt la ora actuală în ceea ce privește alimentația și prin faptul că România are nevoie de a produce cât mai mult local, tinerii își dau seama că pot face bani din acest domeniu. O reorientare a lor către acest domeniu a început și putem spune că universitatea noastră, prin cele patru facultăți, Agricultură, Horticultură, Ingineria Resurselor Animale și Alimentare și Medicină Veterinară, este una din universitățile moderne căutate.
Este vorba de agricultura viitorului. Cum agricultura nu se mai face cu sapa, de atâta vreme, provocări în acest domeniu sunt ca oriunde. E vorba de agricultura inteligentă care se face cu ajutorul dronelor, este vorba de răspunderea și orientarea tinerilor cercetători către provocările schimbărilor climatice. Cum poți să hrănești atâta populație în condiții de schimbări climatice? În condițiile în care ne reorientăm către o agricultură ecologică, către o agricultură bio în care să nu mai fie folosite pesticide de sinteză? Și atunci cercetarea în acest domeniu este una foarte amplă“, a mai spus Marilena Șchiopu.

De asemenea, există o strânsă legătură între universitate și mediul de „agribusiness“. Practic, cei din mediul de afaceri din domeniul agricol și-au dat seama cât de importantă este resursa umană și atunci mulți fermieri, distribuitori și oameni de afaceri oferă studenților burse, sponsorizări și programe de internship.

Universitatea produce bere artizanală, vin și are o clinică veterinară de urgență

Unitatea de învățământ superior de la Iași se numea, înainte, Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară, dar, în 2021, s-a aliniat ligii univeristăților europene cu aceste profil și a devenit Universitatea de Științele Vieții, tocmai pentru că abordează o arie de cercetare mult mai largă (protejarea mediului, agricultură sustenabilă, agricultură inteligentă etc.) Studenții au ocazia să exprimenteze în cadrul facultății: fac pâine, bere artizanală, vin și pot face practică la clinica veterinară care acordă asistență non stop urgențelor medicale ale animalelor mici.
Reprezentanții universității au adus la târg vin, dar și sortimente de pâine, cea mai interesantă fiind o împletitură făcută cu coloranți naturali (afine, morcov, spirulină).

După cum ne-a istorisit Marilena Șchiopu, primul curs de agronomie a fost susținut de Ion Ionescu de la Brad în 1842 la Academia Mihăileană, iar prima diplomă de inginer agronom a fost dată la Iași, în 1912, de către Fcaultatea de Agricultură.
„Adică putem vorbi de o universitate de tradiție, cu o tradiție de peste 100 de ani care formează specialiști, ingineri agronomi, ingineri horticoli, zootehniști sau medici veterinari“, a concluzionat ea.

SPUNE-TI PAREREA