Doi asistenți din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență au fost reținuți, fiind acuzați că au administrat vaccinuri fictive, eliberând certificate Covid false, în schimbul unor sume de bani. Unul dintre ei a fost prins în flagrant chiar ieri, 8 aprilie.

„Ofițeri de poliție din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Structura Centrală și Serviciul Județean Anticorupție Bistrița-Năsăud, în baza ordonanței de delegare și sub coordonarea procurorului din cadrul Parchetului de pe lângă Tribunalul Bistrița-Năsăud, au organizat, la data de 08.04.2022, prinderea în flagrant a unui asistent medical din cadrul Serviciului Voluntar pentru Situații de Urgență Bistrița (S.V.S.U.) la scurt timp după ce a primit o sumă de bani, cu titlul mită, pentru ca acesta să simuleze actul de vaccinare a unei persoane împotriva virusului SARS-CoV-2“, se arată într-un comunicat de presă al Direcției Generale Anticorupție.

De asemenea, la aceeași dată ofițerii de poliție din cadrul Serviciului Județean Anticorupție Bistrița-Năsăud, împreună cu lucrătorii de poliție judiciară din cadrul Direcției Generale Anticorupție – Structura Centrala, a serviciilor județene anticorupție din județele Mureș, Cluj, Maramureș, Sălaj și Harghita, precum și cu sprijinul de specialitate al Inspectoratului de Jandarmi Județean Bistrița-Năsăud, au pus în executare un număr de 10 mandate de percheziție domiciliară, dintre care 9 la domiciliile unor persoane și unul la centrul de vaccinare al S.V.S.U. Bistrița.

Două dosare penale au fost deschise, în cazul a doi asistenți SVSU. Activitatea unuia pare să fie mai veche, încă din decembrie 2021.

„În cauză s-a pus în mișcare acțiunea penală față de două cadre medicale, în două dosare penale distincte.

În fapt, activitatea infracțională a primului asistent medical, care își desfășura activitatea la centrul de vaccinare al S.V.S.U. Bistrița, a constat în faptul că, în perioada decembrie 2021 – aprilie 2022, ar fi primit aproximativ 500 de lei pentru fiecare persoană vaccinată fictiv, respectiv fără inocularea serului.

Referitor la cel de-al doilea asistent medical, care își desfășura activitatea în cadrul aceluiași centru, au fost reținute un număr de trei acte materiale, în perioada februarie 2022 – aprilie 2022.

Astfel, cei doi au pretins și primit, direct sau prin intermediari, sume de bani cu titlu de mită, de la persoane interesate de obținerea frauduloasă a certificatului de vaccinare, după care au procedat la implementarea în baza de date (R.E.N.V.)  de date neconforme cu realitatea, prin care s-a atestat vaccinarea persoanelor respective.

În activitatea infracțională derulată, cadrele medicale au fost ajutate de intermediari, care se ocupau de racolarea persoanelor interesate de obținerea de adeverințe de vaccinare fără a se imuniza efectiv, de colectarea sumelor de bani cu titlu de mită de la beneficiari, precum și de remiterea ulterioară a banilor către acestea.

În cursul zilei de 08.04.2022, procurorul de caz a dispus reținerea celor doi asistenți medicali pe o perioadă de 24 de ore, pentru săvârșirea infracțiunilor de luare de mită și fals informatic.

Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție“, se mai arată în comunicat.

Fotografia are caracter ilustrativ 

1 COMENTARIU

SPUNE-TI PAREREA