Cumpărăturile zilnice, pentru a asigura masa familiei, au ajuns să fie un demers tot mai dificil pentru unii oameni, cu venituri reduse sau medii. Prețurile la alimentele de bază au crescut foarte mult într-un timp foarte scurt, în special după izbucnirea conflictului de la graniță.
Scumpirea se vede mai ales la ulei și pâine, dar și la alte produse. Chiar dacă magazinele au o ofertă variată la multe alimente, chiar și cele mai ieftine produse au deja un preț semnificativ în raport cu veniturile oamenilor.
Făcând o analiză la unul dintre supermarket-urile din Bistrița, am făcut o listă cu prețurile la alimente de bază, care nu pot să lipsească din coșul de cumpărături pentru a avea o alimentație zilnică decentă.
Lista prețurileo la alimentele de bază
Pâinea a ajuns să coste între 6,9 și 10,98 lei/ kg, în funcție de sosrtiment.
Uleiul nu se găsește la prețuri mai joase de 8 lei/ kg și poate costa și peste 10 lei/ kg.
Carnea de porc poate costa între 16-17 lei/ kg, asta dacă prinzi ceva la reducere cu termen de exprirare foarte scurt, în timp ce alte produse din carne de porc pot varia între 26 lei/kg și 30 lei/kg.
Carnea pui pornește de la aproximativ 14 lei/kg.
Laptele costă între 4,4 lei/kg și 6,5 lei/kg, dar unele smărci pot fi chiar mai scumpe.
Un iaurt la prețul cel mai accesibil costă în jur de 1,3- 1,4 lei/ 125 g.
Untul este, de asemenea, foarte scump. cel mai ieftin pachet de unt (200 g) nu costă mai puțin de 7 lei, dar prețurile pot ajunge și la 18 lei.
Ouăle se găsec, în această perioadă, la 0,55 lei/buc, cele mai ieftine, iar cele mais cumpe pot ajunge și la 1,9 lei/ buc (ouă ecologice).
Un salam la un preț decent este n jur de 22-24 lei/ kg.
Cartofii costă în jur de 2,4 lei kg.
Dacă vreți să completați dieta familiei cu fructe, banalele mere costă în jur de 2,4-3,5 lei/kg (cele ami ieftine), iar bananele de la 6 lei/kg.
Orezul costă de la 4,8 lei/ kg iar pastele de la 2,6 lei/ kg. Desigur, și aceste produse pot fi găsite sub diverse mărci și sortimente, așa că prețurile pot varia foarte mult în funcție de pretenții și preferințe.
Ar trebuie să ne temem de o criză a alimentelor?
Într-o vizită făcută recent la Bistrița, ministrul Agriculturii, Adrian-Ionuț Chesnoiu, ne-a asigurat că nu se pune problema unei crize a alimentelor în România, ci, dimpotrivă. Conform unor declarații pe care le-a făcut în cadrul unei vizite ample în Bistrița-Năsăud, Chesnoiu a spus că România trebuie să înceteze să exporte materie primă și să înceapă să proceseze alimente.
Citește mai multe aici: