O plângere depusă de o femeie din Bistrița în toamna anului trecut a dus la modificarea unei hotărâri importante de Consiliu Local care îi vizează pe proprietarii de animale ce locuiesc la casă. Astfel, se va renunța la măsura care obligă proprietarii de animale de companie să respecte distanța de minim 10 m dintre adăpostul animalului și curțile învecinate. Hotărârea de Consiliu Local care prevedea acea distanță de 10 m este în vigoare încă din 2009, adică de aproximativ 13 ani.
Totul a pornit de la problemele pe care femeia le are cu vecinii deranjați de lătratul câinelui. În urma plângerilor, femeia a primit mai multe amenzi și a fost pusă într-o situație dificilă, fiind presată să aleagă între buna conviețuire cu vecinii și păstrarea propriului câine.

Plângerea sa prealabilă a fost înscrisă pe ordinea de zi a şedinţei ordinare a Consiliului local al municipiului Bistriţa din data de 25.11.2021 iar pentru admiterea plângerii au fost exprimate de către consilierii locali: 11 voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi 9 „abţineri”, stabilindu-se astfel că va fi elaborat un proiect de hotărâre în acest sens.

Este necesară abrogarea pct. 4 a art. 11 din anexa la Hotărârea Consiliului Local al municipiului Bistrița nr. 153/2009 privind stabilirea unor măsuri de bună gospodărire a municipiului Bistrița, modificată și completată ulterior, prin care s-a stabilit în sarcina deținătorilor de animale de companie ”să respecte distanța de minim 10 m. a amplasamentului adăpostului câinelui atât față de apartamentele din curțile cu folosință comună cât și față de imobilele învecinate”.
Este necesară abrogarea deoarece acesată prevedere contravine legislației naționale respectiv:
– Legii nr. 205/2004 privind protecția animalelor, republicată, cu modificările și completările ulterioare;
– Legii nr. 9/2008 care interzice abandonul animalului a cărui existență depinde de persoana deținătoare.
Or în situația în care persoanei care deține animalul nu i se permite să îi ofere acestuia adăpostul de care dispune, este forțată să îl abandoneze pentru a nu fi sancționată contravențional în baza articolului din H.C. L ul în discuție.
Această faptă, respectiv de abandon al animalului care depinde de persoana deținătoare, de asemenea este contravenție, deținătorul fiind pus într-o situație foarte dificilă, adică de a ”alege” fapta pentru care să i se aplice sancțiunea, pentru abandon, ceea ce este foarte grav și de nedorit, sau pentru adăpostul amplasat la o distanță de cel puțin 10 metri față de fiecare imobil învecinat.
Impunerea unei distanțe pentru adăpostul animalului îngrădește dreptul persoanei care deține o suprafață mai mică de teren de a avea un animal.
Ceea ce este și mai grav, este faptul că se creează o situație discriminatorie evidentă având în vedere că în apartament, animalul poate fi deținut fără a fi necesară vreo distanță față de vecini, iar la curte, această distanță se impune în mod evident nejustificat.
Impunerea unei astfel de distanțe este nejustificată deoarece nu există un temei legal la nivel național care să impună acestă obligație proprietarilor de animale de companie, ci mai degrabă pentru animalele mari, precum bovine, etc“, se artă în referatul noii hotărâri din Consiliu Local.

SPUNE-TI PAREREA