Războiul dintre Rusia și Ucraina a stârnit îngrijorări, la nivel global, în ceea ce privește siguranța alimentară. Situația ar putea deveni critică, în Africa și America de Sud, în mod special, dar și în Europa, conform analiștilor.

Totuși, în România, ministrul Agriculturii, Adrian-Ionuț Chesnoiu, ne asigură că nu se pune problema unei crize a alimentelor, ci, dimpotrivă. Conform unor declarații pe care le-a făcut în cadrul unei vizite ample în Bistrița-Năsăud, Chesnoiu a spus că România trebuie să înceteze să exporte materie primă și să înceapă să proceseze alimente.

De asemenea, Chesnoiu a mai preciat că Ministerul pe care îl conduce face eforturi pentru ca agricultorii să rămâne competitivi și să lucreze la potențial maxim.

Vreau să am un dialog constructiv cu cei către care ne îndreptăm atenția și care, în această perioadă, trec printr-o perioadă un pic mai convulsivă. Starea de emoție socială este în creștere, bulgărele de zăpada care afectează diferite domenii de activitate trebuie stopat și trebuie să facem tot ce ține de noi ca să putem să eliminăm impactul.
Facem toate aceste eforturi pentru că ei (nr. agricultorii) trebuie să rămână competitivi, să asigure un nivel de producție cât mai aproape de potențialul maxim al României, pentru că la nivel global se discută de crize alimentare. Și vreau să vă spun și le spun tuturor românilor: România nu se află într-o astfel de situație. Din punctul acesta de vedere suntem stabili în asigurarea produselor agro-alimentare“, a spus Chesnoiu.

„România poate deveni din grânarul Europei, hiper-market-ul Europei“

De siguranța alimentară nu trebuie să fim îngrijorați pentru că în România nu se poate vorbi de criză alimentară. Criza alimentară apare atunci când este penurie de alimente. În schimb, contextul geo politic actual ne va afecta și pe noi în sensul că se reconfigurează noi piețe, iar noi, agricultrua României trebuie să profităm de acest lucru pentru că putem să cucerim piețe noi. Și să nu mai exportăm materie primă, să o procesăm în țară, să vindem produse agroalimentare cu valoare înaltă. România poate deveni din grânarul Europei, hiper-market-ul Europei. Se poate transforma lucrul acesta. Trebuie doar măcar o verigă pe lanțul de procesare să fie integrată și cu siguranță avem această oportunitate“, a adăugat ministrul Agriculturii.

SPUNE-TI PAREREA