Municipiul Bistrița va avea un bazin olimpic de înot cu o investiție de circa 7-8 milioane de euro. Anunțul a fost făcut astăzi de către primarul municipiului Bistrița, Ioan Turc, în cadrul unei conferințe de presă.
„O veste bună pentru bistrițeni : orașul va avea bazin olimpic. Am anunțat intenția noastră cu ceva timp în urmă. La București am avut discuții cu domnul ministru Cseke Attila, am avut discuții și cu directorul general al Companiei Naționale dr de Investiții, Manuela Irina Pătrășcoiu, lucrurile sunt clare, există confirmarea fermă că investiția de aproximativ 7-8 milioane de euro se va face. Astfel, orașul nostru va intra în clubul select al municipiilor care dețin o asemenea infrastructură”, a declarat primarul Ioan Turc.
Bazinul de înot urmează să fie amplasat în zona Cocoș, unde trebuia să se construiască un Aquapark, conform planurilor fostei administrații.
Primarul a precizat că se va renunța la Aquapark pentru că este o investiție deficitară și trebuia suportată integral din bugetul municipiului Bistrița. În schimb, un complex acvatic de agrement va fi construit în locul fostei baze sportive Mecanica.
Reamintim, de asemenea, că este în curs desfășurare, la Bistrița, programul Școala de înot, implementat de primărie. 1500 de elevi din ciclul primar, din totalul de aproximativ 4000 vor avea acces la cursuri de înot gratuite.
Un vechi proverb spune că “inteleptul invată din greselile altora, desteptul invată din greselile proprii, iar prostul nu invată niciodată.” Se pare ca Ioan Turc a invătat ceva din greselile fostului primar Ovidiu Cretu, cel care la inceputul anului 2020, a demarat lucrările de de construire a unui aqapark pentru pentru care nu exista finantare. Ar fi existat o posibilitate de finantare a investitiei respective cu fonduri guvernamentale, insa incompetentii nu au stiut sa profite de ea. Astfel, in vara anului 2019, li s-a sugerat celor din administratia locală schimbarea denumirii proiectului ”Complex de Agrement Acvatic Aquapark Bistrița” în ”Complex Sportiv Acvatic în Municipiul Bistrița”, pentru a se putea incadra la „Programul Bazine didactice de înot”, devenind astfel eligibil la finantare cu bani de la Compania Națională de Investiții (CNI), inafară de partea de agrement care include toboganele aquatice. Evident, incăpătânatul Cretu nu a vrut să schimbe proiectul si a solicitat in Consiliul Local inceperea lucrărilor la aquaparc prin alocarea a trei milioane lei din bugetul pe anul 2020, bani cu care s-au făcut săpăturile si s-a turnat fundaţia, pentru o investiţie evaluată la peste 35 milioane lei. In ritmul acesta investitia putea să dureze 10-15 ani.