Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Adrian-Ionuț Chesnoiu, a efectuat astăzi o vizită în Bistrița-Năsăud unde, alături de ministrul Finanțelor, va avea întâlniri cu fermieri și oameni de afaceri din județ.
În cadrul unei conferințe de presă, Adrian Chesnoiu a vorbit despre incendiile de vegetație care au luat aploare într-un mod alarmant în această primăvară. Cei care aprind terenurile în mod necontrolat, provocând pagube și chiar victime, trebue să știe că arderea miriștilor e contravenție, e interzisă și poate avea drept consecință pierderea subvenției acordată de la APIA dar și dosar penal.
Chesnoiu a explicat că acordarea sprijinului financiar din fonduri europene şi naţionale este condiționată de respectarea de către fermieri a unor norme de bază legate de mediu, schimbări climatice, bunele condiţii agricole ale terenurilor, sănătate publică, sănătatea animalelor şi sănătatea plantelor, bunăstarea animalelor. Bunele condiții agricole și de mediu (GAEC) 6.2 prevăd că este interzisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil, precum şi a vegetaţiei pajiştilor permanente.
„Modul acesta de a curăța terenul, de a aprinde totul în jur este barbar“
„Obiectivul acestui standard este menţinerea materiei organice în sol, prevenirea şi reducerea poluării atmosferei. Fermierii care exploatează teren arabil (inclusiv pajişti temporare) nu trebuie să ardă miriştile şi/sau resturile vegetale rezultate după recoltarea culturilor (paie de cereale păioase, vreji de plante proteice sau de cartof, coceni de porumb, tulpini de floarea soarelui, rapiţă, inclusiv iarba rămasă după cosirea pajiştilor temporare. Arderea crengilor rezultate în urma tăierilor de întreţinere şi fructificare din livezi, precum şi a coardelor din plantaţiile de viţă de vie, nu contravine obiectivului GAEC 6, combaterea buruienilor din aceste plantaţii făcându-se în timpul vegetaţiei. Acest standard nu se aplică categoriei de folosință a terenului, și anume culturi permanente. De asemenea, nu trebuie arsă vegetaţia ierboasă sau lemnoasă de pe pajiştile permanente”, a spus Adrian Chesnoiu.
Acesta a fost completat de către președintele Consiliului Județean Bistrița-Năsăud, Emil Radu Moldovan, care a spus că această modalitate de curăța terenurile este barbară.
„O astfel de modalitate de a curăța terenul distruge tot, fazan iepure, ou, pui, tot ce este în această zonă este distrus. Modul acesta de a curăța terenul, de a aprinde totul în jur este barbar“, a spus Radu Moldovan.
„Vreau să le spun tuturor care fac astfel de practici că nu fac altceva decât să își distrugă solul“
Ministrul Agriculturii a mai spus că fermierii își fac singuri un deserviciu prin arderea miriștilor
„Vreau să le spun tuturor care fac astfel de practici că nu fac altceva decât să își distrugă solul, pentru că incendierea suprafeței secătuiește solul de elementenutritive pentru viitoarele culturi. În prima fază au impresia că au rezolvat problema pentru că nu folosesc produse de eliminare a bururiuenilor, dar în același timp și fac singuri rău. Pentru că, pe de o parte, pierd subevneția, pe de alăt parte își creează probeleme pentru viitoarele culturi“, a mai spus Chesnoiu.
În cazul în care fermierul constată că o anumită suprafaţă a exploataţiei sale a fost arsă, incendiul fiind provocat de o cauză necunoscută, pentru a nu fi sancţionat, acesta trebuie să întocmească și să prezinte la Centrul local/judeţean al APIA la care a depus cererea de plată, o copie după sesizarea depusă şi înregistrată la poliţie, la Inspectoratul judeţean pentru situaţii de urgenţă sau, unde este cazul, la Detaşamentul de pompieri din cadrul autorităţilor publice locale (Primărie).
„Nerespectarea de către fermieri a normelor privind ecocondiţionalitatea conduce la reducerea plăţilor sau excluderea de la plată, a uneia sau a mai multor scheme de sprijin, accesate în cursul anului calendaristic în care a avut loc constatarea, pentru unul sau mai mulţi ani, cu excepţia cazurilor de forţă majoră sau circumstanţe excepţionale care au împiedicat respectarea acestor norme. Precizăm că APIA a încheiat Protocolul de colaborare cu Garda Naţională de Mediu (GNM) şi cu Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU) privind acţiunile de monitorizare a modului de respectare de către fermieri a bunelor condiţii agricole şi de mediu referitoare la arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi la arderea pajiştilor permanente”, a mai precizatministrul Agriculturii.
După vizita ministrului, bistrițenii au primit un mesaj prin Ro-Alert, pe telefoanele mobile, prin care au fost avertizați cu privire la incendiile de vegetație.
Citește și:
Femeie de 83 de ani, la un pas de tragedie după ce un incendiu de vegetație i-a cuprins curtea
Situație îngrijorătoare în Bistrița-Năsăud! Zeci de hectare de teren, cuprinse de incendii vegetație
Bărbat, găsit carbonizat într-un incendiu de vegetație între Salva și Năsăud