În timp ce am stat cu ochii pe războiul din Ucraina, mai multe legi care limitează libertatea de exprimare și sporesc controlul serviciilor secrete asupra conținutului de pe internet și-au găsit momentul oportun în România. Una dintre ele este legea care te pune să ai grijă ce vorbești despre politicieni și cum li te adresezi. Plenul Camerei Deputaţilor a adoptat luni un proiect de lege potrivit căruia incitarea publicului, prin orice mijloace, la violenţă, ură sau discriminare împotriva politicienilor se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă.

Legea sună cam așa: „Incitarea publicului, prin orice mijloace, la violență, ură sau discriminare împotriva unei categorii de persoane sau împotriva unei persoane pe motiv că face parte dintr-o anumită categorie de persoane definită pe criterii de rasă, naţionalitate, etnie, limbă, religie, gen, orientare sexuală, opinie ori apartenenţă politică, avere, origine socială, vârstă, dizabilitate, boală cronică necontagioasă sau infecţie HIV/SIDA considerate de făptuitor drept cauze ale inferiorităţii unei persoane în raport cu celelalte se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă“.

Între circumstanțe este introdusă și apartenenența politică, făcând din politicieni o categorie „vulnerabilă“. Să faci o lege care să îi protejeze pe politicieni de insulte și înjurături mi se pare ridicol și nerealist. Când se creează un val împotriva unui partid sau a unui om politic, nu văd cum ai putea să bagi la închisoare sau să amendezi mii de oameni care te înjură pe rețelele de socializare. În plus, într-o țară în care politicienii au făcut prea puține pentru a proteja victimele violurilor, violenței domestice, traficului de persoane sau persoanele cu dizabilități, e o pretenție absurdă să pui apartenența politică la criteriile de discriminare. Cei care au votat pentru ea spun că este o directivă europeană și că dreptul la exprimare nu trebuie să excludă responsabilitatea pentru limbajul și acțiunile care aduc prejudicii unor persoane. Sunt total de acord cu acest lucru, dar clasa politică încă mai are nevoie de epurare, mai ales acolo unde grupările politice, indiferent de culoare, se încăpățânează să țină în funcții oameni care au probleme cu legea, cu violența în familie, abuzul sexual și de toate felurile. Și, din păcate, exemplele încă sunt destule, în România.
Observând fenomenele din ultimii ani, pot înțelege rostul unor eforturi de a diminua manifestările de ură și violență din spațiul public. Dar pe primul loc trebuie puse eforturile de a manifesta mai puțină toleranță față de persoanele publice care au derapaje. Dacă vrem să băgăm la închisoare un om de rând care înjură un politician, mi se pare normal să înlăturăm din orice funcție un politician care se îmbată în timpul programului, înjură, are comportamente nedemne pentru statutul său, are ieșiri violente în acțiune și limbaj. Fără discuții și fără menajamente!

În altă ordine de idei, nu pot să nu remarc ipocrizia USR-iștilor și a suporterilor #rezist care aplică dubla măsură când vine vorba de anumite valori. USR-iștii au fost mereu primii care au reclamat violențe și abuzuri împotriva unor membrii ai partidului lor, dar li se pare în regulă ca ura și violența colectivă să se reverse liberă împotriva adversarilor politici. E trist că niște oameni care se pretind deschiși la minte și apărători ai relațiilor libere, drepturilor LGBTQ… RSȘTLȚUVXYZ au numit-o „țiitoare“ pe iubita unui lider politic doar pentru că acesta făcea parte dintr-un partid dezagreabil. Nu apăr partidul, subliniez doar că o critică îndreptată împotriva unor oameni politici (și aici nu exclud critici care abordează moralitatea lor) ar trebui să aibă o limită.

Doar că această limită va trebui să se regleze de la sine și nu se va putea face cu forța. Probabil că vom renunța la discursul bazat pe ură, incitarea la violență și comentarii deplasate în momentul în care noi, ca popor, vom fi capabili să excludem din rândul liderilor noștri anumiți oameni, fără discuții, fără menajamente și fără să aplicăm dubla măsură atunci când vine vorba de decență și bun simț.

SPUNE-TI PAREREA