În ultimul weekend din luna martie 2022 se face trecerea la ora de vară, când ceasurile se devansează cu o oră. Astfel, în noaptea de 26 spre 27 martie se va schimba ora, iar ora 03.00 va deveni ora 04.00, iar ziua de duminică va fi cea mai scurtă din an.
Scopul trecerii la ora de vară este maximizare a luminii soarelui în emisfera nordică, din cauză că zilele încep să se lungească primăvara. Logica este că, prin devansarea și decalarea ceasului, oamenii adaugă o oră de lumină solară la sfârșitul zilei de lucru. Dar beneficiile acestei schimbări sunt controversate, iar schimbarea poate avea efecte măsurabile asupra sănătății.
Pentru mulți, schimbările acestea par a fi o problemă, având ca rezultat întâlniri ratate și oameni somnoroși. Pot exista, însă, și efecte mai grave. Unele studii au identificat o creștere a numărului de atacuri de cord care coincide cu schimbările de oră.
Alte studii sugerează că schimbarea orei ar putea fi legată de o creștere a numărului de accidente rutiere mortale, deși efectul este mic în raport cu numărul total de accidente din fiecare an. Alte preocupări includ impactul asupra sistemului imunitar din cauza inevitabilei pierderi de somn.
Beneficiile tranziției la ora de vară
Există beneficii reale ale tranziției la ora de vară 2022? Multe studii au pus la îndoială faptul că s-au făcut vreodată economii de energie odată cu trecerea la ora de vară, așa cum se estima. Un studiu din 2008 al Departamentului de Energie al SUA a sugerat că, în Statele Unite, patru săptămâni suplimentare de ora de vară au economisit aproximativ 0,5 % din totalul energiei electrice pe zi. Dar alții concluzionează că situația este în mare parte o pierdere de timp: orele mai târzii de lumină solară reduc adesea consumul de energie electrică în această perioadă, dar determină, de asemenea, o utilizare mai intensă a aerului condiționat seara sau o cerere mai mare de energie pentru a ilumina diminețile întunecate.
Chiar și așa, aceste efecte pot fi specifice unei anumite locații. Un studiu citat de National Geographic a constatat că ora de vară poate provoca o creștere a cererii de energie și a emisiilor poluante în Indiana, în timp ce un alt studiu a constatat că aceasta a dus la ușoare reduceri ale consumului de energie în Norvegia și Suedia.